maanantai 25. toukokuuta 2015

Neiti Kesäheinä, Herra Talvituisku - nimet vuodenaikojen mukaan (kesä, osa 4)

Kesä se kolkuttelee jo ihan oven takana, joten nyt on aika julkaista vuodenaikoihin liittyvien nimien neljäs ja viimeinen osa. Aiemmin olen esitellyt teille syksyyn, talveen ja jouluun sekä kevääseen liittyviä nimiä, joten nyt olisi luonnollisesti vuorossa kesänimet. Huomasin tämän listauksen tehtyäni, että se on melko pitkälti kasvi- ja marjapainotteinen… Mutta minkäs teet, kun kasvit / kukat ja marjat nyt vain kuuluvat kesään ja sopivat samalla mainiosti myös niminä käytettäviksi ;)
(Kuva: Игорь М; http://tinyurl.com/nfm6myl)
Kuten aiemmissa osissa, myös alla esitelty kesänimien lista perustuu pitkälti omiin mielikuviini sekä yleisiin, hallitseviin ”mieltymyksiin”. On siis hyvinkin mahdollista, että joku toinen voi yhdistää esitellyt nimet muuhun vuodenaikaan tai vaikka kokonaan eri asiayhteyteen. Nimien perään kirjoittamieni pienten selostusten tarkoituksena onkin valottaa sitä, miksi ainakin itse miellän kyseinen nimen kuuluvaksi kesään.

Jos kesällä syntyvälle lapselle on vielä hakusessa syntymäajankohtaan sopiva nimi tai vuodenaikoihin liittyvät nimet muuten kiinnostaa, niin tässäpä niitä nyt olisi :) Kesää kuvaavia nimiä, olkaapas hyvät!

KESÄISIÄ NIMIÄ:

Apila  
Kuuluu kesän kasveihin! Yleisimmät apilalajimme puna- ja valkoapila kukkivat Suomessa kesä-elokuussa.                                                                                      
(Kuva: http://tinyurl.com/qfmlhre)

Aurinko  
Vaikka tämä nimi oli mukana jo kevätosiossa, kuuluu aurinko ehdottomasti myös kesään! Ilman aurinkoa kesä ei ole kesä, sillä juuri auringon valo ja lämpö saavat aikaan kesän olennaisimmat ”puitteet”.

Elo
Tässäpä oiva nimi loppukesästä syntyneelle lapsoselle! ”Elo” sana sisältyy yhden kesäkuukautemme nimeen, ja tarkoittaa myös kypsynyttä, loppukesästä valmiina olevaa viljaa.

Heinä 
Erilaiset heinäkasvit ja heinät kuuluvat olennaisena osana kesään. Niitä tuntuu kesällä kasvavan joka puolella, ja lisäksi lajeja on niin paljon, että kukinnat ajoittuvat tasaisesti koko kesälle.

Helle
Kesään kuuluva sääilmiö, josta puhutaan silloin, kun ilma tuntuu kuumalta. Vaikka meillä helteet ajoittuvat toukokuun puolen välin ja syyskuun puolen välin väliselle ajanjaksolle, on helteiden todennäköisyys kuitenkin suurin juhannuksen ja elokuun puolivälin välisenä aikana.
(Kuva: http://tinyurl.com/offve47)

I(i)ris 
Kurjenmiekat eli i(i)rikset ovat kookkaita, suurikukkaisia ja huumaavan tuoksuisia kasveja, jotka kukkivat meillä Suomessa useimmiten kesäkuussa.                 

Juli
Tarkoittaa mm. ruotsiksi ja saksaksi ’heinäkuuta’, joka on yksi kesän kuukausista.

Juni
Tarkoittaa mm. ruotsiksi ja saksaksi ’kesäkuuta’, joka on yksi kesän kuukausista.

Jussi
Kesäkuun loppupuolella vietettävä juhannus on tunnetusti keskikesän, valon ja yöttömän yön juhla. Meillä juhannusta sanotaan nykyisin tuttavallisesti myös ”jussiksi”.

Kaisla
Tämä korkea, heinämäinen kasvi on tuttu näky rantavesissä. Vaikka sitä esiintyy meillä kaikkina vuoden aikoina, on se kuitenkin rehevimmillään kesällä, jolloin myös kukinta tapahtuu.

