lauantai 30. elokuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Eemil & Eemeli

Elokuun toiseksi viimeisenä päivänä eli 30.8 nimipäiväänsä viettää Eemil ja Eemeli. On varmaan sanomattakin selvää, mikä mielikuva näistä nimistä suurimmalle osalle meistä tulee… Kyllä, Eeeeemeliii! Eli Vaahteramäen Eemeli, Emil i Lönneberga ruotsiksi. Vaikka nämä nimet suurelta osin assosioituvatkin tuohon lastenkirjailija Astrid Lindgrenin luomaan satuhahmoon, ei mielikuva ole kuitenkaan paha: Vaahteramäen Eemelihän tunnetaan pellavapäisenä pojanviikarina, jonka metkut saavat välillä koko Kissankulman pikkukylän sekaisin. Metkuistaan huolimatta Eemeli ei ole suinkaan pahantahtoinen; hän on vain eloisa ja villi pikkupoika, jolle aina sattuu ja tapahtuu.

Vaahteramäen Eemeli on vauhdikas veijari (Kuva: http://tinyurl.com/my4ztn9)
Eemil ja Eemeli ovat suomalaisia muunnoksia nimestä Emil, joka pohjautuu muinaisroomalaiseen ylimyssukuun nimeltään Aemilius. Kyseinen sukunimi on muodostettu mitä todennäköisimmin latinan kielen sanasta aemulus, joka tarkoittaa ’kilpailijaa’, ’vastustajaa’, ’kilpailevaa’, ’kilpailukykyistä’, ’innokasta’ tai ’vastaavanlaista’. Suvun kuuluisimpia edustajia oli sotapäällikkö Lucius Aemilius Paullus, joka voitti kreikkalaiset Pydnan taistelussa vuonna 168 eKr. lujittaen näin kasvavan Rooman imperiumin valtaa.  Myös katolisen kirkon pyhimysluettelosta löytyy kolme Aemilius-nimistä varhaiskristillistä marttyyripyhimystä. Toisaalta Emil on yhdistetty myös vanhaan germaaniseen nimeen Amal, joka on johdettu samaisesta sanasta amal (’työ’, ’työteliäs’, ’uuttera’). Suomen ortodoksinen kalenteri liittää Eemilin ja Eemelin nimeen Emilianos nimien samankaltaisuuden vuoksi. Ortodoksisen kalenterin mukaan Emilianos Bulgarialainen oli mies, joka kärsi marttyyrikuoleman Kristuksen tähden keisari Julianos Apostatan hallitusaikana vuonna 362.

Kansainvälinen muoto Emil on laajasti käytössä ympäri Eurooppaa. Nimeä teki aikoinaan laajalti tunnetuksi ja suosituksi ranskalaisen valistusfilosofin Jean-Jacques Rousseaun vuonna 1762 julkaistu yhteiskuntakriittinen ja kasvatusopillinen teos Émile (kyseinen nimi on Emilin ranskalainen muoto). Meillä Suomessa monet Eemilin kutsumamuodoista - esimerkiksi Eemi, Eemu, Emppu ja Eppu - ovat käytössä myös harvinaisina ristimäniminä.

 Valistusfilosofi Rosseaun teos Émile (Kuva: http://tinyurl.com/mr257oj)
Sekä Eemil että Eemeli ovat olleet Suomessa suosittuja etunimiä jo yli sadan vuoden ajan. Ne ovat olleet eri muodoissa almanakassamme aina 1700-luvulta lähtien. Ensi kerran almanakassamme oli 13.7 muoto Amilius vuonna 1749, ja tämä jälkeen 14.8 vuosina 1794–96 muoto Emil. Samainen muoto oli almanakassamme 30.8 vuodesta 1863 vuoteen 1889 asti. Muoto Eemil puolestaan oli almanakassamme vuosina 1890–1928. Muoto Eemeli pääsi almanakkaamme vuonna 1929, jolloin se sijoitettiin Emilian päivälle 19.5. Kyseisellä päivällä se oli aina vuoteen 1949 asti. Nykyisellä paikallaan eli 30.8 sekä Eemil että Eemeli ovat olleet almanakassamme vuodesta 1950 lähtien.

