perjantai 15. toukokuuta 2015

Nimipäiväpostaus: Onnea Sofia, Sonja & Sohvi!

15.5. nimipäiväänsä juhlii Sofia, Sonja ja Sohvi. Tätä naistrioa yhdistää nimien naisellisuus ja ajattomuus, mutta ennen kaikkea nimien yhteinen alkuperä. Tämän lisäksi jokaisella nimellä on omat vivahteensa ja erityispiirteensä: Sofia on klassisen kaunis ja kansainvälinen ”muotinimi”; Sonja omaa rauhallisen ja ”samettisen” vivahteen sekä etunimistössämme naisten nimille tutun ja-päätteen; Sohvi taas on supisuomalainen tuotos, jossa yhdistyy pehmeys ja jämäkkyys sopivassa suhteessa unohtamatta reippautta sekä pientä vekkulimaisuutta.

Sofia on kreikkalaisperäinen nimi, joka tulee kreikan ’viisautta’ tarkoittavasta sanasta sopheia. Tässä merkityksessä se kuuluu Raamatun keskeisimpään sanastoon. Jokapäiväisessä kielenkäytössämme viisaaksi sanotaan yleensä ihmistä, joka tietää paljon. Raamatun näkemys viisaudesta on sen sijaan monipuolisempi: viisaus merkitsee taitoa elää oikein, kykyä käyttää tietojaan elämää rakentavasti. Viisaus kuuluu myös hyveisiin; eettisesti ja moraalisesti arvokkaisiin luonteenpiirteisiin, jotka ovat tavoiteltavia. Jo antiikin ajan Kreikassa hyveitä pidettiin suuressa arvossa, ja niihin nojautui erityisesti Platonin ja Aristoteleen harjoittama hyve-etiikka. Antiikin kreikassa oli neljä klassista hyvettä, joista yhtenä juuri viisaus. Monissa uskonnoissa viisautta pidetään myös jumaluuden ruumiillistumana; esimerkiksi Konstantinopolin kuuluisa pääkirkko Hagia Sofia on omistettu jumalalliselle viisaudelle, josta Raamattukin eri yhteyksissä puhuu.

Sofia, Sonja ja Sohvi tarkoittavat 'viisautta' (Kuva: http://tinyurl.com/k2h3cpv)
Sofia tunnetaan myös kolmen varhaiskristillisen marttyyrin nimenä. Tunnetuin heistä on tämän niminen italialainen hurskas leski, jolla oli kolme tytärtä; Pistis (= usko), Elpis (= toivo) ja Agape (= rakkaus). Keisari Hadrianuksen toimeenpanemien vainojen aikana 130-luvulla tytöt vangittiin, jonka jälkeen heitä kuulusteltiin ja kidutettiin. Tytöt pysyivät kuitenkin lujina uskossaan, eivätkä taipuneet epäjumalanpalvontaan, minkä vuoksi he kokivat marttyyrikuoleman. Kun Sofia-äiti oli kolme päivää myöhemmin itkemässä tyttäriensä haudalla, hänkin kuoli. Myös Suomen ortodoksinen kalenteri yhdistää Sofian - samoin kuin muutkin tämän päiväiset nimet - kyseiseen marttyyrileskeen.

Sofia on kristikunnan suosituimpia ja käytetyimpiä etunimiä. Se on eri muotoineen ja muunnoksineen tunnettu laajalti ympäri maailmaa. Esimerkiksi Ranskassa Sofia-nimi tunnetaan muodossa Sofie ja Saksassa muodoissa Sophia sekä Sophie. Puolaksi Sofia on Zofia ja Unkariksi Zsófia. Englannissa puolestaan tunnetaan samat kaksi päämuotoa kuin Saksassa, ja tämän lisäksi on käytössä muoto Sophy. Venäläinen hellittely muoto Sofiasta on Sonja, yksi tämän päiväisistä nimipäiväsankareista, joka on Suomen lisäksi käytössä myös mm. muissa Pohjoismaissa, Saksassa sekä englanninkielisissä maissa. Sonjan rinnakkaismuotoja puolestaan ovat Sonia ja Sonya. Kolmas tämän päiväinen nimipäivänimi Sohvi taas on meillä Suomessa Sofiasta syntynyt kansanomainen, murteellinen muoto.
 
