sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Tarmokas Tuukka

T-u-u-k-k-a. Siinäpä vasta tarmokkaan oloinen ja helposti lausuttava nimi. Joidenkin korvaan kyseinen nimi saattaa kuulostaa kovalta ja jopa ”töksähtävältä”, mutta jos etsii jämäkkää pojan nimeä, on Tuukka oiva valinta. Se on maassamme yleisesti käytössä oleva nimi, mutta ei kuitenkaan kuulu suosikkinimien joukkoon. Joten ihan joka kulmalla ei pitäisi kaimojakaan tulla vastaan.

Samoin kuin esimerkiksi Nuutti-nimessä, on Tuukassa keskellä tupla u, joka tekee siitä erikoisen. Kyseinen kirjainyhdistelmä kun sisältyy vain alle pariinkymmeneen nimeen koko laajassa etunimistössämme. Ja Nuutista puheen ollen: Siinäpä vasta olisi mahtava parivaljakko! Tuukka & Nuutti. Kummastakin löytyy keskeltä etunimistössämme harvinainen kaksoisvokaali u, jota seuraa molemmissa nimissä kaksoiskonsonatti. Sopivasti samanlaiset, mutta myös sopivasti erilaiset nimet vaikka veljeksille ;)

Tuukka-nimen alkuperästä on olemassa kaksi eri variaatiota. Ensimmäisen teorian mukaan Tuukka juontaa juurensa skandinaavisista etunimistä Tor ja Tore. Näistä nimi Tor viittaa ukkoseen tai skandinaaviseen ukkosenjumalaan, josta käytetään myös muotoa Thor. Kyseinen jumalhahmo oli kansan keskuudessa hyvin suosittu, sillä hän suojeli maanviljelijöitä tarujen jättiläisiltä. Thor oli myös suosituin kaikista viikinkien jumalista, koska se suojeli ihmisiä ja muita jumalia pahoilta voimilta, eikä vaatinut ihmisuhreja kuten viikinkien ylijumala Odin. Thor kuvataan hyvin vahvana ja lihaksikkaana; hän on lempeä mutta suuttuessaan pelottava. Thorilla oli aseenaan valtava vasara, Mjölner (Murskaaja), jonka heittojen uskottiin synnyttävän salamat. Ukkosen jyrinän taas sai viikinkien mukaan aikaan se, kun Thor ajoi taivaan halki vuohipukkien vetämissä vaunuissaan. Meillä Suomessa kyseistä jumalhahmoa vastaa Ukko ylijumala. Tore puolestaan pohjautuu Thor-jumalan nimeen, ja tarkoittaa ’Thorin taistelijaa’.
Thor, skandinaavinen ukkosenjumala (Kuva: http://tinyurl.com/lun6pv2)
Toisen teorian mukaan Tuukka on muunnelma Länsi-Suomessa käytetystä vanhasta ja harvinaisesta etunimestä Thoke, jonka alkuperästä ei ole sen tarkempaa tietoa. Kyseisen nimen perusteella on kehittynyt myös paikannimi Toukkila/Toukila tai Tuukkala, jonka on saanut nimekseen ainakin kolme kylää Etelä-Savossa. Paikannimi Toukila tuli tunnetuksi suomenruotsalaisen kirjailijan Gustaf von Numersin vuonna 1889 julkaisemasta näytelmästä Tuukkalan tappelu. Suomen ortodoksinen kalenteri puolestaan yhdistää Tuukan nimeen Fokas. Hän oli ortodoksisen tradition mukaan pyhä pappismarttyyri, joka tunnettiin myös nimillä Fokas Sinopelainen ja Fokas Puutarhuri.

Tuukka-nimi on ollut almanakassamme vuodesta 1973 lähtien. Ennen 1900-lukua maassamme ei ollut lainkaan kyseisen nimen kantajia; Tuukka tulikin nimenä käyttöön vasta 1900-luvun alkupuolella. Samoihin aikoihin esitettiin laajalti teattereissa von Numersin näytelmää Tuukkalan tappelu. Näytelmästä otettiin uusi painos vuonna 1910, ja vuonna 1924 se ilmestyi sekä erillisenä kirjana että von Numersin Valituissa teoksissa. Todennäköisesti tämä vaikutti merkittävästi Tuukka-nimen käyttöönottoon, ja antoi samalla nimelle romanttisen kaiun.

