torstai 22. lokakuuta 2015

Viljami, lujatahtoinen mutta lempeä

Sulavasointuinen Viljami on ajaton ja miehekäs nimi, josta löytyy kaksi puolta: Toisaalta Viljami on nimenä suussa soljuva ja sametin pehmeä, lempeä ja leppoisa. Toisaalta nimestä löytyy myös tahtoa, lujuutta ja miehistä voimaa. Tähän vaikuttanee osaltaan nimeen sisältyvä ruotsin kielen vilja-verbi, joka ilmaisee juuri ’tahtoa’, ’halua’. Myös Viljamin merkitys on omiaan lisäämään tätä vaikutelmaa.

Viljami on suomalainen muunnos englantilaisesta miehennimestä William, joka puolestaan pohjautuu muinaissaksalaiseen nimeen Wilhelm. Tämä Saksassa jo keskiajalta lähtien hyvin suosittu nimi koostuu kahdesta osasta: alku wille tarkoittaa ’tahtoa’ ja loppu helm ’kypärää’, ’suojaa’. Näin ollen nimen on tulkittu tarkoittavan ’lujatahtoista kypäränkantajaa’. Useiden vanhojen sotaisten nimien tavoin Wilhelm on ollut Saksassa tavallinen hallitsijanimi.

Viljami-nimi tarkoittaa 'lujatahtoista kypäräniekkaa' (Kuva: Billy Hathorn; http://tinyurl.com/h6rggnq)
Wilhelm-nimelle on lukuisissa kielissä omat versionsa. Esimerkiksi Ranskassa tunnetaan muoto Guillaume, Espanjassa Guillermo, Portugalissa Guilherme ja Italiassa Guiglielmo. Saksassa nimestä on huomattavan paljon muunnoksia, kuten Willem, Wille, Will(i) ja Wilke. Englannissa tuttuakin tutumpi on muoto William sekä sen lyhentymä Bill(y). Unkarissa käytössä on muoto Vilmos ja naapurimaassamme Virossa muodot Villem, Villi, Villo ja Villu. Meillä Suomessa nimestä on Viljamin lisäksi muodostunut mm. Viljo, Vili ja Ville.

Näistä lukuisista eri kielisistä muodoista suomalaisen Viljami-nimen lähimpänä esikuvana voidaan pitää englannin Williamia. Tämä siksi, että Amerikan siirtolaiset toivat aikoinaan mukanaan kotipaikalleen Pohjanmaalle nimestä muodon Viliami. Pohjoisemmassa on puolestaan tunnettu muoto Viljaami.

Viljamin kantamuoto Vilhelm tunnettiin Suomessa nimenä jo keskiajalla. Viljami sen sijaan oli käytössä nimenä viimeistään 1800-luvulla, jolloin se olikin jo suhteellisen suosittu. Viljami-nimeä annettiin meillä melko tasaisesti koko1900-luvun ajan, mutta suurinta suosiota nimi on niittänyt nyt uudella vuosituhannella. Suomalaiseen almanakkaan Viljami otettiin mukaan vuonna 1950.

Tähän vuoteen mennessä Viljami on annettu maassamme nimeksi lähemmäs 20 230 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös jokunen nainen. Ennen 1900-lukua Viljami-nimen kantajia oli meillä reilut 570 kpl. Vuosina 1900–39 uusia nimen kantajia tuli hieman yli 3870 kpl lisää ja vuosina 1940–79 lähes 2580 kpl lisää. Tämän jälkeen nimen suosio on ollut koko ajan kasvamaan päin, ja pelkästään 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Viljamin sai nimekseen lähemmäs 3360 henkilöä. Tällä uudella vuosituhannella Viljamin suosion nousu on vain jatkunut, eikä loppua näy. Vuosina 2000–09 Viljami nimisiä poikia syntyi Suomessa lähes 5460 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikanakin jo lähemmäs 4400 kpl.

Viljami viettää nimipäiväänsä suomalaisessa almanakassa 6. huhtikuuta.

 Tunnettuja Viljameja ovat mm.
  • Viljami Hautaviita (julkisuudessa esiintynyt voimamies)
  • Viljami Niittykoski (Viulupelimanni ja säveltäjä)
  • Viljami Puustinen (vapaa toimittaja ja kirjailija)
  • Viljami Vanjoki (koripalloilija)

  Pidättekö te Viljami-nimestä? Tunnetteko paljon kyseisen nimen kantajia?

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)