torstai 22. tammikuuta 2015

Neiti Kesäheinä, Herra Talvituisku - nimet vuodenaikojen mukaan (kevät, osa 3)

Kun elämme parhaillaan keskellä talven sydäntä pakkasineen ja tuiskuineen, tuntuu viheriöivä kevät olevan valovuosien päässä. Kuin huomaamatta valoisa aika on kuitenkin joulun jälkeen alkanut hiljalleen lisääntymään ja päivä jatkumaan. Eli kyllä se kevät sieltä tuloillaan on! Hitaasti, mutta varmasti ;)             
(Kuva: http://tinyurl.com/klout28)
Nyt olisikin hyvä aika hieman fiilistellä tuota lähestyvää kevättä siihen liittyvien nimien muodossa. Tämän postaussarjan ensimmäisessä osassa esittelin syksyyn liittyviä etunimiä ja toisessa osassa puolestaan talvisia ja jouluisia nimiä. Nyt olisi siis luonnollisesti vuorossa kevääseen viittaavia nimiä perusteluineen :) Joten tulevalle kevätvauvalle syntymäajankohtaa kuvaavia nimiä miettivät tai muuten vain vuodenaikaisnimistä kiinnostuneet, olkaapa hyvät!

KEVÄISIÄ NIMIÄ:

Aurinko  
Tämä nimi voisi periaatteessa sopia mihin vuoden aikaan tahansa. Keväällä auringon olemassa olon ja vaikutuksen huomaa kuitenkin ehkä parhaiten, kun talven jälkeen lumet alkavat sulaa ja luonto heräillä horroksestaan lisääntyvän valon ja lämmön vaikutuksesta.
(Kuva: http://tinyurl.com/kpt3ahu)

Esikko
Olennaisena osana kevääseen kuuluvat esikot; nuo makeasti tuoksuvat pienehköt kukat, jotka kukkivat jo varhain keväällä. Esikkojen tieteellinen nimi Primula tulee latinalaisesta sanasta primus, joka tarkoittaa ’ensimmäistä’ ja viittaa näin ollen kasvin aikaiseen kukintaan.  

Kiuru
Linnut ovat tyypillisesti ensimmäisiä kevään tuojia. Kiuru on yksi varhaisimmista kevään muuttolinnuista maassamme, sillä se palaa takaisin Suomeen jo maaliskuussa. 

Kuutti
Tämä nimi viittaa hylkeen poikaseen ja liittyy kevääseen siinä, että yleensä kuutit syntyvät keväällä tai aivan helmikuun lopussa.

(Kuva: http://tinyurl.com/noobc8w)
Kevät
Tämä nimi ei perusteluja kaipaa ;) Miten olisi kevään lapsoselle nimeksi kaikessa yksinkertaisuudessaan ja mutkattomuudessaan Kevät…?

Mai
Täydellinen nimi toukokuussa syntyneelle tytölle, sillä Mai tarkoittaa saksaksi ’toukokuuta’, yhtä kevään kuukausista.

Maia 
Roomalaisessa mytologiassa Maia oli kevään ja kasvun jumalatar.

Maj
Myöskin hyvin sopiva nimi toukokuun tyttöselle, koska tarkoittaa ruotsiksi ’toukokuuta’.

Nuppu
Kaunis, herkkyyttä huokuva nimi keväällä syntyneelle tytölle, jolloin monissa kasveissa ja puissa on vielä hennot, puhkeamattomat kukat eli nuput.
                             
Oras
Kyseinen sana tarkoittaa viljaa tai kylvöheinän taimikkoa ennen korrelle tuloa. Kevätvilja kylvetään nimensä mukaisesti keväällä, jonka jälkeen aletaan odottaa maasta pilkistäviä pieniä vihreitä oraita, ”viljavauvoja”.

Orvokki
Tämä kaunis, sydämenmuotoiset lehdet omaava kukka on yksi suosituimmista kevätkukistamme. Orvokki kuuluu kevään ensimmäisiin kesäkukkiin, ja sen voikin huoletta istuttaa parvekkeelle tai pihalle jo toukokuussa, koska se ei pienestä hallasta säikähdä.

