tiistai 2. syyskuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Justus!

2.9 nimipäiväänsä viettää Sinikan ja Sinin lisäksi Justus. Kyseinen nimi on pirteän, veikeän ja hauskan oloinen. Tämän vuoksi se saattaakin joidenkin korvaan kuulostaa ”lapsekkaalta” ja lempinimimäiseltä. Justus-nimestä löytyy kuitenkin myös jämäkkyyttä, tomeruutta sekä tietynlaista ponnekkuutta. Se voi herättää myös mielikuvia erityisesti 80- ja 90-luvulla lapsuuttaan eläneille: lastenohjelma Pikku kakkosessa esitettiin 1980-luvulla sekä 1990-luvun alussa Tuula Pukkilan tekemää ja Lea Himbergin käsikirjoittamaa vaha-animaatiosarjaa, jossa päähenkilönä seikkaili vihreä, muovailuvahasta tehty kiltti lohikäärme nimeltään Justus.

Nimen juuret ulottuvat Raamattuun sekä latinan kieleen. Justus pohjautuu latinan sanaan iustus, joka tarkoittaan ’rehellistä’, ’oikeamielistä’, ’vanhurskasta’. Muinaisessa Roomassa oikeamielisyyttä pidettiin yhtenä suurimmista hyveistä. Uudessa testamentissa Justus (tunnettiin myös nimellä Joosef Barsabbas) oli mies, jota ehdotettiin apostoliksi itsemurhan tehneen kavaltajan Juudas Iskariotin tilalle (Apt. 1:23). Apostoliksi valittiin kuitenkin arvalla toinen ehdokas, Mattias. Lisäksi Justus oli Raamatun mukaan yksi Paavalin työtovereista (Kol. 4:11). Katolisessa kirkossa Justus on puolestaan useiden pyhimysten nimi.

Kirkon kalenteriin Justus-nimen toi ranskalainen Lyonin piispa Justus, joka astui virkaansa vuonna 350. Hänen kerrotaan luopuneen virka-asemastaan 380-luvun lopussa, ja eläneen erakkona kuolemaansa asti. Perimätiedon mukaan kyseinen piispa kuoli 2.9.390. Toinen tunnettu pyhä Justus toimi 600-luvun alussa lähetystyössä Englannissa. Hänestä tuli vuonna 624 Canterburyn arkkipiispa, jona hän toimi aina kuolemaansa (vuoteen 627) asti.

Lohikäärme Justus ilahdutti Pikku kakkosessa 80- ja 90-luvuilla (Kuva: http://tinyurl.com/okovr84 )
Suomen almanakassa Justus-nimi oli ensimmäisen kerran vuodesta 1708 aina vuoteen 1907 saakka. Se sijoitettiin jo tällöin nykyiselle paikalleen 2.9 Lyonin piispa Justuksen kuolinpäivän muistoksi. Uudelleen Justus otettiin almanakkaamme vasta vuonna 2010.

Tähän vuoteen mennessä Justus-nimen on saanut maassamme yhteensä noin 1950 henkilöä. Se oli maassamme harvinainen nimi aina 1900-luvun loppupuolella saakka, jolloin se alkoi selvästi yleistyä. Vuoteen 1899 mennessä Justus oli annettu maassamme nimeksi reilulle 90 henkilölle, joiden joukossa myös muutama nainen. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana Justuksen sai nimekseen hieman alle 60 miestä. Näitä seuranneiden neljän vuosikymmenen nimen suosio pysyi pitkälti samana: vuosina 1940–79 uusia Justus-nimen kantajia tuli maassamme yhteensä 55 kpl. Vuodesta 1980 lähtien nimen kannatus lähti aikaisempaan verrattuna hurjaan nousuun. 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Justus annettiin nimeksi reilulle 400 pojalle. Nimen suosio on jatkunut myös 2000-luvulla: vuosina 2000–09 Justus-nimisiä poikia syntyi Suomessa melkein 760 kpl ja viimeisen neljän vuoden aikanakin yhteensä 576 kpl.

Tunnettuja Justuksia ovat mm.
  • Justus (italialaissyntyinen munkki, ensimmäinen Canterburyn arkkipiispa)
  • Justus Bier (saksalais-yhdysvaltalainen taidehistorioitsija)
  • Justus Dahinden (sveitsiläinen arkkitehti)
  • Justus von Liebig (saksalainen kemisti)
  • Justus Lipsius (flaamilainen kielentutkija ja humanisti)
  • Justus Elias Montell (suomalainen biologi)
  • Justus Ripatti (suomalainen laamanni ja valtakunnansovittelija)
  • Justus Ripatti (suomalainen valtiopäivämies ja kansanedustaja)
  • Justus Vajanne (suomalainen jalkapalloilija)
  • Vanhassa vaha-animaatiosarjassa Lohikäärme Justus päähenkilön nimi on Justus

Kuuluuko Justus teidän nimisuosikkeihinne? Mitä mielikuvia se teissä herättää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)