sunnuntai 10. elokuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Lauri!

10.8 nimipäiväänsä viettää Lassen ja Lassin lisäksi Lauri. Nimenä se on hyvin perinteinen, mutta ei millään tavalla vanhanaikainen. Pikemminkin Lauri on ajaton nimi, joka sopii vauvasta vaariin. Se on samaan aikaan sekä pehmeän että reippaan kuuloinen, ja r-kirjain tuo nimeen särmää ja miehekkyyttä. Lisäksi Lauri-nimessä maistuu vahvasti suomalaisuus: olihan Lauri yksi Jukolan veljeksistä Aleksis Kiven kirjoittamassa romaanissa Seitsemän veljestä, jota pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden ja realistisen kansankuvauksen tienraivaajana.

Lauri on suomalainen muunnos latinalaisesta miehen nimestä Laurentius, jonka taustalla on muinainen italialainen kaupunki Laurentum. Kaupungin nimen pohjana on latinankielen sana laurus, joka tarkoittaa ’laakeripuuta’. Laurentius-nimen onkin tulkittu tarkoittavan ’laakerinlehdillä seppelöityä’ eli voittajaa, iankaikkisen elämän saavuttanutta. Tämä viittaa marttyyrien kuollessaan saamaan, ikuista elämää symboloivaan, ”katoamattomaan seppeleeseen”.

Kuuluisin Laurentius-nimen kantaja oli Pyhä Laurentius. Hän oli Espanjasta syntyisin oleva, paavi Sixtus II:n arkkidiakoni eli muiden diakonien esimies, joka tunnettiin erityisesti köyhien ystävänä. Hän kärsi marttyyrikuoleman Roomassa 10.8 vuonna 258 legendan mukaan halstarissa eli paistinparilassa kärventyen. Hänen surmaamisensa syy oli mitä todennäköisimmin Rooman keisarin suuttumus siitä, että Laurentius jakoi Rooman piispan kehotuksesta kirkon varat köyhille, jotta ne eivät joutuisi keisarin haltuun. Monissa katolisissa maissa Pyhä Laurentius tunnetaan palokuntalaisten, kokkien, miilunpolttajien sekä muiden tulen kanssa tekemisiin joutuvien ammattikuntien suojeluspyhimyksenä. Kuten muualla, myös meillä Suomessa moni keskiaikainen kirkko on omistettu Laurille. Tämä sen vuoksi, että Pyhän Laurentiuksen arveltiin mitä todennäköisimmin suojelevan kirkkoa tulelta. Suomen ortodoksinen kalenteri viittaa Laurin kohdalla Laurentiuksen lisäksi toiseen samaa juurta olevaan nimeen Lauros.
Laurin kantanimi Laurentius tarkoittaa latinaksi 'laakerinlehdillä seppelöityä' (Kuva: http://tinyurl.com/qe5tdc7)
Englantilaisella kielialueella Lauri tunnetaan harvinaisena naisen nimenä, jolloin se on muunnelma nimiryhmän feminiinisestä vastineesta Laurasta. Lauri-nimellä on lukuisia kansainvälisiä vastineita; esimerkiksi englannin Larry ja Lawrence, italian Lorenzo sekä viron Laar ja Laur. Laurista on muodostunut myös meillä runsaasti muunnelmia ja puhuttelumuotoja (mm. Lasse, Lari, Lare, Lassi). Suomessa Lauri on käytössä myös sukunimenä.

Lauri-nimeä on tavattu Suomessa siis jo keskiajalla, joten se on hyvin vanha nimi. Lähteissä (Finlands medeltidsurkunder ja Bidrag till Finlands historia) mainitaan mm. Laure vuonna 1374, Lauri Basti vuonna 1468, Nicki Laurinpoica vuonna 1484, Lauritz Haucka sekä Lasse rautu vuonna 1466. Ensimmäisen kerran Lauri oli almanakassa muutamia vuosia jo 1700-luvun loppupuolella. Suomalaiseen almanakkaan se otettiin pysyvästi vuonna 1858.

