sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Nimipäiväpostaus: Onnea Hilda!

22.2. nimipäiväänsä juhlii Tuulin, Tuulian ja Tuulikin lisäksi Hilda. Se on vanha, klassisen kaunis nimi, joka nykyajan vanhoja nimiä suosivan trendin myötä on noussut uudelleen suosioon. Hilda on pehmeä, kaunissoinnillinen nimi, johon sisältyy myös naisellisuutta ja herkkyyttä. Miksikään ”lällynimeksi” Hildaa ei kuitenkaan voi kutsua, sillä ainakin sen merkitys ja alkuperä tuovat nimeen myös täysin vastakkaisen, voimaa ja vahvuutta uhkuvan puolen.

Hilda-nimen alkuperästä on olemassa muutamia eriäviä tulkintoja. Itsenäisenä nimenä Hilda on peräisin muinaisskandinaavisesta sanasta hildr, joka tarkoittaa ’taistelua’. Islannin tarustossa Hildr oli erään valkyrian eli naistaistelijan nimi. Muinaissaksassa Hildan kantasanana on hiltja ja Englannissa hild, jotka tarkoittavat niin ikään ’taistelua’.

Lisäksi Hildaa on pidetty lyhentymänä useista Hild-alkuisista nimistä, kuten Hildegardista. Toisaalta Hildan lähtökohdaksi on tarjottu myös hild-loppuisia nimiä, joita ovat esimerkiksi Mathild ja Othild. Meillä Suomessa Hilda on ollut yleisesti käytössä myös kansankielisenä muotona nimestä Alfhild, jonka jälkiosa merkitsee niin ikään taistelua.

Erään tulkinnan mukaan Hildan kantasanana on 'taistelua' tarkoittava hildr, joka oli myös yhden Islannin tarustossa esiintyvien valkyyrioiden nimistä (Kuva: http://tinyurl.com/3kedcbc)
Kirkolliseen kalenteriin Hilda-nimen toi 600-luvulla elänyt englantilaispyhimys Hilda Whitbyläinen. Hän oli englantilaista kuningassukua ja vaikutti syvästi maan kirkolliseen elämään. 33-vuotiaana tämä pyhimys vihkiytyi kokonaan Jumalalle ja meni Hartlepoolin luostariin, jonka johtajatar hänestä myöhemmin tuli. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän perusti tieteellisestä työstä laajalti tunnetun Whitbyn luostarin, jossa vietti lopun elämäänsä. Hilda Whitbyläistä onkin sanottu ”yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista englantilaisista naisista”.

Meillä Suomessa Hilda oli suosittu nimi 1800-luvun lopussa, jolloin se ylsi nimitilastoissa aivan kärkisijoille. Kansanvalistusseuran kalenterissa Hilda-nimi esiintyi jo vuosina 1882–83. Suomalaisessa almanakassa Hilda oli ensimmäisen kerran vuosina 1909–28, jolloin päivänä oli 25.10. Suomenruotsalaiseen almanakkaan Hilda otettiin mukaan vuonna 1950, jolloin se sijoitettiin nykyiselle paikalleen 22.2. Suomalaisessa almanakassa Hilda on ollut uudemman kerran mukana vuodesta 2010 lähtien samaisella paikalla kuin suomenruotsalaisessa almanakassammekin.

Tähän vuoteen mennessä Hilda on annettu kokonaisuudessaan maassamme nimeksi yhteensä noin 22050 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös muutamia miehiä. Ennen 1900-lukua Hilda-nimen kantajia oli meillä jo huikeat yli 10340 kpl ja vuosisadan kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana uusia kantajia tuli yli 7600 kpl lisää. Tämän jälkeen nimen suosio alkoi selkeästi heikkenemään aiempaan verrattuna. Vuosina 1939–59 Hildan sai nimekseen hieman alle 2280 naista ja vuosina 1960–99 puolestaan reilut 380 henkilöä. Hilda on miellyttänyt myös 2000-luvun nimenantajia, sillä sen suosio on koko ajan nousemaan päin: vuosina 2000-09 Hilda-nimisiä tyttöjä syntyi Suomessa reilut 670 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikana jo yli 770 kpl.

