keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kyyhkystyttö Jemina

Pehmeä, sointuisa Jemina kuuluu tällä uudella vuosituhannella pinnalla oleviin nimiin. Se on kansainvälinen, mutta sopii hyvin ja helposti myös suomalaiseen suuhun ilman vaikeita, vierasperäisiä kirjaimia tai kirjainyhdistelmiä. Nimenä Jemina on painokas ja voimakkaan oloinen. Samalla se kuitenkin kätkee sisälleen kauniin ja symbolisen merkityksen, joka tuo nimeen herkkyyttä ja viattomuutta; jopa tietynlaista haurautta ja haavoittuvaisuutta.

Jemina on muunnos vanhasta hepreankielisestä nimestä Jemima, joka tarkoittaa hepreaksi ’pientä kyyhkystä’, ’turturikyyhkyä’. Nimi on raamatullista alkuperää, sillä Vanhassa testamentissa Jobin kolmesta tyttärestä vanhimman nimi oli Jemima. Yleisesti ottaen kyyhkystä on pidetty kautta aikain yhtenä keskeisimmistä kristillisistä vertauskuvista. Se on Pyhän Hengen symboli, ja sillä on kuvattu myös Hengen lahjoja kuten puhtautta, viisautta, totuutta ja rauhaa. Joissakin lähteissä Jemina-nimen on puolestaan tulkittu tarkoittavan ’valoisaa kuin päivä’.
 
Jemina tarkoittaa hepreaksi 'kyyhkyä' (Kuva: http://tinyurl.com/nbj9dql)
Jeminan ”läpimurtoajaksi” tuli 1600-luku, jolloin se alkoi yleistyä Englannissa. Tähän vaikutti mitä todennäköisimmin se, että Englannin kuningas Kaarle II:n vuonna 1650 syntynyt tytär sai nimekseen Charlotte Jemina Henrietta Maria. Seuraava nimen nousukausi osui 1800-luvulle. Tällä kertaa kimmokkeen nimen suosion kasvuun antoi skotlantilaisen kirjailijan Walter Scottin vuonna 1828 ilmestynyt romaani Tätini Margaretin peili, jossa yksi päähenkilöistä oli nimeltään Jemina.

Meillä Suomessa nimi yleistyi vasta 1990-luvulla. Erityisesti se on ollut käytössä maassamme Länsi- ja Pohjois-Suomessa, missä siitä on kehittynyt monia lyhentymiä kuten Jemi ja Jemmi. 1900-luvun lopun suosion lisääntymisen ansiosta Jemina otettiin almanakkaan mukaan vuonna 2000.

Tähän vuoteen mennessä Jemina on annettu maassamme kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä 3205 naiselle. Ennen vuotta 1900 nimenkantajia oli Suomessa hieman alle 90 kpl. Vuosina 1900–39 Jeminan sai nimekseen niin ikään lähes 90 naista ja vuosina 1940–79 puolestaan lähes 80 naista. Nimen suosio lähti aiempaan verrattuna huikeaan nousuun 1900-luvun loppupuolella: vuosina 1980–99 uusia Jemina-nimen kantajia tuli maassamme yhteensä 1138 kpl. Nimi on pitänyt pintansa myös uudella vuosituhannella, ja on tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan aiemmin. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Jemina-nimisiä tyttöjä syntyi lähes 1380 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo 435 kpl.

Jemina viettää nimipäiväänsä 2.2.

Tunnettuja Jeminoita ovat mm.
  • Jemina Sillanpää (suomalainen näyttelijä ja muusikko)
  • Jemina Staalo (suomalainen kirjailija)
  • Englantilaisen lastenkirjailijan ja kuvittajan Beatrix Potterin luoma satuhahmo Rosina Ankkanen on englanninkieliseltä nimeltään Jemima Puddle-Duck
 
Miltä Jemina-nimi teidän korvaanne kuulostaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)