Kokonaisuuden tähän vuoteen mennessä Eemil-nimen on saanut maassamme yhteensä noin 19970 henkilöä, joiden joukosta löytyy myös jokunen nainen. Vuoteen 1899 mennessä Eemil-nimi oli annettu Suomessa jo noin 2740 henkilölle. 1900-luvun alkupuolella nimen suosio jatkui. Vuosina 1900–39 uusia Eemil-nimen kantajia tuli maassamme lähes 6380 kpl. Näitä seuranneiden neljän vuosikymmenen aikana nimen kannatus laski vuosisadan alkuun verrattuna: vuosina 1940–79 Eemil annettiin nimeksi reilulle 1600 pojalle. 1900-luvun loppupuolella nimen suosio lähti kuitenkin jälleen nousuun, eikä loppua näy. Vuosina 1980–99 Eemil-nimen sai suurin piirtein 2680 henkilöä ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana jo 4370 henkilöä. Neljän viimeisen vuoden aikanakin Eemil-nimisiä poikia on syntynyt maassamme jo reilut 2200 kpl. Lyhyempi muoto Emil on ollut maassamme Eemiliä suositumpi: tähän saakka se on annettu nimeksi yhteensä noin 33010 henkilölle, joista muutama on nainen.

Eemeli-nimi on puolestaan ollut kokonaisuudessaan maassamme Eemil-muotoa suositumpi: tähän vuoteen mennessä sen on saanut nimekseen yhteensä lähes 26100 henkilöä, joista muutama on nainen. Vuoteen 1899 mennessä Eemil oli annettu nimeksi 755 miehelle. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana sen sai maassamme nimekseen hieman alle 4740 miestä. Eemilin tavoin myös Eemelin kannatus oli heikoimmillaan vuosina 1940–79: tuolloin uusia nimen kantajia tuli maassamme hieman yli 1950 kpl. Myös Eemelin suosio lähti uudelleen nousuun vuosisadan loppupuolella, eikä nimen kannatukselle näy laskua vielä tänäkään päivänä. Vuosina 1980–99 Eemeli-nimisiä poikia syntyi Suomessa huikeat 7729 kpl ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana 7454 kpl. Neljän viimeisen vuoden aikana Eemeli on annettu maassamme nimeksi yhteensä 3463 pojalle.

Eemil ja Eemeli viettävät siis nimipäiväänsä suomalaisessa kalenterissa 30. elokuuta. Samaisena päivänä on ruotsalaisessa almanakassamme nimen Emil nimipäivä. Ortodoksisessa kalenterissa Eemeli ja Eemil viettävät nimipäiväänsä sekä 18.7 (marttyyri Emilianoksen muistopäivä) että 8.8 (pyhittäjä ja tunnustaja Emilianoksen muistopäivä).

Tunnettuja Eemil-nimisiä henkilöitä ovat mm.
 • Eemil Ponsimaa (kirkkoherra, hartauskirjailija ja virsirunoilija)
 • Eemil Arvi Saarimaa (kielitieteilijä, kielenhuollon asiantuntija sekä Aleksis Kiven teosten tekstikriittinen toimittaja)
 • Eemil Nestor Setälä (suomalainen kielen- ja kansanrunoudentutkija, valtioneuvos, Turun yliopiston kansleri)
 • Eemil Aukusti Tunkelo (kielitieteilijä ja professori)

Tunnettuja Eemeli-nimisiä henkilöitä ovat mm.
 • Eemeli Jaakkola (toimittaja, kirjailija ja suomentaja)
 • Eemeli Kitunen (kasvipatologi, Valtion siementarkastuslaitoksen ensimmäinen johtaja vuosina 1919–1955)
 • Eemeli Mäki (kirjailija)
 • Eemeli Parras (suomalaissyntyinen Yhdysvalloissa ja Neuvostoliitossa asunut toimittaja ja kirjailija)
 • Eemeli Pehkonen (jääkärivänrikki)
 • Eemeli Railo (liikemies, vuorineuvos, Keskon toimitusjohtaja 1946–1956)
 • Eemeli Reponen (jalkapallomaalivahti)
 • Eemeli Salomäki (suomalainen seiväshyppääjä)
 • Eemeli Toikka (suomalaissyntyinen neuvostoarmeijan upseeri)
 • Eemeli Väyrynen (maanviljelijä, maatalousteknikko ja keksijä, poliitikko Paavo Väyrysen isä)
Kumpi nimi miellyttää teitä enemmän: Eemil vaiko Eemeli? Yhdistättekö nämä nimet automaattisesti Vaahteramäen pojanviikarin vai tuleeko niistä teille jokin muu mielikuva? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)