Kastehelmi
Tämä kaunis ja herkkä nimi viittaa helmimäisiin kastepisaroihin, joita kosteuden kasvaessa muodostuu esimerkiksi kasvien lehdille. Kastepisarat ovat selkeiden kesäöiden ilmiö.

Keiju
Vaikka keijut voivat kuulua periaatteessa mihin vuodenaikaan tahansa, liitän ne ainakin itse vahvasti kesään: näen sieluni silmin metsän reunassa olevan kesäisen, hieman usvaisen kukkaniityn, jolla pienet keijut tanssivat ja telmivät aamu- / ilta-auringossa.

Kesä
(Kuva: http://tinyurl.com/zunaypo)
Jos ei halua kikkailla nimen kanssa, niin miten olisi kesänlapselle nimeksi kaikessa yksinkertaisuudessaan lyhyt ja ytimekäs Kesä…?

Kielo
Pieni, hento ja valkoiset kukat omaava kasvi, joka kukkii alkukesästä. Kielo tunnetaan myös Suomen kansalliskukkana.

Kirsikka
Jälleen yksi kesän mehukaista ja makeista marjoista!

Kuisma
Tämä kuismakasvien heimoon kuuluva kasvisuku on hyvin laajalle levinnyt ja sisältää satoja lajeja. Kasvi aloittaa kukintansa juhannuksen aikoihin, ja kukat ovat yleensä kirkkaan keltaisia ja komeita.

Kukka
Tämä nimi ei paljon esittelyjä kaipaa, sillä kesä ja kukkaset nyt vain kuuluvat saumattomasti yhteen!

Kullero
Tämä näyttävä keltakukkainen leinikkikasvi on Lapin maakuntakukka. Sen kukkimisajankohta ajoittuu yleensä juhannuksen tienoille, minkä vuoksi sitä on kutsuttu kansanomaisesti myös ”juhannuskukaksi” ja ”juhannuspumpulaksi”.

(Kuva: http://tinyurl.com/lskgelm)
Laine
Miltä kesä kuulostaa? Lintujen laululta, sateen ropinalta ja ainakin omaan korvaani myös laineiden leppoisalta liplatukselta.

Linnea
Voidaan katsoa kuuluvaksi kesänimiin, sillä linnea on vanamon, yhden kesäkasvimme, ruotsinkielinen nimi.

Lounatuuli / Louna-Tuuli
Tämä runollinen nimi tuo mieleen leppeän ja lämpimän kesätuulen, joka hyväilee ihoa ja leikkii hiuksilla, keinuttelee riippumattoa sekä leyhyttelee mekon helmoja ja narulla kuivuvia pyykkejä.

Lumme / Lumpeenkukka
Kaunis vesikasvi, jonka kukat kelluvat veden päällä. Kukinta-aika Suomessa on kesäkuusta aina elokuun lopulle saakka.
(Kuva: http://tinyurl.com/ppmh8dw)

Mansikka                               
Kesän makea herkkumarja!

Marja
Kesä on tunnetusti marja-aikaa: silloin monet kotimaiset marjat kypsyvät ja ovat parhaimmillaan. Siksipä Marja-nimi tuokin mieleen Suomen suven tuoreine marjoineen.

Meri
Tämä nimi voisi hyvin soveltua moneenkin eri vuoden aikaan, mutta itse miellän sen kuuluvan vahvimmin kesään. Tämä siksi, että talven jälkeen jäiden lähdettyä meri alkaa jälleen elämään, kun vesi pääsee virtaamaan vapaana. Meri tarjoaa myös puitteet monelle kesäaktiviteetille, kuten uimiselle, veneilylle…

Mesi
Tämä nimi tarkoittaa kukkien erittämää makeaa, sokeripitoista nestettä, josta esim. mehiläiset valmistavat hunajaa.

Mesimarja
Tämä monivuotinen ruohokasvi kukkii maassamme kesä-heinäkuussa. Mesimarjan tummanpunainen hedelmä on erittäin aromikas ja hienotuoksuinen, ja siitä voidaan valmistaa esim. hilloa. Mesimarjaa pidetään Pohjolan jaloimpana marjana.

