keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Nimipäiväpostaus: Onnea Ella!

10. helmikuuta nimipäiväänsä juhlii Elinan, Ellenin ja Elnan lisäksi Ella. Tämä lyhyt ja yitimekäs nimi on pehmeäsointuinen ja tyttömäinen. Vaikka Ella on piirteiltään hyvin suomalaisen oloinen nimi, on se laajalti maailmallakin tunnettu. Ehkäpä juuri nämä kaikki edellä mainitut seikat ovat vaikuttaneet siihen, miksi Ella on nykypäivän nimenantajien keskuudessa niin suosittu, että voidaan puhua jopa yhdestä 2000-luvun hittinimestä. Lisäksi Ellan etymologia on sen verran värikäs, että jokainen löytänee nimen lukuisista merkityksistä parhaiten itseään ja nimen kantajaa miellyttävän vaihtoehdon.

Ella on kansainvälinen nimi, jonka voidaan ajatella syntyneen kolmesta eri nimiketjusta. Meillä Suomessa Ellan lähtökohtana pidetään joko Elinaa (Helena > Elena > Elina > Ella) tai Eleonooraa (Eleonora > Eleonoora > Ella). Sekä Elina että Eleonoora merkitsevät ’loistavaa’; tämän lisäksi Eleonoora tarkoittaa myös ’armoa’ ja ’Jumala on valoni’. Saksassa Ellan puolestaan ajatellaan syntyneen Elisabet-nimestä (Elisabet > Ella), joka tarkoittaa ’Jumala on valani’ tai ’Jumala antaa avun’. Näiden lisäksi joissakin maissa Ellaa on pidetty esimerkiksi Gabriellan (= ’Jumala on vahva’) ja Petronellan (’kallio’) lyhentymänä. Meillä Suomessa Ellaa on käytetty myös lukuisten naistennimien - kuten juuri Eleonooran, Gabriellan ja Stellan - lempinimenä. Suomen ortodoksinen kalenteri puolestaan yhdistää Ellan Helena-nimeen.

Ella-nimi tarkoittaa mm. 'loistavaa' (Kuva: Mike Grauer Jr.; http://tinyurl.com/gv6qc5l)
Ella tunnettiin meillä nimenä jo 1800-luvulla. Se oli suhteellisen käytetty nimi koko 1900-luvun ajan, mutta ennennäkemätön suosion nousu alkoi vuosisadan lopulla. Osaltaan nimen kannatusta lisäsi kirjailija Timo Parvelan 1990-luvulla alkunsa saaneet ala-astemaailmaan sijoittuvat Ella-kirjat, jotka ovat sittemmin saavuttaneet suuren suosion. 2000-luvulla Ella-nimi on ollut valtavan suosittu: vuosina 2003, 2007 ja 2012 se oli suomenkielisille tytöille annetuista ensimmäisistä etunimistä kaikkein suosituin, ja muinakin 2000-luvun vuosina se on pysytellyt kärjen lähettyvillä. Suomalaisessa almanakassa Ella on ollut mukana vuodesta 1950 lähtien.

Tähän vuoteen mennessä Ellan on saanut maassamme nimekseen kokonaisuudessaan lähemmäs 14 500 henkilöä, joiden joukosta löytyy myös muutamia miehiä. Ennen 1900-lukua Ella-nimen kantajia oli meillä lähes 180 kpl. Vuosina 1900–19 nimenkantajia tuli 730 kpl lisää ja vuosina 1920–39 puolestaan lähemmäs 1130 kpl lisää. Näitä seuranneet vuodet olivat Ellan suosion hiljaisinta aikaa, kun vuosina 1940–79 se annettiin nimeksi hieman yli 850 henkilölle. Vuosisadan lopussa nimen suosio alkoi selvästi kasvaa, ja vuosina 1980–99 Ellan sai nimekseen lähes 2950 henkilöä. Nimen huima suosio on jatkunut myös tällä uudella vuosituhannella, ja tällä hetkellä Ella onkin suositumpi kuin koskaan aiemmin. Vuosina 2000–09 Ella-nimisiä lapsia syntyi Suomessa reilut 5460 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikanakin lähemmäs 3200 kpl.

Ella viettää siis nimipäiväänsä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa almanakassa 10. helmikuuta. Ortodoksisessa kalenterissa Ellan nimipäivä puolestaan on 21. toukokuuta.

Tunnettuja Elloja ovat mm.
 • Ella Alanko (suomalainen salibandyn pelaaja)
 • Ella Brigatti (suomalainen pukusuunnittelija ja kuvittaja)
 • Ella Holm Bull (eteläsaamelainen opettaja, kirjailija ja muusikko; eteläsaamen kielen edistäjä)
 • Ella Eronen (suomalainen näyttelijä ja lausuntataiteilija)
 • Ella Eyre (oikealta nimeltään Ella McMahon, englantilainen laulaja ja lauluntekijä)
 • Ella Fitzgerald (yhdysvaltalainen jazzlaulaja; 1900-luvun merkittävimpiä jazzmuusikoita)
 • Ella Hooper (australialainen rock-laulaja)
 • Ella Kanninen (suomalais-italialainen tv-toimittaja ja -juontaja)
 • Ella Kivikoski (suomalainen arkeologi)
 • Ella Leivo (suomalainen tennispelaaja)
 • Ella Maria Murrik (Hella Wuolijoki, virolais-suomalainen kirjailija, kansanedustaja, Yleisradion pääjohtaja, liikenainen ja NKVD:n vakooja)                  
 • Ella Ojala (suomalainen kirjailija)
 • Ella Powell (o.s. Lahtinen, suomalainen laulaja)
 • Ella Raines (yhdysvaltalainen näyttelijä)
 • Ella Suitiala (suomalainen lumilautailija)
 • Ella Vanhanen (suomalainen jalkapalloilija)
 • Ella Yelich-O'Connor (taiteilijanimeltään Lorde, uusiseelantilainen laulaja ja lauluntekijä)
 • Ella (päähenkilö Timo Parvelan samannimisessä lasten kirjasarjassa)

Mitä mieltä te olette Ella-nimestä? Häiritseekö nimen suosio?

