torstai 24. joulukuuta 2015

Nimipäiväpostaus: Onnea Eeva!

Jouluaattona 24.12. nimipäiväänsä viettää Aatamin, Eevin ja Eveliinan lisäksi Eeva. Tämä lyhyt, ytimekäs ja simppeli nimi on lyhyemmissä muodoissaan koko kristikunnan tuntema. Nimenä Eeva on klassisen kaunis ja omalla tavallaan moderni. Lisäksi se ihastuttaa ajattomuudellaan: Eeva sopii nimeksi ikäpolveen ja aikakauteen katsomatta. Eeva on myös äärimmäisen naisellinen nimi, johon varmasti vaikuttanee Raamatun käsitys Eevasta maailman ensimmäisenä naisena. 

Eeva on suomalainen muoto kansainvälisestä nimestä Eva, jonka kantamuotona puolestaan on Eve. Kyseinen nimi juontaa juurensa heprealaisesta nimestä Chawwah (joissakin lähteissä myös Hawwa, Havva tai Chava), joka on johdettu hepreankielen ’hengittämistä’ tarkoittavasta sanasta chawah tai ’elämistä’ merkitsevästä heprean sanasta chayah. Eeva-nimen on tulkittu tarkoittavan ’elämää’, ’elämän antajaa’, ’elävää’, ’kaikkien elävien äitiä’. Suomen ortodoksinen kalenteri tuntee myös Eeva-nimen, ja viittaa sen kohdalla kyseisen nimiseen pyhään esiäitiimme. Lisäksi ortodoksinen kalenteri yhdistää Eevan nimeen Paraskeva (= ’perjantai’, ’valmistuspäivä’), vaikka sillä ei ole muuta yhteyttä Eevaan kuin lopun kirjainyhdistelmä -eva.

Eeva-nimi on vahvasti sidoksissa Raamattuun: Jumala loi naisen maailman ensimmäisen ihmisen, Aatamin, kylkiluusta avuksi ja seuraksi tälle (1. Moos. 2:21–23). Aatami antoi vaimolleen nimeksi Eeva, joka Vanhan testamentin luomiskertomuksen ja kristillisen käsityksen mukaan oli ensimmäinen nainen maan päällä ja täten nimensä mukaisesti ”kaikkien elävien äiti”. Jumala antoi naiselle tehtävän ja lahjan olla elämän synnyttäjä ja äiti, mutta kolikolla oli kuitenkin kääntöpuolensa: kristinuskon mukaan Eeva oli myös ensimmäinen syntiin langennut ihminen - synnin ja kuoleman äiti - kun hän käärmeen viettelemänä sortui syömään hyvän ja pahan tiedon puusta, vaikka Jumala oli kieltänyt ihmistä koskemasta kyseisen puun hedelmiin. Tämä syntiinlankeemus – valinta – muutti pysyvästi koko ihmiskunnan suunnan (1. Moos. 3:1–24).
           Raamatullinen Eeva-nimi tarkoittaa 'elämää', 'elämän antajaa', 'elävää' sekä 'kaikkien elävien äitiä'
(Kuva: Waiting For The Word; http://tinyurl.com/ob9e5cq)
Eeva on tunnetusti hyvin vanha nimi. Se tunnettiin meillä etunimenä viimeistään 1600-luvulla. Eeva on nauttinut melko tasaista suosiota kautta aikain, mutta erityisen suosittu se oli meillä 1900-luvun alkupuoliskolla vuosina 1920–50, jolloin se kuului maamme suosituimpien tytönnimien joukkoon. Eeva on käytössä meillä myös sukunimenä sekä erittäin yleisenä yhdysnimien alkuosana (Eeva-Leena, Eeva-Kaisa, Eeva-Riitta…).

Myös suomalaisessa almanakassa Eeva-nimi on ollut 1600-luvun puolivälistä lähtien. Kirjoitusasuja oli entisaikaan useita (Eva, Ewa, Eewa); nykyinen muoto Eeva vakiintui almanakkaan 1900-luvun alussa. Päivänä oli kuitenkin alusta alkaen jouluaatto ja nimipäiväparina Aatami. Raamatussa kerrotaan, kuinka Jumala loi Aatamin ja Eevan samana päivänä; täten heillä on siis yhteinen syntymäpäivä ja siksi heidän nimensä ovat almanakassakin samana päivänä. Syntiin langenneen ihmissuvun edustajina heidät on sijoitettu kalenterissa Vapahtajan syntymäpäivän aattoon: tämä kuvastaa sitä, että Eevan ja Aatamin lankeemuksesta sai alkunsa koko ihmissuvun syntisyys, jota seuranneen rangaistuksen poisti ”uusi Aatami” eli Jeesus, jonka syntymää ja uuden ajan alkua juhlitaan joulupäivänä.

