torstai 20. marraskuuta 2014

Kasper(i), kalleuksien vartija

Yleisesti ottaen kummitukset ja rosvot ovat melko pelottavaa porukkaa, ainakin jos lapsilta kysytään. Onneksi tästäkin löytyy poikkeuksia! Seymour Reitin ja Joe Oriolon luoma Kasper - kiltti kummitus on nimensä mukaisesti kaikkea muuta kuin ilkeä ja pelottava. Samaan kategoriaan kuuluvat myös norjalaisen Thorbjørn Egnerin luomat Kasper, Jesper ja Joonatan - kolme iloista rosvoa, jotka asustelevat leijonansa kanssa Kardemumman kaupungin liepeillä omassa rosvotalossaan. Nämä hellyttävät ja sydämelliset satuhahmot - kiltti kummitus ja iloinen rosvo - ovatkin yleensä ne ensimmäiset mielikuvat, jotka Kasper(i), tuo miehekäs ja tarmokkaan oloinen nimi, meissä herättää.

Kasper ja Kasperi kuuluvat laajahkoon nimiryhmään, jonka pohjana on persiankielinen sana cansbar. Kyseisen sanan merkitys on ’aarteenvartija’, ’kalleuksien vartija’, ’rahastonhoitaja’. Tämä selittyy sillä, että perimätiedon mukaan yksi kolmesta Itämaan tietäjästä, jotka tulivat Betlehemiin kunnioittamaan Jeesus-lasta ja toivat hänelle lahjoja ja aarteita, oli nimeltään Caspar. Kirkkotaiteessa hänet on yleensä kuvattu tummaihoiseksi nuorukaiseksi. Muita samaan nimiryhmään kuuluvia ja samaa alkuperää olevia nimiä ovat esimerkiksi englantilaiset muunnelmat Jasper ja Jesper, ranskankielen Gaspard, Espanjassa ja Portugalissa esiintyvä Gaspar sekä Italian Gasparo/Gaspare.
  Kasper(i)-nimen merkitys pohjautuu Raamatun tarinaan Jeesus-lapselle lahjoja tuoneista itämaan tietäjistä (Kuva: http://tinyurl.com/ow48xf7)
Suomen almanakassa oli jo vuonna 1739 latinalainen muoto Casparus. Muita tuon aikaisia almanakassa olleita kirjoitusasuja olivat Caspar ja Casper. Vuonna 1835 muoto Kasper otettiin almanakkaamme, jossa se pysyi aina vuoteen 1928 asti. Kun nimi vielä tämänkin jälkeen pysyi suhteellisen yleisenä, palautettiin se takaisin almanakkaan vuonna 1984, tällä kertaa pidempänä ja i-loppuisena eli muodossa Kasperi. Kirjoitusasu Kasper on edelleen ruotsalaisessa almanakassamme.

Meillä Suomessa Kasper on kokonaisuudessaan ollut muotoa Kasperi hitusen suositumpi. Tähän vuoteen mennessä Kasper on annettu maassamme nimeksi yhteensä reilulle 5580 henkilölle, joiden joukossa muutama nainen. Ennen vuotta 1900 Kasper-nimen kantajia oli maassamme 113 kpl. Vuosina 1900–39 sen sai nimekseen lähes 580 miestä. Näitä seuranneet vuosikymmenet olivat Kasper-nimen hiljaisinta aikaa: vuosina 1940–79 uusia nimen kantajia tuli alle 200 kpl. 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana nimen kannatus lähti uudelleen nousuun, ja kyseisenä aikana Kasperin sai nimekseen lähes 1250 henkilöä. Kasper on säilyttänyt suosionsa myös 2000-luvulla, jolloin se on ollut käytetympi kuin koskaan aiemmin: vuosina 2000–09 Kasper-nimisiä poikia syntyi maassamme yhteensä 2232 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo 1213 kpl.

Kasperi-nimen kantajia on puolestaan ollut maassamme kokonaisuudessaan yhteensä 4976 kpl. Vuoteen 1899 mennessä se oli annettu nimeksi tasan 50 miehelle. Vuosina 1900–39 Kasperin sai nimekseen lähes 250 miestä ja näitä seuranneiden neljän vuosikymmenen aikana yhteensä 170 miestä. Muodon Kasper tavoin myös Kasperin suosio lähti nousuun 1900-luvun loppupuolella: vuosina 1980–99 uusia nimen kantajia tuli maassamme jo reilut 1810 kpl. Uusi vuosituhat on ollut myös Kasperi-nimen kulta-aikaa, sillä vuosina 2000–09 se annettiin nimeksi 1983 pojalle ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo pitkälti yli 700 pojalle.

Kasperi viettää nimipäiväänsä 20.10. Samaisena päivänä ruotsinkielisessä almanakassamme nimipäiväänsä juhlii Kasper.

Tunnettuja Kasper-nimisiä henkilöitä ovat mm.
 • Kasper Bøgelund (tanskalainen jalkapalloilija)
 • Kasper Hämäläinen (suomalainen jalkapalloilija)
 • Kasper Järnefelt (suomalainen taidekriitikko ja kielenkääntäjä)
 • Kasper Kenig (suomalainen jääkiekkoilija)
 • Kasper Lehikoinen (suomalainen sulkapalloilija)
 • Kasper Mårtenson (suomalainen kosketinsoittaja, soittanut mm. Amorphis-yhtyeessä)
 • Kasper Schmeichel (tanskalainen jalkapallomaalivahti)
 • Kasper Vuorinen (suomalainen lentopalloilija)
 • Kasper-kummitus (sarjakuvan ja tv-piirrossarjan päähenkilö)
 • Kasper (yksi Thorbjørn Egnerin lastenkirjan Kolmesta iloisesta rosvosta)
 • Kasper-nukke (Niksulan TV-ohjelmassa 1960-luvulla syntynyt nukketeatterihahmo, jota Matti Ranin esitti)
 
Tunnettuja Kasperi-nimisiä henkilöitä mm.
 • Kasperi Kapanen (suomalainen jääkiekkoilija)
 • Kasperi Laine (suomalainen rap-artisti ja -tuottaja)
 • Kasperi Nordman (suomalainen näyttelijä)
 • Kasperi Ojala (suomalainen jalkapalloilija)
 • Kasperi Tanttu (suomalainen työläiskirjailija)
 
Pidättekö te enemmän kirjoitusasusta Kasper vaiko pidemmästä muodosta Kasperi? Mitä mielikuvia/asiayhteyksiä Kasper ja Kasperi teissä herättää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)