Marttyyri Sofia sekä hänen tyttärensä Usko, Toivo ja Rakkaus (Kuva: http://tinyurl.com/n5ewoko)
Meillä Suomessa Sofia-nimi yleistyi 1700-luvun jälkipuoliskolla, jolloin sen käyttöä lisäsi omalta osaltaan Sofia-nimiset Ruotsin kuningattaret, ennen kaikkea Kustaa III:n puoliso Sofia Magdalena (1746–1813). Nimi on tunnettu varhain myös Pohjois-Karjalassa, mikä viittaa ortodoksikirkon pyhiin Sofioihin. Suomen almanakassa Sofia on ollut vuosina 1705–1928 ja uudelleen vuodesta 1950 lähtien, tosin vaihtoehtoisena kirjoitusasuna 1850-luvulle oli Sophia. Päivänä on alusta asti ollut nykyinen 15.5., joka on legendan mukaan marttyyri Sofian kuolinpäivä.

Sohvi-nimi puolestaan on meille tuttu mm. norjalaisen Thorbjørn Egnerin vuonna 1955 kirjoittamasta lastenromaanista Folk og røvere i Kardemomme by, joka tunnetaan meillä Suomessa nimellä Kasper, Jesper ja Joonatan: Kolme iloista rosvoa. Nimensä mukaisesti Kasper, Jesper ja Joonatan ovat kolme iloista rosvoa, jotka asuvat Kardemumman kaupungin liepeillä rosvotalossa leijonansa kanssa. He kuitenkin kyllästyvät ruoanlaittoon ja rosvotalonsa nuhjuisuuteen, minkä myötä keksivät ryöstää itselleen kaupungista naisihmisen huushollaamaan. Kohteeksi valikoituu Sohvi-täti, jonka voimakastahtoinen ja kipakka luonne saa rosvot kuitenkin pian katumapäälle. Suomalaiseen almanakkaan Sohvi otettiin mukaan Sofian rinnalle vuonna 1929.

Tunnetussa lastenromaanissa Kasper, Jesper ja Joonatan: Kolme iloista rosvoa on mukana Sohvi-niminen täti          (Kuva: http://tinyurl.com/o8h5tbg)
Jos Sofiaan liittyy vahvasti samannimiset Ruotsin kuningattaret, yhdistyy Sonja puolestaan toisen Pohjoismaan kuninkaallisiin: Norjan tämän hetkinen kuningatar, maan hallitsijan kuningas Harald V:n puoliso, on nimeltään Sonja. Lisäksi nimen suosioon on saattanut omalta osaltaan vaikuttaa suomalainen iskelmälaulaja Sonja Lumme, joka loi uraa 1900-luvun loppupuolella, jolloin Sonja-nimikin koki suosionsa huipun. Suomalaiseen almanakkaan Sonja otettiin mukaan Sofian ja Sohvin rinnalle vuonna 1964.

Tämän päiväisistä nimistä ehdottomasti suosituin on maassamme ollut - ja on edelleen - Sofia. Tähän vuoteen mennessä se on kokonaisuudessaan annettu meillä nimeksi yhteensä noin 87300 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös muutamia miehiä. Ennen 1900-lukua Sofia-nimen kantajia oli Suomessa jo reilut 14250 kpl. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana nimen kantajia tuli vähän yli 20800 kpl lisää. Vuosina 1940–79 Sofia-nimen kannatus oli maassamme alhaisimmillaan; tuolloin sen sai nimekseen vain noin 3930 henkilöä. Vuosisadan loppua kohti nimen suosio lähti uudelleen nousuun, ja vuosina 1980–99 Sofia annettiin nimeksi jo yli 19200 henkilölle. Tällä hetkellä nimi elää ehdotonta kulta-aikaansa, eikä suosiolle näy loppua: vuosina 2000–09 Sofia-nimisiä henkilöitä syntyi Suomessa noin 18660 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikana 10445 kpl.

Seuraavaksi suosituin tämän päivän nimistä on Sonja, joka on tähän vuoteen mennessä annettu maassamme nimeksi suurin piirtein 9630 henkilölle, joiden joukosta niin ikään löytyy muutamia miehiä. Ennen 1900-lukua Sonja-nimen kantajia oli maassamme vain noin parikymmentä. Vuosisadan alkupuolella nimen kannatus lähti kuitenkin nopeasti nousuun: vuosina 1900–39 Sonjan sai nimekseen jo pitkälti yli 600 henkilöä ja vuosina 1940–79 lähemmäs 2500 henkilöä. Sonja-nimen huippuaikaa oli 1900-luvun loppupuoli, kun se vuosina 1980–99 annettiin nimeksi pitkälti yli 4500 henkilölle. Tällä uudella vuosituhannella Sonja-nimi on edelleen käytetty, mutta kannatus on ollut laskemaan päin: vuosina 2000–09 Sonja-nimisiä tyttöjä syntyi Suomessa lähes 1530 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä 470 kpl.

