keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Alvar!

24.9 nimipäiväänsä juhlii Aunon lisäksi Alvar. Komea nimi henkii isänmaallisuutta: onhan suomalainen Alvar Aalto sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnettu mestari arkkitehtuurin ja muotoilun saralla. Lisäksi Alvar on nimenä suloinen ja herkkä, mutta samaan aikaan myös miehekäs ja jämerä. Tämä sama toistuu myös itse nimen merkityksessä, joka on sekoitus sekä keijumaista suloisuutta että miehistä voimaa.

Meillä Pohjolassa Alvar-nimi pohjautuu muinaisnorjalaiseen nimeen Alfarr, jonka alkuosa alfr tarkoittaa ’keijua’ ja loppuosa arr puolestaan ’soturia’, ’taistelijaa’. Näin ollen nimen voi tulkita tarkoittavan ’keijusoturia’. Alvar-nimelle on esitetty myös toista mahdollista alkuperää: 1800-luvun Ruotsissa nimen kirjoitusasu oli Allvar, jolloin se käsitettiin sananmukaiseksi ruotsinkieliseksi käännökseksi saksalaisesta nimestä Ernst. Sekä saksan ernst että ruotsin allvar merkitsevät ’vakavaa’ ja ’vakaata’. 
Alvar merkitsee 'keijusoturia' / 'keijutaistelijaa' (Kuva: http://tinyurl.com/pcstobp)
Eniten Alvar-nimeä käytetään meillä Suomessa sekä naapurimaassamme Ruotsissa. Nimi on kulkeutunut lisäksi myös Viroon. Saksassa samankaltaisia nimiyhdistelmiä ovat esimerkiksi Albhard ja Alfhard, joiden merkitys on ’keijujen avulla väkevä’. Alvar-nimeä on tavattu myös Englannissa, joskin siellä se on nykypäivänä harvinainen etunimi.

Englantilaisessa käytössä Alvar on johdettu muinaisenglantilaisesta nimestä Aelfhere, joka on samaa sukua kuin muinaisnorjan nimi Alfarr. Näin ollen myös englantilaisen vastineen alkuosa merkitsee ’keijua’ ja loppuosa viittaa ’soturiin’. Toisaalta Alvar voi myös olla englantilaistettu muoto espanjalaisesta nimestä Álvaro. Ensimmäisen kerran Alvar-nimi tuli esille englantilaisten keskuudessa vuonna 1086 ilmestyneessä Englannin vanhimmassa maakirjassa (Domesday Book), joka sisältää tiedot maan henkilöistä ja alueista 1000-luvulla.

Alvar-nimi pääsi ensimmäisen kerran almanakkaamme vuonna 1908. Tällöin se pysytteli siellä aina vuoteen 1928 asti. Uudemman kerran Alvar on ollut sekä suomen- että ruotsinkielisessä almanakassa vuodesta 1995 lähtien nykyisellä paikallaan eli 24.syyskuuta.

Kokonaisuudessaan Alvar on tähän vuoteen mennessä annettu maassamme nimeksi suurin piirtein 6850 henkilölle, joiden joukossa myös joitakuita naisia. Se on ollut suhkot tavallinen nimi 1900-luvun alkupuoliskolla syntyneiden keskuudessa, samoin kuin 2000-luvulla syntyneidenkin joukossa. Vuoteen 1899 mennessä Alvar-nimen oli saanut Suomessa lähes 180 miestä. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana uusia nimen kantajia tuli noin 3420 kpl. Näitä seuranneiden vuosikymmenten aikana nimen kannatus oli aiempaan verrattuna vähäisempää: vuosina 1940–79 Alvar-nimisiä poikia syntyi maassamme yhteensä 912 kpl. 1980-luvulta lähtien nimen suosion suunta on ollut jälleen ylöspäin. Vuosina 1980–99 Alvar annettiin nimeksi noin 430 henkilölle ja vuosina 2000–09 jo lähes 950 henkilölle. Viimeisen neljän vuoden aikanakin Alvar-nimisiä poikia on syntynyt maassamme yhteensä 967 kpl.

Tunnettuja Alvar-nimisiä henkilöitä ovat mm.
  • Alvar Aalto (suomalainen arkkitehti, muotoilija ja akateemikko)
  • Alvar Cawén (suomalainen taidemaalari)
  • Alvar Gullichsen (suomalainen taidemaalari)
  • Alvar Lidell (brittiläinen radiotoimittaja ja uutistenlukija)
  • Alvar Mogård (oik. Ernst August Mitts), suomenruotsalainen kirjailija
  • Alvar Palmgren (suomalainen kasvitieteilijä ja professori)
  • Alvar Rantalahti (suomalainen hiihtäjä)
  • Alvar Renqvist (suomalainen kirjakustantaja, Kustannusosakeyhtiö Otavan entinen toimitusjohtaja)
  • Alvar Törnudd (suomalainen filosofian tohtori, kirjallisuuden tutkija ja pankinjohtaja)
  • Alvar Wilska (suomalainen fysiologian tutkija)

Miltäs Alvar-nimi teistä kuulostaa? Haittaako/häiritseekö mielleyhtymä Alvar Aaltoon? Entäpä mitä mielikuvia nimen merkityssisältö herättää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)