perjantai 15. elokuuta 2014

Mystinen Minerva

Minerva. Siinäpä jälleen oiva vaihtoehto niille vanhemmille, jotka haluavat lapselleen nimen, joka on erilainen ja harvinaisempi, mutta kuitenkin suomalaiseen suuhun sopiva eikä liian erikoinen. Minerva on kaunis ja runollinen nimi. Se on samaan aikaan sekä herkkä että vahva. Lisäksi siihen kätkeytyy jotain salaperäistä; mystistä ja kiehtovaa.

Minervaa on käytetty/käytetään lukuisissa eri yhteyksissä, joten useimmille se varmasti nostattaa pintaa jonkinlaisia mielikuvia. Monet yhdistävät nimen Harry Potteriin: brittiläisen lasten- ja nuortenkirjailijan J. K. Rowlingin luomassa fantasiakirjasarjassa Minerva McGarmiwa (Minerva McGonagall) on Tylypahkan velhokoulun vararehtori, Rohkelikkojen tuvanjohtaja ja muodonmuutosten opettaja. Toisille Minerva taas saattaa tuoda mieleen Juba Tuomolan luoman sarjakuvahahmon: reippaan ja rohkean mustatukkaisen Minerva-tytön. Joillekin nimi muistuttaa suomalaisesta kirjakustantamosta Minerva Kustannus Oy:sta tai Suomen Akateemisten Naisten Liiton (SANL) julkaisemasta Minerva-nimisestä jäsenlehdestä. Maamme pääkaupungissa Helsingissä sijaitsee myös ruotsinkielinen peruskoulu Minervaskolan, Minervasäätiön ylläpitämä yksityinen tutkimuslaboratorio Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minerva sekä aineistoja ja tietopalvelua tarjoava Käyttäytymistieteiden kirjasto Minerva. Onpa Minerva annettu nimeksi myös vuosina 1902–38 valmistetulle belgialaiselle automerkille, samoin kuin Tyynen valtameren eteläosassa olevalle, pienten luotojen ja karien muodostamalle, riutalle.

Useimmiten Minerva kuitenkin yhdistetään roomalaiseen mytologiaan, jossa Minerva on viisauden, tieteen, taiteen, käsiteollisuuden ja joskus myös sotilaiden jumalatar. Hän on vastine Pallas Athenelle, joka oli muinaisten kreikkalaisten tärkeimpiä jumalhahmoja ja pääjumala Zeuksen lempitytär. Minerva-nimi juontaakin juurensa antiikin Roomaan sekä latinan kieleen.

Minervasta on moneksi.
Keski-Italiassa asui antiikin aikaan etruskit; kansa, jonka luomaa sivilisaatiota on pidetty merkittävimpänä esiroomalaisena kulttuurina. Yksi etruskien lukuisista jumalhahmoista oli Menrva/Menerva, sodan, taiteiden, terveyden, ymmärryksen, koulujen ja kaupankäynnin jumalatar. Häntä on pidetty roomalaisten Minervan edelläkävijänä. Jumalattaren nimi on peräisin Italiasta ja saattaa olla jopa itse etruskien alkuperää. Nimen pohjana on etruskien omaksuma vanha latinankielinen nimi Menerwā, joka puolestaan juontaa juurensa italialaisen kuun jumalattaren nimeen Meneswā (’Hän, joka mittaa/määrittää’). Etruskien suussa Menerwā muotoutui nimiksi Menerva ja Menrva. Roomalaiset saivat alkuaikoina paljon vaikutteita etruskeilta; he mm. lainasivat heiltä kuninkaidensa nimiä sekä monia tapoja, kuten ennustamisen. Onkin arveltu, että roomalaisten jumalattaren, Minervan, nimi pohjautuu etruskien vastaavan jumalhahmon samankaltaiseen nimeen. Toisaalta Minerva-nimen lähtökohtana on pidetty latinan kielen sanaa men (’äly’).

Suomalaisessa almanakassa Minervalla ei ole ainakaan vielä virallista nimipäivää. Sen sijaan esimerkiksi amerikkalaisessa kalenterissa Minerva viettää nimipäiväänsä 7.10. Vaihtoehtoja, jolloin Minerva-nimiset henkilöt voisivat viettää nimipäiväänsä, ovat esimerkiksi Minnan päivä 26.5 tai äänneasultaan samankaltaisten nimien, Onervan ja Kanervan, päivä 14.8.

Minerva-nimi on saanut jonkin verran kannatusta englanninkielisten keskuudessa 1800-luvulta lähtien. Suomessa nimeä on tavattu jo 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, mutta kokonaisuudessaan se on jäänyt meillä suhteellisen harvinaiseksi. Tähän vuoteen mennessä Minerva-nimen on saanut maassamme yhteensä vain reilut 800 henkilöä. Joissakin maissa Minerva on käytössä myös sukunimenä. Meilläkin Suomessa se tunnetaan etunimen lisäksi myös sukunimenä, joskin hyvin harvinaisena sellaisena.

Ennen 1900-lukua Minerva annettiin nimeksi vain muutamia kertoja. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana sen sai nimekseen 120 naista. Näitä seuranneiden neljän vuosikymmenen aikana eli vuosina 1940–79 uusia Minerva-nimen kantajia tuli maassamme hieman alle 150 kpl. Nimen ehdotonta kulta-aikaa on ollut 1900-luvun loppu sekä 2000-luvun alku: vuosina 1980–99 Minerva nimi annettiin yhteensä 218 naiselle ja vuosina 2000–09 puolestaan 235 naiselle. Neljän viimeisen vuoden aikana Minerva-nimisiä tyttöjä on syntynyt Suomessa 86 kpl.

Tunnettuja Minervoja ovat mm:
  • Minerva Krohn (suomalainen lääkäri ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja)
  • Minerva Pappi (suomalainen äänitteiden masteroija)
  • Francesco Minerva (1904–2004, italialainen katolinen arkkipiispa)
  • Keijo Minerva (muusikko, laulaja ja ohjelmapalveluyrittäjä)
  • Minerva (jumalatar roomalaisessa mytologiassa)
  • 93 Minerva (aurinkoa kiertävä asteroidi eli pikkuplaneetta, jonka löysi J. C. Watson vuonna 1867)
  • Minerva McGarmiwa eli Minerva McGonagall (fantasiahahmo J. K. Rowlingin luomassa suositussa kirjasarjassa Harry Potter)
  • Minerva (suomalainen vuosina 1995–2005 toiminut rock-yhtye)
  • Minerva-riutta eli Minerva Reefs (luotojen ja karien muodostama ryhmä Tyynessä valtameressä)
  • Minerva (auto) (belgialainen automerkki, jota valmistettiin 1902–1938)
  • Minerva Kustannus Oy (suomalainen kirjankustantaja)
  • Minerva (Suomen Akateemisten Naisten Liiton jäsenlehti)
  • Minerva (Juba Tuomolan luoma sarjakuvahahmo)
  • Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minerva (Helsingissä sijaitseva yksityinen tutkimuskeskus)
  • Minervaskolan (ruotsinkielinen peruskoulu Helsingissä)
  • Käyttäytymistieteiden kirjasto Minerva (käyttäytymistieteiden eri aloilta aineistoja ja tietopalvelua tarjoava Helsingin yliopiston kirjasto)
  • Lääkärikeskus Minerva (Raumalla sijaitseva yksityinen hoito- ja tutkimuskeskus)

Millainen Minerva on teistä etunimenä? Millaisia mielikuvia se herättää?

1 kommentti:

  1. Ihana teksti! Oli upeaa löytää tietoa omasta nimestäni näinkin paljon! <3

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)