lauantai 27. joulukuuta 2014

Jasmin, rakkauden ja herkän kauneuden ruumiillistuma

Aistikas, herkkä, naisellinen, viehkeä, kaunis, eksoottinen, salaperäinen... Tätä kaikkea on Jasmin; nimi, joka tunnetaan eri kirjoitusasuineen ja muunnoksineen ympäri maailmaa, mutta joka istuu vaivatta myös suomalaiseen suuhun. Meillä päin ovat luontonimet olleet ahkerassa käytössä viimeiset reilut parikymmentä vuotta. Tytöille kovassa suosiossa ovat olleet - ja ovat edelleen - naisellisuutta ja kauneutta korostavat kukkaisnimet, joihin Jasminkin lukeutuu. Nimen suosiota ei liene myöskään vähentänyt vuonna 1992 ensi-iltansa saanut tunnettu Disneyn animaatioelokuva Aladdin, jonka päähenkilöihin lukeutuu kiltti ja kaunis prinsessa Jasmine.

Alkuaan Jasmin on persialainen, luontoaiheinen naisennimi, joka on saatu koristepensaan jasmiinin nimestä. Öljypuukasvien sukuun kuuluvia jasmiineja on noin pari-kolmesataa eri lajia joko pensaina tai köynöksinä, ja ne ovat kotoisin Euroopan, Aasian ja Afrikan lämpimiltä, trooppisilta alueilta. Useimmiten valkoisille jasmiininkukille ominaista on voimakas, aromaattinen tuoksu, jonka vuoksi kyseistä kasvia viljelläänkin: jotkut lajit antavat teelle hienon maun; toisia taas viljellään hajuvesiteollisuuden tarpeisiin.

Kansanperinteessä ja kukkien symboliikassa jasmiinia pidetään herkän kauneuden, viehkeyden sekä rakkauden symbolina. Valkoinen jasmiini kuvaa ystävällistä ja rakastettavaa luonnetta. Kristillisessä kuvasymboliikassa jasmiini puolestaan ilmaisee taivaan autuutta. Lisäksi se on yksi monista Neitsyt Marialle omistetuista kukista. 
Kiinanjasmiini on kaunis, hieman vaaleanpunaiseen vivahtava kukka (Kuva: http://tinyurl.com/q77cpz7)
Nimen suosio ei kuitenkaan perustu yksin kasvimaailmaan ja sen symboliikkaan, vaan Jasminin taustalta löytyy myös yksi maailman kuuluisimpia kirjoja, persialais-arabialainen satukokoelma Tuhat ja yksi yötä. Nykyisessä muodossa se on peräisin 1300-luvulta, mutta varhaisin versio on ainakin puoli vuosituhatta vanhempi. Meillä Euroopassa teos opittiin tuntemaan 1700-luvun alussa, minkä jälkeen se on käännetty lukuisille eri kielille. Näiden käännösten myötä tulivat tutuiksi myös kirjan henkilöhahmot, joista yksi on Yasmin-niminen kaunotar.

Jasmin-nimi tunnetaan monissa eri maissa ympäri maailmaa. Siitä tavataan myös runsaasti muunnoksia, joita ovat esimerkiksi Jasmi, Jasmine, Jasmina, Jasmiina ja Jasmiini. Useissa kielissä nimi kirjoitetaan j-kirjaimen sijaan y:llä (Yasmin, Yasmine jne.). Etunimenä Jasmin muunnoksineen alkoi yleistyä eri Euroopan maissa 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Englannissa sen suosiota lisäsi näytelmäkirjailija James Elroy Fleckerin paljon katsojia koonnut näytelmä Hassan, joka ilmestyi vuonna 1922 ja jonka pääsankarittaren nimi oli Jasmine.

Suomen ensimmäiset Jasminit nimettiin tiettävästi 1930-luvulla, jolloin nimen sai yksi tyttö ja yksi poika. Yleinen nimestä tuli kuitenkin vasta 1900-luvun loppupuolella, jolloin kannatustaan kasvattivat myös monet muut kasveista saadut tytönnimet, kuten Minttu ja Pinja. Almanakkaan Jasmin pääsi vuonna 1995.

Tähän vuoteen mennessä Jasmin on annettu maassamme kokonaisuudessaan nimeksi yhteensä lähes 7900 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös jonkin verran miehiä. Ennen vuotta 1980 Jasmin-nimen kantajia oli meillä vain noin 230 kpl. Vuosina 1980-99 nimen suosio otti aimon harppauksen, sillä sen sai tuolloin nimekseen lähes 4470 henkilöä. Jasmin on miellyttänyt myös 2000-luvun nimenantajia: vuosina 2000-09 Jasmin-nimisiä henkilöitä syntyi maassamme reilut 2370 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo noin 800 kpl.

Jasmin viettää nimipäiväänsä suomalaisessa almanakassa 9.7.

Tunnettuja Jasmin-nimisiä henkilöitä ovat mm.
Aladdinin Prinsessa Jasmine 
(Kuva: http://tinyurl.com/mhlcqt7) • Jasmin Burić (bosnialainen jalkapalloilija)
 • Jasmin Hamid (suomalainen näyttelijä)
 • Jasmin Handanovič (slovenialainen jalkapallomaalivahti)
 • Jasmin Mäntylä (suomalainen malli ja laulaja)
 • Jasmin Schwiers (saksalainen näyttelijä)
 • Jasmin Showlah (suomalainen pikajuoksija)
 • Jasmin Tabatabai (iranilaissyntyinen näyttelijä ja muusikko)
 • Jasmin Voutilainen (suomalainen näyttelijä)
 • Jasmin Wagner (saksalainen laulaja, malli ja juontaja)

Onko Jasmin teistä kaunis nimi? :)    

3 kommenttia:

 1. Jasmin on tosi kaunis nimi! T. Jasminin äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Pidän itsekin Jasmin-nimestä todella paljon :)

   Poista
 2. Jasmin on maailman paras salaperäinen nimi ja olen itsekin jasmin Eva alexia❤️��

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)