keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Pirtsakka, aurinkoinen Nelli

Söpö. Suloinen. Pirtsakka. Vekkulimainen. Siinäpä joitakin Nelli-nimeä osuvasti kuvaavia adjektiiveja. Näiden lisäksi Nelli on nimenä pehmeä, mutta ei kuitenkaan liian ”löllö” tai ”vetelä”, vaan pikemminkin topakka ja reipas. Mitä mielikuviin tulee, saattaa moni yhdistää Nellin Risto Räppääjään, tuohon Sinikka ja Tiina Nopolan huippusuosittuun suomalaiseen lastenkirjasarjaan, josta on sittemmin tehty myös elokuvia ja näytelmiä. Kyseisessä sarjassa Nelli Perhonen on päähenkilö Riston hyvä ystävä; nokkela ja rohkea pikku-tyttö, jota kutsutaan myös Nuudelipääksi hänen nuudeleilta näyttävien hiustensa vuoksi.

Nelli on suomalainen muoto nimestä Nelly, joka taas on alkujaan englantilainen lyhentymä joko nimestä Eleonora tai Helena. Näistä jälkimmäisenä mainittu on kreikkalaisperäinen nimi, joka tarkoittaa ’aurinkoista’, ’loistavaa’. Eleonora-nimen alkuperästä on olemassa monta eri tulkintaa: Kantanimenä voi olla arabialainen nimi Ellinor, joka merkitsee ’Jumala on valoni’. Toisaalta sen juuret voivat ulottua kreikan sanaan eleos (’armo’) tai kreikan Helenaan. Nelliä on käytetty jonkin verran myös Helenaan pohjautuvan Elinan puhuttelunimenä. Lisäksi esimerkiksi Saksassa Nelli tunnetaan monien muidenkin nimien – kuten Cornelian ja Ellenin – kutsumamuotona.
Nellin kantanimenä voi olla 'aurinkoista' ja 'loistavaa' tarkoittava Helena (Kuva: http://tinyurl.com/pe6mw9q)
Naapurimaassamme Virossa Nelli-nimi tunnettiin jo 1820-luvulla. Mitä todennäköisimmin se on tullut juuri Virosta Inkerinmaan kautta meille Suomeen. Vaikka Nelli tunnettiin meillä nimenä jo ennen 1900-lukua, pääsi se suomalaiseen almanakkaan vasta vuonna 1995.

Tähän vuoteen mennessä Nelli on annettu maassamme kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä lähes 3940 naiselle. Ennen vuotta 1900 Nelli-nimen kantajia löytyi meiltä vain 15 kpl. Tätä seuranneiden vuosikymmenten aikana nimen kannatus oli melko tasaista: vuosina 1900–39 Nellin sai nimekseen lähes 160 naista ja vuosina 1940–70 yhteensä 170 naista. 1900-luvun lopulla nimen suosio lähti selvään nousuun, eikä tuolle nousulle näy loppua vielä tänäkään päivänä. Vuosina 1980–99 Nelli annettiin nimeksi jo reilulle 1280 tytölle ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana 1460 tytölle. Viimeisen neljän vuoden aikanakin Nelli-nimisiä tyttöjä on syntynyt maassamme hieman yli 850 kpl.

Nelli viettää nimipäiväänsä suomalaisessa almanakassa 11.7. Samaisena päivänä suomenruotsalaisessa kalenterissamme nimipäiväänsä juhlii mm. Nellin rinnakkainen muoto Nelly sekä näiden kantanimet Eleonora ja Ellinor.

Erään tulkinnan mukaan Nelli-nimi
tarkoittaa 'Jumala on valoni'
(Kuva: http://tinyurl.com/ko5fedb)
Tunnettuja Nellejä ovat mm.
  • Nelli Berg (suomalainen jalkapalloilija)
  • Nelli Hagman (o.s. Petänen, suomalainen taitoluisteluvalmentaja ja koreografi)
  • Nelli Hietala (suomalainen kirjailija)                      
  • Nelli Toivo (suomalainen pikajuoksija)
  • Nelli Perhonen (Risto Räppääjän hyvä ystävä)
  • Nelli Neropatti (lastenkirjan Nelli Neropatti päähenkilö)
  • Kansallinen kirjastojen tiedonhakujärjestelmä on  nimeltään Nelli-portaali

Kuuluuko Nelli teidän nimisuosikkeihinne? :)                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)