torstai 30. heinäkuuta 2015

Nimipäiväpostaus: Onnea Asta!

30.7. nimipäiväänsä juhlii Asta. Se kuuluu jälleen niihin nimiin, jotka ovat maassamme käytettyjä, mutta nykylapsilla jo harvinaisemman laatuisia. Asta on ”rehti” ja mutkaton nimi, josta löytyy myös aimo annos topakkuutta ja tarmoa. Joidenkin korvaan se saattaa kuulostaa jopa kovalta nimeltä, mutta onneksi naisellinen merkitys kuitenkin pehmentää kokonaisvaikutelmaa.

Asta on muinaisskandinaavinen lyhentymä nimestä Astrid, jonka kantamuoto puolestaan on Asfridh. Tämän kantanimen alkuosa merkitsee ’jumalaa’ (aasa-jumala) ja loppuosa ’kaunista’, joten nimen tulkittu jossain lähteissä tarkoittavan ’jumalallisen kaunista’. Toisen tulkinnan mukaan nimi tarkoittaa ’ratsastajatarta’.

Tämän lisäksi Astaa on pidetty myös lyhentymänä / muuntumana nimistä Augusta (=’kunnianarvoisa’) ja Anastasia (=’ylösnoussut’). Islannissa tunnetaan lisäksi Astaa muistuttava vanha naisennimi Ásta, joka on muodostettu islantilaisesta ’rakkautta’ tarkoittavasta sanasta ást. Suomen ortodoksinen kalenteri yhdistää Astan nimeen Anastasia tämän nimisten marttyyrien mukaan.

Asta-nimi tarkoittaa mm. 'ratsastajatarta' sekä 'jumalallisen kaunista' (Kuva: http://tinyurl.com/z853cg5)
Asta-nimeä tavataan Suomen lisäksi ainakin naapurimaassamme Ruotsissa, jossa se esiintyi tiettävästi ensimmäisen kerran 1830-luvulla. Meillä nimeä on tavattu jo keskiaikaisissa lähteissä, mutta yleinen Astasta tuli vasta 1900-luvun alussa. Suosituimmillaan nimi oli maassamme 1900-luvun puolenvälin tienoilla. Ruotsinkielisten keskuudessa Asta-nimi on ollut erityisen yleinen Uudellamaalla sekä Turun seudulla. Suomalaiseen almanakkaan Asta otettiin mukaan vuonna 1929.

Tähän vuoteen mennessä Asta-nimen on saanut maassamme kokonaisuudessaan yhteensä noin 6150 henkilöä, joiden joukosta löytyy myös joitakin miehiä. Ennen 1900-lukua Asta-nimen kantajia oli meillä vain parikymmentä. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana nimenkantajia tuli kuitenkin jo yli 1730 kpl lisää. Nimen suosio oli suurimmillaan vuosina 1940–59, jolloin se annettiin nimeksi reilulle 2360 henkilölle. Tämän jälkeen nimen kannatus on ollut laskusuhdanteinen: 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Asta-nimen sai hieman yli 1750 henkilöä. Nimi on ollut jonkin verran käytetty myös tällä uudella vuosituhannella, mutta suosion huippulukemista ollaan kaukana. Vuosina 2000–09 Asta-nimisiä tyttöjä syntyi Suomessa reilut 150 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikana lähes 130 kpl.

Asta viettää nimipäiväänsä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa kalenterissa 30.7. Ortodoksisessa kalenterissa Astalla on useampi eri nimipäivä: 29. lokakuuta, 22. joulukuuta sekä 2 päivää pääsiäisen jälkeen.

Tunnettuja Astoja ovat mm.
  • Asta Backman (suomalainen näyttelijä)
  • Asta Brigatti (suomalainen pesäpalloilija)
  • Asta Ikonen (suomalainen nuortenkirjailija)
  • Asta Nielsen (tanskalainen näyttelijä)
  • Asta Ovaska (o.s. Hovi, suomalainen kuulantyöntäjä)

Mitäs te tykkäätte Asta-nimestä? Tunnetteko kyseisen nimen kantajia?

1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)