maanantai 25. elokuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Loviisa!

25.8 nimipäiväänsä viettää Loviisa. Se on perinteikäs ja pehmeä nimi, joka sisältää myös jotain mahtipontista. Suurimmalla osalla Loviisasta tulee mieleen samanniminen, Uudenmaan maakunnassa sijaitseva, kaunis rannikkokaupunkimme. Toisille - etenkin vanhemmille ihmisille - se saattaa nostattaa mielikuvan Hella Wuolijoen 1940-luvun näytelmästä ja siihen perustuvasta elokuvasta Niskavuoren nuori emäntä, jossa pääosassa on Loviisa-niminen varakas nuori nainen.

Loviisa on suomalainen muoto ruotsalaisesta nimestä Lovisa. Molemmat pohjautuvat ranskankieliseen naisennimeen Louise, joka puolestaan on johdettu ranskalaisesta miehennimestä Louis. Kaikkien näiden kantanimenä on Ludvig. Se pohjautuu muinaissaksalaiseen nimeen Chlodowech, joka tarkoittaa ’ylistettyä taistelijaa’ tai ’maineikasta taistelijaa’.

Ludwig on ollut suosittu nimi hallitsijoiden ja pyhimysten keskuudessa, samoin kuin myös monien taiteilijoiden nimenä erityisesti Saksassa (esim. Ludwig van Beethoven). Myös Louise on pyhimysnimi katolisessa kirkossa: Louise de Marillac oli köyhien, sairaiden ja kodittomien auttamiseen keskittyneen laupeuden sisarten järjestön perustaja. Loviisa nimeä taas teki Pohjoismaissa tutuksi vuosina 1720–82 elänyt Ruotsi-Suomen kuningatar Loviisa Ulriika. Hänen mukaansa nimettiin muutamia kirkkoja sekä vuonna 1752 Suomenlahden rannikolla sijaitseva Loviisan kaupunki. Ruotsiin Loviisa-nimi löysi aikoinaan tiensä Preussin hovipiireistä.

Loviisan kirkko (Kuva: http://tinyurl.com/k6u3u7a)
Loviisa Ulrika (Kuva:http://tinyurl.com/o3n3dkk)
                                                                                                     
Loviisa on vanha nimi, sillä se löytyy suomalaisesta almanakasta jo 1700-luvulta. Vuodesta 1750 lähtien aina vuoteen 1907 Loviisa esiintyi almanakassamme eri kirjoitusasuissa, joita olivat Lovisa, Lowisa ja Lowiisa. Muoto Loviisa tuli mukaan suomalaiseen almanakkaan vuonna 1908. Loviisan nimipäivä 25.8 oli alkujaan Ranskan kuninkaan Ludvig IX Pyhän kuolin- ja muistopäivä. Ruotsin, samoin kuin myös Suomen, almanakassa Ludvig-nimi korvattiin vuonna 1750 Loviisalla silloisen kuningattaren, Loviisa Ulriikan, kunniaksi.

Kokonaisuudessaan tähän vuoteen mennessä Loviisa-nimen on maassamme saanut yhteensä noin 6130 henkilöä, joiden joukossa myös jokunen mies. Rinnakkainen kirjoitusasu Lovisa on ollut kautta aikain Loviisaa harvinaisempi, ja tähän vuoteen mennessä Lovisa-nimen kantajia löytyy maastamme yhteensä noin 4200 kpl. Loviisa oli yleinen nimi Suomessa vielä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa: vuoteen 1899 mennessä se oli annettu nimeksi suurin piirtein 1700 henkilölle ja 1900-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana reilulle 1400 henkilölle. Vuodesta 1920 lähtien Loviisa-nimen suosio alkoi laskea. Harvinaisimmillaan nimi oli vuosina 1940–79, jolloin sen sai nimekseen vain 353 naista. 1900-luvun loppupuolella Loviisa - kuten monet muutkin vanhat nimet - palasi takaisin suosioon: 1980–99 se annettiin nimeksi jo 703 naiselle. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Loviisa-nimisiä tyttöjä syntyi maassamme lähes 770 kpl ja neljän viimeisen vuoden aikanakin jo melkein 470 kpl.

Loviisa viettää siis nimipäiväänsä suomenkielisessä almanakassa 25. elokuuta. Samaisena päivänä on ruotsalaisessa almanakassamme Lovisan nimipäivä.

Tunnettuja Loviisoja/Lovisoja ovat mm:
  • Loviisa Ulrika (Ruotsi-Suomen kuningatar 1751–1771 ja Aadolf Fredrikin puoliso)
  • Lovisa (Ruotsin kuningatar 1850–1871, Kaarle XV:n puoliso ja Alankomaiden prinsessa)
  • Lovisa Charlotta Malm-Reuterholm (1768–1845, ensimmäinen Suomessa syntynyt naistaiteilija)
  • Loviisa (kaupunki Suomessa)
  • Hella Wuolijoen näytelmässä ja samannimisessä elokuvassa Niskavuoren nuori emäntä päähenkilön nimi on Loviisa

Pidättekö te Loviisa-nimestä? Kumpi kirjoitusasu on mieleisempi: Loviisa vai Lovisa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)