Sohvi on tämän päiväisistä nimistä harvinaisin: se on tähän vuoteen mennessä annettu meillä kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä reilulle 2030 naiselle. Ennen 1900-lukua Sohvi-nimen kantajia oli Suomessa reilut 360 kpl. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana nimenkantajia tuli lähes 730 kpl lisää. Vuosisadan puolenvälin tienoo oli Sohvi-nimen suosion hiljaisinta aikaa, kun vuosina 1940–79 sen sai nimekseen vain reilut 180 naista. Vuosisadan loppua kohti nimen kannatus lähti kuitenkin uudelleen nousuun, ja vuosina 1980–99 Sohvi annettiin nimeksi jo lähes 240 naiselle. Sofian tavoin myös Sohvi elää parhaillaan suosionsa kulta-aikaa: vuosina 2000–09 Sohvi-nimisiä tyttöjä syntyi maassamme lähes 320 kpl ja viimeisen viiden vuoden aikanakin jo reilut 200 kpl.

Sofia, Sonja ja Sohvi viettävät siis nimipäiväänsä suomalaisessa almanakassa 15.5. Näistä Sofia ja Sonja sekä lisäksi Sofie juhlivat samaisena päivänä nimipäiväänsä myös suomenruotsalaisessa almanakassa. Ortodoksisessa kalenterissa Sofian, Sonjan ja Sohvin nimipäivä puolestaan on 17.9.

Tunnettuja Sofioita ovat mm.
 • Sofia Magdalena (Kustaa III:n puoliso, Ruotsin kuningatar 1771–1792)
 • Sofia Vaasa (Ruotsin prinsessa, Kustaa Vaasan tytär)
 • Sofia Bach (ruotsalainen näyttelijä ja koomikko)
 • Sofia Bekatoru (kreikkalainen purjehtija, olympiavoittaja)
 • Sofia Bleckur (ruotsalainen maastohiihtäjä)
 • Sofia Coppola (yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja, -tuottaja ja -näyttelijä)
 • Sofia Finnilä (suomalainen jazzlaulaja)
 • Sofia Helin (ruotsalainen näyttelijä)
 • Sofia Hellqvist (Ruotsin prinssi Carl Philipin tuleva puoliso)
 • Sofia Jannok (ruotsalainen laulaja ja lauluntekijä)
 • Sofia Karlsson (ruotsalainen laulaja, näyttelijä ja muusikko)
 • Sofia Mestari (ranskalainen laulaja)
 • Sofia Milos (sveitsiläissyntyinen näyttelijä)
 • Sofia Palaiologos (Moskovan suuriruhtinatar, Venäjän hallitsijan Iivana III Suuren puoliso)
 • Sofia Pumburidu (kreikkalainen painija ja maailmanmestari)
 • Sofia Saari (suomalainen kuvataiteilija)
 • Sofia Vassilieva (yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli)
 • Sofía Vergara (kolumbialainen näyttelijä ja malli) 
 • Sofia (Bulgarian pääkaupunki)

Tunnettuja Sonjia ovat mm.
 • Sonja (Norjan kuningatar)
 • Sonja Aldén (ruotsalainen poplaulaja)
 • Sonja Bennett (kanadalainen näyttelijä)
 • Sonja Finell (suomalainen pikajuoksija)
 • Sonja Fräki (suomalainen pianisti)
 • Sonja Fuss (saksalainen jalkapalloilija)
 • Sonja Henie (norjalainen näyttelijä ja taitoluistelija; yksi kaikkien aikojen parhaista naistaitoluistelijoista, joka mullisti lajin harrastuksesta vakavaksi kilpalajiksi)
 • Sonja ”Soikku” Hämäläinen (suomalainen YouTube-videobloggaaja)
 • Sonja Kailassaari (suomenruotsalainen televisiojuontaja)
 • Sonja Lumme (suomalainen iskelmälaulaja)
 • Sonja Nef (sveitsiläinen alppihiihtäjä)
 • Sonja Oberem (saksalainen maratonjuoksija)
 • Sonja Ziemann (saksalainen näyttelijä, tanssija ja laulaja)

Tunnettuja Sohveja ovat mm.
 • Sohvi Halonen (suomalainen tekstiilitaiteilija ja näytelmäkirjailija)
 • Sohvi Seppälä (suomalainen kolmiloikkaaja)
 • Sohvi-täti (henkilö Thorbjörn Egnerin lastenromaanissa Kolme iloista rosvoa)

Mikä näistä kolmesta nimestä on teidän suosikkinne? ;)

1 kommentti:

 1. Moikka! Pystytkö selvittämään mitä tarkoittaa nimi Rosanna? Kiitos !

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)