maanantai 2. helmikuuta 2015

Ve(e)ra, toivo ja rakkaus

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus… Tämä ensimmäisen korinttilaiskirjeen 13. luvun loppu lienee useimmille meistä tuttu Raamatun kohta. Harva kuitenkaan tietää, että tuo ”kolmikko” oli alun perin käytössä ihmisten – siskosten – niminä, ja että yhden taakse kätkeytyy vuonna 2001 maassamme tyttöjen suosituimmaksi etunimeksi noussut Veera. Nimenä Veera on ajaton, suosittu ja ryhdikäs. Se sopii hyvin myös hieman erikoisempaa ja kansainvälisempää nimeä halajaville: pudotetaan keskeltä yksi e-kirjain pois, jolloin saadaan laajalti tunnettu ja käytetty muoto Vera.

Veera on nimen Vera suomalainen muoto. Tämän kantanimen juuret ulottuvat kahdelle eri suunnalle: itään ja länteen. Idässä Vera on slaavilainen käännös kreikkalaisesta nimestä Pistis, joka tarkoittaa ’uskoa’. Vanha pyhimyslegenda kertoo, että Roomassa eli 100-luvun alkupuolella hurskas äiti, jolla oli kolme tytärtä. Näiden tyttärien nimet olivat Pistis (= usko), Elpis (= toivo) ja Agape (= rakkaus). Keisari Hadrianuksen toimeenpanemien vainojen aikana 130-luvulla tytöt vangittiin, jonka jälkeen heitä kuulusteltiin ja kidutettiin. Tytöt pysyivät kuitenkin lujina uskossaan, eivätkä taipuneet epäjumalanpalvontaan. Tämän vuoksi he kokivatkin uskonsa tähden marttyyrikuoleman. Veera ja Vera -nimien suosio on perustunut juuri tähän tunnettuun pyhään tyttöön. Kolmikon nimet ovat muistuma Paavalin 1. Korinttilaiskirjeen mainitsemasta kolmen hyveen (usko, toivo, rakkaus) ryhmästä. Slaavilaisessa perinteessä sisarusten nimet - usko, toivo ja rakkaus - ovat Vera, Nadežda ja Ljubov. Myös Suomen ortodoksinen kalenteri viittaa Vera ja Veera -nimien kohdalla tähän marttyyrityttö Veraan.

Veistos, jossa sisarukset Pistis, Elpis ja Agape äitinsä kanssa (Kuva: http://tinyurl.com/o97hjtt)
Läntisessä kristikunnassa Vera on ollut melko harvinainen nimi. Ranskassa Clermontin seudulla on kerrottu vuoden 400 tienoilla eläneestä tämännimisestä naisesta, joka on jäänyt aikakirjoihin esikuvallisen kristillisen elämäntapansa vuoksi. Tavallisimmin Veraa on läntisessä Euroopassa pidetty lyhentymänä joko nimestä Verena (’pidättyvä’, ’itsensä hillitsevä’) tai nimestä Veronika, jolloin lähtökohtana on latinankielen sana vera (’tosi’, ’oikea’, ’aito’, ’totuudellinen’). Perimätiedon mukaan Verena oli egyptiläissyntyinen neito 200-luvulta. Mahdollisesti hän on alkuaan sama henkilö kuin Sveitsin suosituimpiin pyhimyksiin kuuluva naiserakko Verena 300-luvulta, jonka kerrotaan syntyneen Egyptissä, mutta tulleen sittemmin Sveitsin pohjoisosaan Aargaun seudulle ja levittäneen siellä kristinuskoa. Toisinaan Vera-nimen lähtökohdaksi on lännessä tarjottu myös albaniankielen ’kesää’ tarkoittavaa sanaa verë.