2 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet nimien "varaamisesta" lähipiirissä? Mitä ajattelisit tilanteessa, jossa ystäväsi saisi kaksoset ja lapset saisivat nimet Matilda ja Aarni? Voiko mielestäsi nimiä varata tai voiko kaikilla suvun lapsilla olla nimenä Veeti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ja mielenkiintoisia kysymyksiä! :) Tämä nimien "varaaminen" onkin kinkkinen juttu, ja riippuu tietysti ihan ihmisestä, mitä siitä ajattelee. Omasta mielestäni nimiä voi toisaalta varata ja toisaalta ei (olipas selkeä vastaus! :D). Jos esim. joku on pienestä asti haaveillut laittavansa joskus omalle tyttärelleen oman rakkaan isoäitinsä nimen, ja on siitä avoimesti kertonut, niin kyllä minä ainakin ystävänä tuota kunnioittaisin. Eli jos saisin tyttären ennemmin ja vaikka tämä kyseinen nimi tuntuisi itsestäni kuinka ihanalta tahansa, tuntuisi ainakin itsestäni jotenkin pahalta ja väärältä laittaa sitä omalle lapselleni, kun ystävä olisi siitä niin kauan puhunut ja haaveillut... Toki voi tulla tilanteita, ettei nimistä ole puhuttu ja sattumalta lähipiiriin tuleekin useampi saman niminen. Nimiin kun ei mitään varauslappuakaan voi kirjoittaa, joten aina on olemassa se mahdollisuus, että joku lähipiirissä sattuu ihastumaan samaan nimeen...

   Se, voiko kaikilla suvun lapsilla olla sama nimi, riippuu ihan suvun ihmisistä. Itsestäni tuo ainakin tuntuu hassulta ja hullunkuriselta ajatukselta. Ja minua ainakin häiritsisi suuresti, jos kaikki serkut ym. olisivat saman nimisiä! Jos sattuisin rakastamaan vaikka tuota Veeti-nimeä, mutta se olisi jo suvussani monella käytössä, niin kyllä ainakin itse käyttäisin nimeämisoikeuttani ja valitsisin omalle pojalleni jonkin muun nimen, vaikka se Veeti tuntuisi kuinka ihanalta tahansa. Toisaalta tiedän monia tapauksia, joissa jollakin serkulla on esim. kolmantena nimenä sama nimi kuin toisella serkulla on etunimenä. Tämä nyt ei itseänikään niin suuresti haittaisi, kun kuitenkin kutsumanimi olisi eri.

   Voih, jos joku lähipiirissäni laittaisi lapsilleen nimet Matilda ja Aarni, olisin enemmän kuin iloinen; nuo nimet kun ovat niin musiikkia korvilleni ;) Ja siis nuo molemmat ovat jo pitkään olleet mielestäni aivan ihania nimiä, mutta eivät kuitenkaan sellaisia, mitä omille lapsilleni etunimeksi laittaisin, koska ovat omaan makuuni liian yleisiä. Mutta jos haluaisin esim. juuri tuon Matildan tytölleni vaikka kolmanneksi nimeksi ja se olisi jo jonkun ystäväni lapsella nimenä, niin silloin varmaan juttelisin tälle ystävälle, ja kysyisin olisiko hänellä mitään sitä vastaan, jos omakin tyttäreni saisi Matildan yhdeksi nimekseen.

   Meillä on tulevaisuutta varten sekä pojalle että tytölle nimi jo valmiina, mutta emme ole (emmekä tule)niistä kennellekään kertomaan. Ehkä juuri osittain siksi, etten halua muiden ihastuvan näihin kyseisiin nimiin. Toisaalta uskon, ettei tätä vaaraa ole, koska meillä on mieheni kanssa sen verran erikoinen nimimaku ja lähipiirissämme on ainakin tähän asti tykätty suurimmaksi osaksi perinteisemmistä nimistä. Tytölle päätetty nimi on niin harvinainen, että uskon, ettei moni ole sitä aiemmin kuullutkaan ja olisi kyllä maailman 8. ihme jos joku muukin sen lapselleen bongaisi. Pojan nimi taas ei ole ihan niin harvinainen ja silloin tällöin niitä kastetut-palstoilla näkee. Olenkin usein miettinyt, mitä tekisin, jos joku lähipiirissä laittaisi pojalleen tämän kyseisen nimen, josta olen itse viimeiset 10 vuotta haaveillut... Olisin varmaan pienoisessa shokissa, ja sitten pitäisi tosissaan miettiä, olisinko valmis luopumaan omasta periaatteestani ("haluan, että lapseni nimi on lähipiirissämme uniikki"). Onneksi pojannimikin on kuitenkin harvinaisehko, joten aika epätodennäköiseltä tämä skenaario tuntuu...

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)