Lauri kuuluu vuosisatoja uhmanneisiin miehennimiin: sitä annettiin paljon jo ennen 1900-lukua ja annetaan vielä tänäkin päivänä. Kokonaisuudessaan Lauri-nimi on annettu tähän vuoteen mennessä maassamme yhteensä reilulle 65050 henkilölle. Vuoteen 1899 mennessä Lauri-nimen oli saanut maassamme jo reilut 3080 henkilöä. 1900-luvun alkupuoliskolla nimen suosio oli hurjaa. Vuosina 1900–39 uusia Lauri-nimen kantajia tuli maassamme lähemmäs 26700. Neljän seuraavan vuosikymmenen aikana nimen suosio laski, mutta pysyi kuitenkin edelleen korkeana: 1940–79 Laurin sai nimekseen yhteensä 14508 poikaa. 1980-luvulle tultaessa huomattiin monien vanhojen nimien käyttökelpoisuus. Tämän myötä myös Laurin suosio kääntyi nousuun, ja vuosina 1980–99 se annettiin nimeksi hieman yli 12580 henkilölle. Lauri on pitänyt pintansa myös 2000-luvulla: vuosina 2000–09 maassamme syntyi 5947 Lauri-nimistä poikaa ja viimeisen neljän vuoden aikanakin 2233 poikaa on saanut Lauri-nimen.

Lauri viettää siis suomalaisessa almanakassa nimipäiväänsä 10.8. Tänä samaisena päivänä on Suomen ortodoksisessa kalenterissa Laurentiuksen muistopäivä ja täten myös Laurin nimipäivä. Lauri viettää nimipäiväänsä ortodoksisessa kalenterissa myös 18.8. jolloin on marttyyri Lauroksen muistopäivä.

Tunnettuja Laureja ovat mm:
 • Lauri Hakulinen (kielitieteilijä, suomen kielen professori, Sanakirjasäätiön johtaja)
 • Lauri Harjola eli Renny Harlin (elokuvaohjaaja)
 • Lauri Ihalainen (poliitikko, Suomen työministeri)
 • Lauri Karhuvaara (toimittaja)
 • Lauri Nurkse (näyttelijä, elokuvaohjaaja)
 • Lauri ”Tahko” Pihkala (suomalaisen urheilun kehittäjä)
 • Lauri Pohjanpää (kirjailija)
 • Lauri Kristian Relander (Suomen presidentti vuosina 1925–31)
 • Lauri Tähkä (muusikko ja laulun tekijä, oikealta nimeltään Jarkko Suo)
 • Lauri Törhönen (elokuvaohjaaja)
 • Lauri Törni (Mannerheim-ristin ritari)
 • Lauri Viita (kirjailija)
 • Lauri Ylönen (The Rasmus -yhtyeen solisti ja keulakuva)
 • Hannele Lauri (näyttelijä)
 • Yksi veljeksistä Aleksis Kiven romaanissa Seitsemän veljestä on nimeltään Lauri
 • Lauri Lokki (henkilöhahmo Aku Ankka -sarjakuvissa)
 • Lauri Kivioja (autonkuljettaja ja punakaartilainen Väinö Linnan romaanissa Täällä Pohjantähden alla)
 • Lauri Salpakari (kirkkoherra Väinö Linnan romaanissa Täällä Pohjantähden alla)
 • Sakari Topeliuksen lasten runossa Maailma on niin lavea esiintyy pikku Lauri
 • Vantaan Lauri on Vantaan seurakuntien lehti
 • Disneyn elokuvassa Riemukas Robinsonin perhe on päähenkilö, 12-vuotias orpopoika, nimeltään Lauri

Mitä mieltä te olette Lauri-nimestä? Ihanan ajaton vaiko jo puhkikulutettu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)