Erään tulkinnan mukaan Vera ja Veera -nimet tarkoittavat kesää (Kuva: http://tinyurl.com/nwqnym7)
Meille Suomeen Vera nimi on voinut periaatteessa tulla kumpaa kautta tahansa. Todennäköisimmin se on kuitenkin peruja itänaapuriltamme Venäjältä, josta se rantautui maahamme Karjalan kautta. Aluksi nimeä käyttivät ortodoksit, mutta jo 1800-luvun loppupuolella se tunnettiin myös luterilaisten keskuudessa ympäri Suomea. Aluksi muotona oli lyhyempi Vera, mutta nimen leviämisen myötä rinnalle nousi nopeasti suomalainen, pitkävokaalinen kirjoitusasu Veera.

Suomalaiseen almanakkaan Veera otettiin mukaan vuonna 1908. Tuolloin se kuitenkin sijoitettiin elokuun 3.päivälle, jossa se pysyi seuraavat yhdeksän vuotta. Vuonna 1918 Veera siirrettiin nykyiselle paikalleen 4.8.

Veera on tähän vuoteen mennessä annettu maassamme nimeksi yhteensä lähes 12870 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös joitakuita miehiä. Ennen 1900-lukua Veera-nimen kantajia oli meillä reilut 330 kpl. 1900-luvun alkupuolella nimi oli melko suosittu ja vuosina 1900–39 Veeran sai nimekseen hieman yli 2080 naista. Tämän jälkeen nimen kannatus laski selvästi ja vuosina 1940–79 uusia Veera-nimen kantajia tuli maassamme vain reilut 630 kpl. Vuosisadan loppua kohti mentäessä nimen suosio otti uudelleen harppauksen eteenpäin: 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Veera annettiin nimeksi jo pitkälti yli 4700 henkilölle. Nimi on säilyttänyt suosionsa myös uudella vuosituhannella: vuosina 2000–09 Veera-nimisiä tyttöjä syntyi maassamme lähes 3770 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo melkein 1340 kpl.

Kansainvälisempi muoto Vera on myös ollut meillä suosittu, joskaan ei samoissa mitoissa kuin perinteinen Veera. Tähän vuoteen mennessä Vera on annettu Suomessa nimeksi yhteensä noin 3970 henkilölle, joiden joukossa on myös muutamia miehiä. Vera-nimen suosio ja kehityskaari maassamme on kulkenut pitkälti samaa kaavaa Veeran kanssa: Ennen 1900-lukua nimen kantajia oli meillä suurin piirtein saman verran kuin Veeroja. 1900-luvun alkupuolella myös Vera oli suosittu, mutta vuosisadan puolenvälin molemmin puolin nimen kannatuksessa oli selvä notkahdus alaspäin. Vuosisadan loppupuolella Vera nousi kuitenkin uudelleen suosioon, ja tämä suosio on Veeran tavoin jatkunut myös tällä uudella vuosituhannella. 
 
Tunnettuja Veeroja ovat mm. 
 • Veera Degerholm (näyttelijä ja juontaja)
 • Veera Korvenkari (laulaja ja lauluntekijä)
 • Veera Laitinen (fantasia kirjailija)
 • Veera Roos (näytelmäkirjailija ja kirjallisuuden suomentaja)
 • Veera Vartiainen (jalkapalloilija)
 • Veera (päähenkilö eräissä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen lastenkirjoissa)
 • Yksi Särkänniemen selfinaarion delfiineistä on nimeltään Veera 
 
Tunnettuja Veroja ovat mm.
 • Vera Ellen Westmeier Rohe eli Vera-Ellen (yhdysvaltalainen näyttelijä ja tanssija)
 • Vera Alentova (venäläinen näyttelijä)
 • Věra Chytilová (tsekkiläinen elokuvaohjaaja)
 • Vera Farmiga (yhdysvaltalainen näyttelijä)
 • Vera Jordanova (suomalais-bulgarialainen näyttelijä ja malli)
 • Vera Kiiskinen (suomalainen näyttelijä)
 • Vera Konstantinovna Romanova (venäläinen ruhtinatar)
 • Vera Soklova (venäläinen kävelijä) 
 • Vera Vala (suomalainen kirjailija)
 • Vera Wang (yhdysvaltalainen muotisuunnittelija)
 
Kumpi nimi teihin iskee enemmän: Vera vai Veera? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)