sunnuntai 17. elokuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Verneri!

17.8 nimipäiväänsä viettää Verneri. Reippaan kuuloinen nimi on monelle varmasti tuttu toisena tai kolmantena etunimenä. Pituudestaan huolimatta Verneri sopii mainiosti myös etunimeksi; ainakin silloin, jos haluaa lapselleen jämerän, hauskan, veijarimaisen ja hieman harvinaisemman nimen. Vanhan sotaisan sisältönsä myötä Verneri henkii myös tietynlaista poikamaisuutta: yhdistetäänhän raisut sota- ja taisteluleikit tyttöjä useammin juuri poikiin.

Verneri on saksalaista alkuperää oleva suomalainen muunnos nimestä Verner, jonka pohjana puolestaan on muinaissaksalainen nimi Werner. Se on mitä todennäköisimmin peräisin jo ajalta, jolloin germaanit taistelivat Rooman valtakuntaa vastaan. Nimen Werner vanha, alkuperäinen kirjoitus asu oli Warinheri. Siinä nimen loppuosa heri tarkoittaa ’kansaa’, ’sotajoukkoa’. Nimen alkuosa warin taas todennäköisesti viittaa heimonnimeen Warnen (suomeksi varnit) ja tarkoittaa näin ollen ’varnien heimoon kuuluvaa’ (varnit olivat germaaninen kansanheimo). Werner-nimen - ja täten myös Vernerin - onkin tulkittu tarkoittavan ’varnien sotajoukon johtajaa’.

Erityisen suosittu Verneri-nimi on ollut Saksassa, jossa sen kirjoitusasu on Werner. Nimen suosiota kasvatti se, että Werner kuului Saksassa jo 1200-luvulla eräälle katolisen kirkon pyhimykselle, jonka myötä nimi annettiin myös monille tunnetuiksi tulleille henkilölle, kuten säveltäjille ja kirjailijoille. Saksassa Werner on myös yleinen sukunimi. Ruotsissa nimen suosio on yhdistetty Verner von Heidenstammiin, vuonna 1916 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneeseen runoilijaan. Englantiin Werner-nimi kulkeutui normannien mukana ja taipui siellä muotoon Warner.

             Verneri on päähenkilönä useissa lastenkirjoissa (Kuvat: http://tinyurl.com/m4dmgk9 ja http://tinyurl.com/majb5lz)

Suomeen Verneri tuli Ruotsista. Se otettiin meille suoraan Ruotsin almanakasta, johon se tuli kirjoitusasussa Verner vuonna 1776. Suomalaisessa almanakassa nimi oli nykyisellä paikallaan 17.8 vuosina 1778–1928 muodossa Verner tai Werner. Kirjoitusasussa Verneri nimi on ollut suomenkielisessä almanakassa vuodesta 1929 lähtien. Verneri on ollut maassamme käytössä jatkuvasti 1800-luvulta lähtien, jolloin nimen kantajana oli mm. vuonna 1886 syntynyt rovasti Verneri Louhivuori. Nimi nousi Suomessa erityiseen suosioon 1990-luvulta lähtien etenkin poikien jälkimmäisenä etunimenä.

Kokonaisuudessaan Verneri-nimen on tähän vuoteen mennessä saanut maassamme yhteensä 6031 miestä. Vuoteen 1899 mennessä Verneri oli annettu Suomessa nimeksi 155 kertaa. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana uusia Verneri-nimen kantajia tuli maassamme lähes 800. Seuraavan neljän vuosikymmenen aikana määrä jäi puoleen, sillä vuosina 1940–79 Vernerin sai nimekseen reilut 400 poikaa. Nimen suosio kasvoi 1900-luvun loppupuolelta lähtien: vuosina 1980–99 uusia Verneri-nimen kantajia syntyi maassamme 1614 kpl. 2000-luvulla Verneri on ollut maassamme suositumpi kuin koskaan: 2000–09 sen sai nimekseen 2097 poikaa ja viimeisen neljän vuoden aikana 958 poikaa.

Suomalaisessa almanakassa Verneri juhlii nimipäiväänsä siis 17.8. Ruotsalaisessa almanakassa samainen päivä on Verner-nimen nimipäivä.

Tunnettuja Verneri-nimisiä henkilöitä ovat mm.
  • Verneri Jokiruoho (suomalainen näytelmäkirjailija)
  • Verneri Liinamaa (suomalainen satukirjailija ja opettaja)
  • Verneri Louhivuori (suomalainen rovasti, partiojohtaja ja kirjoittaja)
  • Verneri Pohjola (suomalainen muusikko)
  • Tommi Kinnusen ja Pirkko Talvio-Jaatisen lastenkirjan Vernerin matka maailmalle päähenkilön nimi on Verneri
  • Anneka Windin lasten kuvakirjoissa seikkailee Verneri-vaari 
  
Tykkäättekö te Verneri-nimestä? Tunneteko kyseisen nimisiä poikia/miehiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)