torstai 9. lokakuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Ilona!

9.10 nimipäiväänsä viettää Ilona. Tämä pehmeä, suussa soljuva nimi saa hyvälle mielelle. Onhan nimen sisältö kertakaikkisen positiivinen ja ennen kaikkea iloinen ;) Ainakin itselläni tulee ilosta aina mieleen oma lapsuusajan aapinen ja sen sisältämä vekkulimainen rallatus: Ii ii iloa, viisi villa kiloa. On villin nallen turkissa, ei ilo pysy purkissa!

Vaikka Ilona kuulostaakin suomalaiselta, on se alun perin unkarilainen naisennimi, joka pohjautuu kreikkalaisperäiseen, lukuisissa maissa sangen suosittuun nimeen Helena (’loistava’). Ilonasta on Unkarissa runsaasti muunnoksia, esimerkiksi Ilonka ja Ilka, sillä se on kuulunut maan suosituimpiin naisennimiin. Suomen ja Unkarin lisäksi Ilona on käytössä nimenä ainakin Saksassa, Virossa ja Ruotsissa.

Suomen ensimmäinen Ilona-nimen saanut henkilö on tiettävästi ollut vuonna 1878 syntynyt Ilona Jalava. Hänen isänsä, kirjailija Antti Jalava (Almberg), oli tunnetusti harras Unkarin ystävä. Ilona-nimi onkin tullut meillä tutuksi ja suosituksi juuri vilkkaiden unkarilaissuhteiden vaikutuksesta. 

Ilonan tapaa kirjoissakin (Kuva:http://tinyurl.com/kslyr6j)


Ilona on iloinen nimi (Kuva: http://tinyurl.com/qba7tdq)

Meillä Ilona on yhdistetty myös sen sisältämään sanaan ilo. Nimen suureen suosioon ovatkin mitä todennäköisimmin vaikuttaneet sen tuottamat positiiviset mielikuvat ilosta ja onnellisuudesta sekä toiveet lapsen iloisesta luonteesta. Ilo on ominaisuus, jota Raamattukin arvostaa, sillä esimerkiksi Paavali kertoi ilon olevan yksi Pyhän Hengen hedelmistä (Gal. 5:22). Totesipa Lutherkin aikoinaan: Jumala ei ole mielissään hengen murheellisuudesta, vaan hän tahtoo meidän olevan hänessä iloisia. Siksi hän ei myöskään lähettänyt Poikaansa tekemään meitä surullisiksi, vaan iloisiksi. Myös englantilainen kirjailija C. S. Lewis muistuttaa kirjassaan Paholaisen kirjeopisto, ettei mikään ole paholaiselle niin epämieluisaa kuin ihmisen iloisuus.

Suomalaiseen almanakkaan Ilona otettiin vuonna 1908, jolloin se sijoitettiin heti nykyiselle paikalleen 9.lokakuuta. Kyseiselle päivälle esitettiin kansanvalistusseuran kalenterissa vuonna 1883 miehennimeä Ilo, mutta itse almanakkaan pääsi lopulta kuitenkin naisennimi Ilona. Meillä Ilonaa on vanhastaan suosittu jälkimmäisenä etunimenä, mutta 2000-luvun vaihteessa sen suosio myös ensimmäisenä etunimenä on kasvanut.

Tähän vuoteen mennessä Ilona on kokonaisuudessaan annettu Suomessa nimeksi yhteensä hieman yli 26640 henkilölle, joiden joukosta löytyy myös jokunen mies. Ennen 1900-lukua Ilona nimen kantajia oli maassamme lähes 200 kpl. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana sen sai nimekseen pitkälti yli 7500 naista. Vuosina 1940–79 Ilona-nimisiä henkilöitä puolestaan syntyi maassamme reilut 5480 kpl ja 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana yhteensä 4647 kpl. 2000-luku on ollut Ilona-nimen kulta-aikaa: vuosina 2000–09 se annettiin nimeksi lähes 5360 tytölle ja viimeisen neljän vuoden aikanakin jo 3445 tytölle.

Tunnettuja Ilona-nimisiä henkilöitä ovat mm.
  • Ilona Bruzsenyák (unkarilainen yleisurheilija)
  • Ilona Chevakova (venäläinen näyttelijä ja laulaja)
  • Ilona Gusenbauer (itävaltalainen korkeushyppääjä)
  • Ilona Koivisto (suomalainen oopperalaulaja)
  • Ilona Komppa (suomalainen kirjailija)
  • Ilona Mitrecey (ranskalainen laulaja)
  • Ilona Novák (unkarilainen uimari ja olympiavoittaja)
  • Ilona Punkkinen (suomalainen pika- ja aitajuoksija)
  • Ilona Rauhala (suomalainen psykologi, tietokirjailija ja yritysvalmentaja)
  • Ilona Slupianek (itäsaksalainen kuulantyöntäjä ja olympiamitalisti)
 
Tykkäättekö te Ilona-nimestä? Miellättekö sen enemmän suomalaiseksi vai kansainväliseksi nimeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)