(Kuva: http://tinyurl.com/o9qw632)
Paju
Pörröiset pajut ovat meillä Suomessa kasvikunnan ensimmäisiä kevään merkkejä. Pajut kukkivat aikaisin keväällä, ja niiden kukinnan sanotaankin avaavan kasvien kevään. Pajunoksat kuuluvat myös olennaisena osana suomalaiseen pääsiäisperinteeseen: niillä on perinteisesti koristeltu koteja palmusunnuntaisin, ja samaisena päivänä myös monet lapset kiertävät koristeltujen pajunoksien kanssa virpomassa eli toivottamassa koteihin terveyttä ja karkottamassa pahaa.
Peippo
Myös yksi ensimmäisistä kevään muuttolinnuistamme. Peipon iloinen luritus on monelle tuttu ääni ja varma merkki keväästä ja tulevasta kesästä.

(Kuva: http://tinyurl.com/pd9qboq)
Puro                                                                      
Tämä nimi voisi hyvin soveltua moneenkin eri vuoden aikaan, mutta itse miellän sen kuitenkin kuuluvan kevääseen. Tämä siksi, että keväällä voi jälleen kuulla puron iloisen solinan talven väistyttyä ja jäiden lähdettyä. 

Raita
Raita on pajujen aatelistoa, ja yksi komeimpia pajukasvejamme. Sen kukinto on keltainen ja ajoittuu yleensä huhtikuulle, keskelle kevättä. 

Silmu
Tarkoittaa versokasvien kehityksensä alussa olevaa versoa. Keväällä luonto alkaa heräillä talven jäljiltä; esimerkiksi puiden silmut alkavat avautumaan kesää kohti mentäessä...
                                                                                           
Solina
Jos pitäisi miettiä sitä, miltä kevät kuulostaa, niin suurimmalle osalle meistä tulisi varmasti ensimmäisenä mieleen lintujen laulu ja liverrys. Tämän lisäksi miellän ainakin itse kevään ääniin kuuluvaksi myös solinan, jääkerroksen sulamisen jälkeen vapaana virtaavan veden äänen.
(Kuva: http://tinyurl.com/o9los2q)

Taimi
Kevät on tunnetusti taimien istutuksen aikaa! Taimet myös kuvaavat hyvin sitä uutta elämää ja elinvoimaa, jonka kevät saa aikaan.

Touko
Tarkoittaa ’keväisiä peltotöitä’, ’kasvavaa (kevät)viljaa’. Lisäksi yksi kevään kuukausistamme kantaa kyseistä nimeä!                                   

Urpu                                                                      
Tämä nimi tarkoittaa lehtipuun nupulla olevaa tai jo puhjennutta kukintoa, joka ilmestyy puihin juuri keväällä.

Valo
Pimeän talven jälkeen keväällä valon määrä tunnetusti lisääntyy kesää kohti mentäessä.
(Kuva: http://tinyurl.com/qzbl9wh)

Vappu
Joka vuotinen kevään loppupuolen iloinen juhla ilmapalloineen, munkkeineen, serpenttiineineen jne. Tunnetaan yleisesti kansainvälisenä työväen juhlapäivänä.

Verna
Tässäpä olisi kevättytölle kyseistä vuodenaikaa kirjaimellisesti kuvaava nimi, sillä Verna on feminiinimuoto latinan sanasta vernus, jonka merkitys on ’keväinen’.
                        
Vesa                                                                                           
Tässäpä mitä mainioin nimi keväällä syntyneelle pojalle! Vesa tarkoittaa yleiskielessä ’versoa’, ’lehtipuun tainta’, ’juuresta tai kannosta kasvavaa nuorta vartta’. Tunnetusti keväällä syntyy uutta elämää ja luonto herää taas eloon. Yhtenä merkkinä siitä on puista työntyvät vihertävät versot eli vesat.

Vuokko
Myös yksi kevään kukkasistamme. Valkovuokkoa kutsutaan eteläisen Suomen äitienpäiväkukaksi, sillä siellä se kukkii useimmiten juuri äitienpäivän aikaan eli toukokuun toisella viikolla.
(Kuva: http://tinyurl.com/mgy59rm)
Samoin kuin aiempien osien nimilistat, myös yllä olevat nimet perustuvat omiin mielikuviini sekä yleisiin, hallitseviin ”mieltymyksiin”. Niinpä joku toinen saattaa yhdistää edellä esitellyt nimet muuhun vuodenaikaan kuin kevääseen tai vaikka kokonaan eri asiayhteyteen. Nimien perään kirjoittamieni pienten selostusten onkin tarkoitus kertoa, miksi ainakin itselleni kyseinen nimi tuo mieleen kevään.

Mikä näistä kevätnimistä oli teidän lempparinne? Mitä mieltä yleisesti ottaen olette nimen antamisesta syntymähetken ajankohdan mukaan? Onko teillä tai jollain läheisellänne vuodenajan / syntymäajankohdan mukaan annettu nimi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)