sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Nimipäiväpostaus: Onnea Otso & Ohto!

11.10. nimipäiväänsä viettävät Otso ja Ohto. Tässäpä olisi taas tarjolla supisuomalaisia luontonimiä niitä halajaville! Löytyy sekä harvinaisempaa että suositumpaa ja tutumpaa vaihtoehtoa ;) Luontoaiheen lisäksi näitä nimiä yhdistää jämäkkyys, miehekkyys, tietynlainen uljaus sekä saman merkityksisyys.

Molemmat tämän päiväiset nimet, sekä Otso että Ohto, tarkoittavat ’karhua’, jota on kautta aikojen pidetty metsän kuninkaana. Muinaisille suomalaisille karhu oli pyhä eläin. Myös vanhoissa muinaisrunoissa karhun asema oli merkittävä: sitä pidettiin kuninkaana, majesteettina. Entisaikaan uskottiin, että karhun nimen sanomalla kutsuttiin petoa luokse. Tämän vuoksi karhu-sanaa ei uskallettukaan lausua, vaan alettiin keksiä kiertoilmauksia ja peitenimiä, joita olivat mm. ohto, otso ja mesikämmen. Myös karhu on ollut alun perin tällainen kiertoilmaus tarkoittaen eläimen karheaa turkkia, mutta sittemmin se on vakiintunut karhun nimeksi.

Ainakin nykyihmisille karhusta käytettävänä ilmauksena otso lienee ohtoa huomattavasti tutumpi. Ohto on kuitenkin ikivanha suomalainen karhun nimitys, josta otso on myöhemmin syntynyt muunnos. Alkunsa ohto-ilmaus on saanut sanasta oksi, joka on karhun alkuperäinen nimitys: ohto on oksi-sanan hellittelymuoto. Elias Lönnrot otti Kalevalaan karhun kutsumanimeksi kuitenkin otson luullen, että ohto on samanlainen murteellinen muoto kuin mehtä tai vihta sanoista metsä ja vitsa.
 
Otso ja Ohto ovat muinoin karhulle keksittyjä peitenimiä (Kuva: http://tinyurl.com/nzxdene)
Suomen ortodoksinen kalenteri tuntee tämän päiväisistä nimistä Ohton, jonka se yhdistää nimeen Aftonios. Nimien yhteyttä on selitetty äänteellisellä samankaltaisuudella: Venäjällä Aftonios-nimi lausutaan usein ”Oftonios”, jolloin alkuosa muistuttaa läheisesti Ohtoa.

Otso ja Ohto ovat hyvin vanhoja nimiä. Näistä Ohto on tunnettu meillä henkilönimenä jo viimeistään 1300-luvulla. Tästä huolimatta nimet pääsivät suomalaiseen almanakkaan melko myöhään: Otso vuonna 1908 ja Ohto tämän rinnalle vuonna 1929. Tämä selittynee osittain sillä, että vaikka esimerkiksi Ohtoa käytettiin meillä nimenä jo varhain, oli se 1900-luvulle tultaessa jäänyt lähes kokonaan unohduksiin.

Näistä kahdesta nimestä suositumpi maassamme on ylivoimaisesti ollut Otso. Tähän vuoteen mennessä se on annettu meillä kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä noin 3330 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös muutamia naisia. Otsoa annettiin nimeksi tasaiseen tahtiin koko 1900-luvun alkupuoliskon ajan, mutta suosittu se ei vielä tuolloin ollut. Ennen 1980-lukua Otso-nimen kantajia löytyi meiltä reilut 400 kpl. Vuosisadan lopulla nimen suosio alkoi nousta aiempaan verrattuna hurjaa vauhtia, ja vuosina 1980–99 Otson sai nimekseen jo reilut 600 henkilöä. Tällä hetkellä Otso elää tähän astisen suosionsa huippukautta, mihin lienee vaikuttanut 2000-luvun ihastus sekä vanhoja että luontoaiheisia nimiä kohtaan. Vuosina 2000–09 Otso-nimisiä poikia syntyi Suomessa lähes 1270 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikanakin jo lähemmäs 1020 kpl.

Ohto-nimen puolestaan on tähän vuoteen mennessä saanut meillä noin 340 henkilöä, joiden joukosta löytyy jokunen nainen. Myös Ohto-nimi oli käytössä 1900-luvun alkupuoliskolla, mutta tuolloin se oli todella harvinainen. Ennen 1980-lukua Ohto-nimen kantajia löytyi meiltä vain noin 40 kpl. Samoin kuin Otson kohdalla, myös Ohto-nimen suosio alkoi vuosisadan lopulla nousta, ja vuosina 1980–99 sen sai nimekseen jo reilut 40 henkilöä. Otson vanavedessä Ohtokin elää tällä hetkellä kulta-aikaansa, vaikka suosio ei yllä lähellekään Otson tasoa. Vuosina 2000–09 Ohto-nimisiä poikia syntyi Suomessa lähes 130 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikana niin ikään lähes 130 kpl.

Otso ja Ohto viettävät siis suomalaisessa almanakassa nimipäiväänsä 11. lokakuuta. Tämän lisäksi Ohto juhlii nimipäiväänsä ortodoksisessa almanakassa 2. marraskuuta.

Tunnettuja Otsoja ovat mm.
 • Otso Appelqvist (teatteriohjaaja ja konsultti)
 • Otso Höglund (kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä)
 • Otso Kantokorpi (taidekriitikko, kolumnisti, tietokirjailija ja toimittaja)
 • Otso Karpakka (kuvataiteilija)
 • Otso Kukkonen (päätoimittaja ja professori)
 • Otso Lähdeoja (säveltäjä, kitaristi ja digitaalisen taiteen tutkija)
 • Otso Mäkelä (pesäpalloilija)
 • Otso Pietinen (teollisuus- ja mainosvalokuvaaja)
 • Otso Rantakari (jääkiekkoilija)
 • Otso Virtanen (jalkapallomaalivahti)
 • Otso Wartiovaara (diplomaatti)

Tunnettuja Ohtoja ovat mm.
 • Ohto Manninen (historioitsija)
 • Ohto Oksala (työpsykologian ja työnjohto-opin professori)
 
Mitä mieltä te olette näistä nimistä? Kumpi on enemmän omaan mieleenne: Otso vai Ohto?

3 kommenttia:

 1. Otso on oman poikani nimi ja siksikin aivan ihana! Nimi sopii hyvin kaiken ikäisenä ja on ytimekäs ja helppo sanoa. Nimellä on komea merkitys ja on kiva, että se on aivan suomalainen nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otso on kyllä kieltämättä varsin komea ja miehekäs nimi! Itse pidän kovasti luontoaiheisista nimistä; ne kun ovat niin suomalaisia ja "raikkaita". Joten itseltäni Otso-nimelle plussaa myös luontoaiheisuudesta ;)

   Poista
 2. Tämä tulee vähän jälkijunassa. Kiitos nimien taustoistuksesta! Isäni oli Otso ja vanhin pojanpoikani on Ohto. Esivanhempien nimet eivät ole meidän suvussa mikään pakkopulla - muutoin pojat olisivat kaikki Matteja, Kalleja tai Aarneja - mutta ihan kivasti nuori polvi on poiminut kakkosnimiä sekä isän että äidin puolelta.

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)