Metsätähti

Alku-keskikesällä kukkiva monivuotinen, ruohovartinen kasvi, jolla on nimensä mukaisesti kaunis, tähtimäinen kukka.                                                                                           
(Kuva: SepticWings-stock;
http://tinyurl.com/zhrzjez)

Mustikka
Yksi mehukkaista kesämarjoistamme!

Nurmi
Viheriöivä nurmikko, voiko kesäisempää enää olla?!

Paiste
Tämä nimi assosioituu vahvasti kesän valoon, lämpöön ja auringon paisteeseen.

Pilvi / Sinipilvi / Sini-Pilvi
Vaikka taivaalla näkyykin pilviä kaikkina vuodenaikoina, tulee itselläni näistä nimistä aina kesäinen fiilis. Tämä johtunee siitä, että kesällä pilvet jotenkin näkyvät paremmin ja selkeämmin, kun on kirkasta ja aurinkoista.

Pouta
Tarkoittaa kaunista, lämmintä, aurinkoista ja sateetonta kesäsäätä.

Pääsky
Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Jos tätä vanhaa suomalaista sananlaskua on uskominen, tarkoittaa pääskyn näkeminen kesän alkamista..
(Kuva: Lyoha123;
http://tinyurl.com/j4bmta4)

Salama
Yksi kesän näyttävimmistä luonnonilmiöistä on ukkonen. Koska sen ”pääainesosia” ovat lämpö ja kosteus, esiintyy ukkosia harvemmin muulloin kuin kesähelteillä. Ukkosen kanssa käsi kädessä kulkee salamat; ukkoseen liittyvät sähköpurkaukset, jotka tunnetaan kirkkaasta ja terävärajaisesta valojuovasta taivaalla, välähdyksestä ja kovasta jyrinästä.

Sara
Sarakasvit ovat kesään kuuluva heinämäinen kassviheimo, joka sisältää lukemattomia kasvisukuja ja -lajeja. Sarat kukkivat yleensä alku- ja keskikesällä.

Sirkka
Tämä nimi liittyy kesään siinä, että se viittaa kasvi- ja hyönteismaailmaan: yleiskielessä sirkka tarkoittaa ’kasvin alku- eli itulehteä’ ja myös heinäsirkkaa kutsutaan usein lyhyemmin ”sirkaksi”.

Suvi
Synonyymi sanalle kesä. Täydellinen nimi kesällä syntyneelle tyttölapselle!

Suvituuli / Suvi-Tuuli
Samaa sarjaa Lounatuuli / Louna-Tuuli nimen kanssa, joten myös mielikuvat samat…

(Kuva: Christopher Kray; http://tinyurl.com/njd4sqt)
Säde
Pohjautuu yleiskielen ’säteilevää valoa’ tarkoittavaan samaiseen sanaan, ja tuo näin ollen mieleen kesään olennaisesti kuuluvan auringon ja valoisuuden.

Timotei
Tämä heinäkasvien heimoon kuuluva tuulipölytteinen heinälaji on hyvin yleinen lähes koko maassamme. Timotein kukinta kestää kesäkuusta aina elokuuhun saakka.

Tuomi
Pieni, monirunkoinen puu tai pensas, joka tunnetaan erityisesti alkukesän valkoisista kukinnoista, joilla on voimakkaan huumaava tuoksu.

Ulpukka / Ulpu
Tämä keltaisen pallomaisen kukan omaava vesikasvi kukkii meillä Suomessa kesä-elokuussa. Ulpu-nimi on lyhentymä ulpukasta.

Vadelma
Myös yksi kesän herkullisista ja vitamiinipitoisista marjoistamme!

Vanamo
Tämä pieni, ainavihanta varpu kukkii maassamme kesä-heinäkuussa tehden kaksi vaaleanpunertavaa, hentoa kellomaista kukkaa.
(Kuva: Ole Husby; http://tinyurl.com/or8ewqb)

Mitä mieltä te olette vuodenaikoihin liittyvistä nimistä? Tiedättekö muita kesään liittyviä nimiä kuin tässä mainitut? Mikä näistä kesänimistä on teidän suosikkinne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)