sunnuntai 3. elokuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Linnea & Vanamo!

Tänään 3. elokuuta nimipäiväänsä juhlii Neean ja Nean lisäksi myös Linnea ja Vanamo. Tämä parivaljakko kuuluu lyömättömästi yhteen, sillä pehmeä, suussa soljuva Linnea tarkoittaa ruotsiksi vanamoa. Kyseisen kasvin ruotsinkielinen nimi linnea puolestaan tulee kasvin tieteellisestä nimestä Linnaea borealis, joka on annettu ruotsalaisen tiedemiehen, kasvien ja muiden eliöryhmien nykyaikaisen luokittelun kehittäjän Carl von Linnén (ent. Linnaeus, 1707–78) mukaan. Vanamon tiedetään olleen tämän ”kukkien kuninkaaksi” sanotun suuren luonnontutkijan suosikkikasvi. Monissa maissa biologisia seuroja onkin nimetty Linnén kunniaksi. Meillä Suomessa perustettiin vuonna 1896 nykyinen Suomen Biologian Seura Vanamo.

Vanamo on pohjoisten metsiemme aarre ja yleinen kaikkialla missä kasvaa havupuita. Voisi olettaa, että kyseinen kasvi on hyvin komea, kookas ja huomiota herättävä, sillä onhan se tullut kokonaisen tieteenhaaran tunnukseksi ja myös nimetty alan suuren uranuurtajan mukaan. Todellisuudessa vanamo on kuitenkin näöltään hyvin vaatimaton ja hukkuu metsässä helposti muun kasvuston sekaan. Mutta juuri tähän kätkeytyykin suuri viisaus: kauneus ja yksinkertaisuus kuuluvat tiiviisti yhteen. Koreilu ja halu herättää huomiota sen sijaan ovat merkki todellisen kauneuden tajun puuttumisesta. Kukkien symboliikassa vanamo kuvastaakin vaatimattomuutta ja hentoa kauneutta.

Vanamon kukka on pieni ja väriltään hennon vaaleanpunainen. (Kuva: Peter Pearsall/U.S. Fish and Wildlife Service)
Myös joka vuosi moni pikkutyttö saa nimekseen Linnea tai Vanamo. Suomessa Vanamoa käytetään myös sukunimenä. Etunimenä Linnea otettiin Ruotsin almanakkaan vuonna 1901, jolloin se sijoitettiin Carl von Linnén syntymäpäivälle 13.5. Suomen almanakassa puolestaan nimi on ollut ensimmäisen kerran vuosina 1908–28, jolloin se sijoitettiin heinäkuun 2.päivälle. Nykyisellä paikallaan 3.8 Linnea on ollut sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa almanakassamme vuodesta 1950 lähtien. Vanamoa puolestaan ehdotettiin etunimeksi jo vuonna 1865, mutta almanakkaan se hyväksyttiin vasta vuonna 1929. Vuoteen 1949 asti päivä oli sama kuin Linnealla eli 2.7. Vuodesta 1950 lähtien Vanamo on ollut suomalaisessa almanakassa Linnean rinnalla 3.8.

Vuoteen 1899 mennessä Linnea-nimen kantajia oli maassamme yhteensä 405 kpl. Suosituksi nimi nousi kuitenkin vasta 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana, jolloin Linnean sai nimekseen reilut 12700 henkilöä. 1900-luvun puolenvälin tienoilla nimen suosio laski vuosisadan alun huippuvuosista. Vuosien 1960–99 välillä Linnean sai nimekseen suurin piirtein 4630 henkilöä. 2000-luvulla Linnea on ollut maassamme suositumpi kuin koskaan: vuosina 2000–09 Linnea annettiin nimeksi 4445 henkilölle ja viimeisten neljän vuoden aikana Linnea-nimisiä tyttöjä on syntynyt maassamme yhteensä jo 2787 kpl.

Vanamo on ollut maassamme kautta aikain Linnea-nimeä selvästi harvinaisempi. Vuoteen 1919 mennessä Vanamo-nimen kantajia oli maassamme alle 10 kpl. Vuosina 1920–59 Vanamo annettiin maassamme nimeksi yhteensä 110 henkilölle, joista 18 oli miehiä ja 92 naisia. Vuosina 1960–79 tulleet kaikki uudet 44 Vanamo-nimen kantajaa olivat naisia. 1900-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Vanamo annettiin nimeksi hieman alle 90 henkilölle. 2000-luvulle tultaessa luontonimien suosion kasvu maassamme vaikutti positiivisesti myös Vanamo-nimen kannatukseen: vuosina 2000–09 sen sai nimekseen jo lähes 300 henkilöä ja viimeisen neljän vuoden aikanakin reilusti yli 200 henkilöä.

Tunnettuja Linneoita ovat mm.
  • Linnea Dale (norjalainen laulaja)
  • Linnea Gustafsson (ruotsalainen suunnistuksen maailmanmestari)
  • Linnea Meder (HYY Yhtymän entinen toimitusjohtaja)
  • Linnea Olsson (ruotsalainen laulaja-lauluntekijä ja sellisti)
  • Kansalliskirjaston tietokantapalvelu on nimeltään Linnea
  • Christina Björkin lastenkirjojen Linnea kylvää ja kasvattaa sekä Linnea maalarin puutarhassa päähenkilö on nimeltään Linnea

Tunnettuja henkilöitä, joiden sukunimi on Vanamo ovat mm.
  • Jorma Vanamo (suurlähettiläs)
  • Kaarlo Vanamo (puutarhuri, tietokirjailija ja toimittaja)
  • Leena Vanamo (iskelmälaulaja)
  • Veijo Vanamo (televisiossa esiintynyt keittiömestari)

Mitä mieltä te olette nimistä Linnea ja Vanamo? Kumpi miellyttää teitä enemmän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)