Tähän vuoteen mennessä  Eevan on saanut maassamme nimekseen kokonaisuudessaan yhteensä lähemmäs 49 900 henkilöä, joiden joukosta löytyy myös muutamia miehiä. Ennen 1900-lukua Eeva-nimen kantajia oli meillä hieman yli 2700 kpl, ja vuosina 1900-19 nimen kantajia tuli lähes 7200 kpl lisää. Tätä seuranneet vuosikymmenet olivat Eeva-nimen kukoistusaikaa: vuosina 1920–39 Eeva annettiin nimeksi reilulle 15 580 henkilölle ja vuosina 1940–59 puolestaan lähes 14 050 henkilölle. Tämän jälkeen nimen kannatus laski pysyen kuitenkin edelleen suhteellisen korkeana. Vuosina 1960-99 Eevan sai nimekseen noin 8260 henkilöä. Tällä uudella vuosituhannella Eeva on ollut myös käytetty nimi, mutta huippuvuosien lukemista ollaan kuitenkin kaukana. Vuosina 2000-09 Eeva-nimisiä tyttöjä syntyi Suomessa lähemmäs 1200 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikanakin reilut 900 kpl. Myös lyhyempi Eva-muoto on ollut maassamme käytetty: sen on saanut tähän vuoteen mennessä meillä kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä reilut 11 400 henkilöä.

Eeva viettää nimipäiväänsä suomalaisessa almanakassa siis jouluaattona 24.12. Samaisena päivänä suomenruotsalaisessa almanakassa juhlii lyhyempi muoto Eva. Ortodoksisessa kalenterissa Eevalla puolestaan on neljä eri nimipäivää: toisena sunnuntaina ennen joulua, 26. heinäkuuta, 14. lokakuuta sekä 28. lokakuuta.

Tunnettuja Eevoja ovat mm.
 • Eeva Ahtisaari (Suomen entisen presidentin Martti Ahtisaaren puoliso)
 • Eeva Andersson (suomalainen kirjailija)
 • Eeva-Kaarina Aronen (kirjailija ja toimittaja)
 • Eeva Eloranta (näyttelijä)
 • Eeva Hakulinen (näyttelijä)
 • Eeva-Maija Haukinen (näyttelijä)
 • Eeva Heikkilä (kirjailija)
 • Eeva Heilala (kirjailija ja runoilija)
 • Eeva Jalavisto (fysiologi)
 • Eeva Joenpelto (kirjailija)
 • Eeva Karhunen (runoilija ja taidemalli)
 • Eeva Kilpi (kirjailija)
 • Eeva Koivusalo (säveltäjä, basisti, musiikkituottaja ja sovittaja)
 • Eeva Litmanen (näyttelijä)
 • Eeva-Liisa Manner (kirjailija, runoilija ja suomentaja)
 • Eeva Parviainen (pesäpalloilija)
 • Eeva-Leena Pokela (Eveliina Pokela, laulaja, säveltäjä, juontaja ja näyttelijä)
 • Eeva Poranen (kirjailija ja valokuvaaja)
 • Eeva Putro (näyttelijä)
 • Eeva Renvall (tekstiilitaiteilija)
 • Eeva Ruoppa (hiihtäjä ja olympiamitalisti)
 • Eeva-Liisa Saarinen (oopperalaulaja)
 • Eeva Salo (kirjailija ja suomentaja)
 • Eeva Tikka (kirjailija)
 • Eeva Tojkander (runoilija)
 • Eeva Vilkkumaa (muusikko ja musikkinäyttelijä; Maija Villkumaan pikkusisko)
 • Eeva-Kaarina Volanen (näyttelijä)

Mitä mieltä te olette E(e)va-nimestä? Mitä mielikuvia se herättää? Pidättekö enemmän pitkästä vai lyhyestä muodosta?

7 kommenttia:

 1. Ui! Kiitos! <3 Meidän rakas Eeva on saanut nimensä nimenomaan juuri tuon kertomasi perusteella, maailman ensimmäinen nainen, kaksosista neiti A... *** Hyvää joulua sinne!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! Mukava aina toteuttaa toivepostauksia, kun tietää, että nimi jollekin tärkeä :) Toivottavasti postaus miellytti! Mitä parhainta joulua myös Sinulle ja perheellesi <3

   Poista
 2. Arvaatkos neiti B:n nimeä, jos se määritellään sanoilla "maailman kaunein nainen" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisenä tuli mieleen Ester :) Muistelen, että Raamatussa ainakin Esterin kirjassa puhutaan kauniista naisesta ;) Jos tuo ei osunut oikeaan, niin toinen villiveikkaus on Ruut :D

   Poista
 3. No melkein, muttei ihan. Se oli tuo kaunis nainen joka ryöstettiin ja koitettiin pelastaa Troijan Hevosella ;)

  VastaaPoista
 4. Ahaa, no nyt välähti! ;D Elikkä uusi veikkaus kehiin: kyseessä taitaa olla Helena-nimi? Nyt kun enempi muistelen, niin eikös sitä monissa lähteissä troijan Helenaa tituleerattu juurikin maailman kauneimmaksi naiseksi ;) Klassisen kaunis ja ajaton nimi! <3

  VastaaPoista
 5. Jep, on se hyvä että on palvotut nimet, hehehheh :) Kivaa päivää sinne, :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)