Tähän mennessä Tuukka on annettu kokonaisuudessaan maassamme nimeksi 5371 miehelle. Se oli harvinainen nimi aina 1960-luvulle asti, jolloin se alkoi nopeasti yleistyä. Vuosina 1900–59 Tuukan sai maassamme nimekseen yhteensä 85 miestä. Vuodesta 1960 alkaen nimen suosio lähti aiempaan verrattuna hurjaan nousuun: vuosina 1960–79 Tuukka-nimisiä poikia syntyi maassamme 640 kpl ja vuosina 1980–99 huikeat 2315 kpl. Nimi on säilyttänyt suosionsa myös 2000-luvulla. Vuosina 2000–09 Tuukka annettiin Suomessa nimeksi lähes 1670 pojalle, ja neljän viimeisen vuoden aikanakin yhteensä 635 pojalle.

Tuukka viettää suomalaisessa kalenterissa nimipäiväänsä 24.5. Ortodoksisessa kalenterissa Tuukalla on kaksi nimipäivää: Toinen näistä päivistä on 22.9, jolloin muistellaan pyhää pappismarttyyri Fokas Sinopelaista hänen omana muistopäivänään. Toinen päivä puolestaan sijoittuu heinäkuun 23.päivälle, joka on edellä mainitun pappismarttyyriin reliikkien eli jäänteiden siirtopäivä.

Tunnettuja Tuukka-nimen kantajia ovat mm.
 • Tuukka Anttila (lentopalloilija)
 • Tuukka Heinonen (rap-artisti, taiteilijanimet Tunkio ja Tunk Yayo)
 • Tuukka Kiviranta (salibandyn pelaaja)
 • Tuukka Kotti (koripalloilija)
 • Tuukka Leppänen (näyttelijä)
 • Tuukka Luukas (kirjailija)
 • Tuukka Mäkelä (jääkiekkoilija)
 • Tuukka Raitala (freelance näyttelijä / tv-juontaja / muusikko)
 • Tuukka Rask (jääkiekkoilija)
 • Tuukka Rihkola (rap-artisti, taiteilijanimi Leijonamieli)
 • Tuukka Salonen (jalkapalloilija ja valmentaja)
 • Tuukka Talvio (arkeologi, numismaatikko ja filosofian tohtori)
 • Tuukka Temonen (muusikko, ohjaaja, tuottaja)
 • Tuukka Tiensuu (tv-ohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja)
 • Tuukka Tomperi (tutkija, toimittaja ja kirjoittaja)
 • Tuukka-Omar on Niina Hakalahden samannimisen lasten kirjasarjan päähenkilö

Kuuluuko Tuukka teidän suosikkinimiin? Onko se mielestänne liian "kovan" kuuloinen?

4 kommenttia:

 1. heippa.
  näitä on kiva lukea. Tietoa tulee kivasti kun aihe kiinnostaa, mutta ei itse viitsi sitä näin aktiivisesti etsiä.:) Minua kiinnostaa, että mitkä ne muut uu nimet ovat? Meillä on tyttö ja poika, joilla kummallakin uu nimessä. Jos niitä tosiaan on vaan n 20, niin kuulisin ne mieluusti.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kiitos kommentistasi. Ihana kuulla, että nimipostaukset kiinnotavat :)

   Juu, tuo tupla u on tosiaan omassa etunimistössämme harvinainen. Kalenterissa olevista nimistä se löytyy näistä: Ruusu, Ruut, Tuula, Tuuli, Tuulia, Tuulikki, Juuso, Luukas, Nuutti, Tuukka, Tuure, Uuno. Lisäksi uu löytyy seuraavista nimistä, jotka eivät ainakaan vielä ole kalenterissamme, mutta jotka kuitenkin ovat käytössä ja joita on maassamme nimiksi annettu: Juulia, Juuli, Ruusa, Kuura, Huugo, Kuutti, Uura, Uurto.

   Tuossapa ne noin parikymmentä uu nimeä olisi! Tai ainakin ne, jotka itse tiedän. Saa toki tulla kommentoimaan ja kertomaan, jos tulee enemmän mieleen :)

   Poista
  2. Tosi kattavasti olet saanu kerättyä uu nimiä. Tuossa heinäkuun vauva lehdessä oli Juuni niminen tyttö. Sen saat ainakin lisätä listaan. Eipä tule muuta mieleen.:)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)