Tunnettuja Hildoja ovat mm.
 • Hilda Abrahamz (venezuelalainen näyttelijä)
 • Hilda Asp (suomalainen näyttelijä, suomentaja ja kulttuurihenkilö)
 • Hilda Flodin (suomalainen kuvanveistäjä, taidemaalari ja -graafikko)
 • Hilda Huntuvuori (suomalainen kirjailija)
 • Hilda Hölzl (slovenialainen oopperalaulaja)
 • Hilda James (brittiläinen uimari ja olympiamitalisti)
 • Hilda Kibet (alankomaalainen kestävyys- ja maastojuoksija)
 • Hilda Melander (ruotsalainen tennispelaaja)
 • Hilda Pihlajamäki (suomalainen näyttelijä)
 • Hilda Rintanen (suomalainen kirjailija, kirjailijanimi Elvi Mela)
 • Hilda Tihlä (suomalainen kirjailija)
 • Hilda Valkama-Mantsinen (suomalainen runoilija)
 • Hilda Österholm (suomalainen kauppias, Suomen ensimmäisen paperikaupan perustaja 
 
Tunnetteko te ketään Hilda-nimen kantajia? :)

4 kommenttia:

 1. Hilda on aivan ihana nimi! Harkinnassa tytölle, ja tämän kirjoituksen perusteella kuulostaa aina vain sopivammalta. Kiitos hyvästä blogista ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos sinulle kivasta kommentista :) Ja Hilda on kyllä ihana nimi! Antakaa vaan se tyttärellenne nimeksi, jos siltä tuntuu! Saapa olla tulevaisuudessa tyttö ylpeä noin hienosta nimestä ;)

   Poista
 2. Nimen alkuperästä tarkentava kommentti: esittämäsi tulkinnat eivät nähdäkseni ole niinkään vaihtoehtoisia kuin toisiaan täydentäviä. Hild-osa Hildegard ja Matilda -tyyppisissä nimissä tarkoittaa yhtä lailla taistelua, joten oli kyse sitten itsenäisestä nimestä tai lyhennelmästä, kanta on sama.

  Erinomainen nimi yhtäkaikki. Tyttäremme sai sen juuri, osin Whitbyläisen, osin vaimon sukulaisen innoittamana. Siinä yhdistyy myös hyvin eurooppalaisen sivistyksen germaaninen ja kristillinen pohja, kun toinen nimi on vielä latinalaista alkuperää. Blogisi on viihdyttävä muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kivasta ja rakentavasta kommentistasi! Itse käytän aina näissä nimipostauksissa lukuisia eri lähteitä, joista tietoja yhdistelen. Tässä tapauksessa sain lähteiden pohjalta sellaisen käsityksen, että yleensä Hilda on joko itsenäinen nimi tai sitten lyhennelmä. Toki tulkinnatkin voivat välillä mennä ristiin ja päällekäin, ja varsinkin tässä tapauksessa kun kantakin on sama, voi hyvinkin olla että nuo tulkinnat ovat ennemminkin tosiaan täydentäviä kuin vaihtoehtoisia, joko-tai tyyppisiä :)

   Sen verran alkoi asia kiinnostaman, että lueskelin tuossa vielä noita käyttämiäni lähteitä. Eräässä niissä sanotaan näin: " Englannin Hilda-nimi on ilmeisesti lähtöään skandinaavinen, sen pohjana on itsenäinen nimi. Sakassa sen sijaan Hilda on yleensa lyhentymä, samoin Virossa. Suomessa tunnetaan molemmat tapaukset." Joten ihan totta turiset: meillä Suomessa varsinkin voi mitä todennäköisimmin olla, että nuo tulkinnat Hildan alkuperästä eivät niinkään ole vaihtoehtoisia kuin toisiaan täydentäviä ;)

   Mutta tosiaan yhtä kaikki: Hieno nimi on kyseessä! Kyllä saa tyttärenne kantaa ylpeydellä noin kauniin nimen :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)