perjantai 1. elokuuta 2014

Kun nimeksi lapselle ei kelvannut sittenkään se Pikku Myy... (Osa 1)

Mitä tehdä, kun edessä häämöttää nimen valinta lapselle, mutta mikään nimi ei tunnu omalta ja oikealta…? Kun kalenteri on kahlattu useaan otteeseen läpi sekä etu- että takaperin, mutta mikään nimi ei vain ”iske”? Tai kun tavalliset nimet eivät tunnu yhtään omalta jutulta? Kun haluaa jotain uutta ja erilaista?

Jos tunnistit yllä olevasta kuvauksesta itsesi, niin onneksi olkoon! Olet täysin oikeassa paikassa, sillä tämä postaus on tehty juuri sinua varten :)

Vai oletko kenties tavallisten, supisuomalaisten nimien vankkumaton kannattaja ja inhoat kaikkia harvinaisuuksia ja ”vänkyränimiä”…? Noo, siinä tapauksessa saattaa ehkä olla parempi, että hyppäät tässä vaiheessa postausta pois kyydistä ;)

Yksi nykypäivän nimitrendeistä on erikoiset, harvinaiset etunimet, joita kuulee ja näkee joka puolella yhä enemmän ja enemmän. Voisikin jopa sanoa, että uusia nimiä syntyy nykyisin melkein kuin sieniä sateella. Asiasta uutisoi vastikään myös Iltasanomat artikkelissaan Lasten nimi-ilmiöstä tuli hitti Suomessa: Unnaluuna, Meamolla...tällaisia nimiä ei ole kenelläkään ikätoverilla. Tästä innostuneena ajattelin myös itse avata teille nimien aarrearkkuani, ja tehdä pienen listan sellaisista ylös kirjoittamistani erikoisista/harvinaisista nimistä, joihin olen joskus törmännyt (listaamani nimet eivät siis ole omasta päästäni temmattuja!). Olen jakanut postauksen kahteen osaan, ja tässä ensimmäisessä osassa on vuorossa poikien nimierikoisuuksia.

(Kuva: http://tinyurl.com/p5h8cw7)
Koska nimiharvinaisuuksien kirjo on maassamme niin runsas ja uusia nimiä putkahtelee ilmoille tauotta, on alla oleva lista vain pienen pieni pintaraapaisu erikoisempiin nimiin. Lisäksi ”erikoinen/harvinainen nimi” on häilyvä käsite, jonka sisältö vaihtelee ihmisestä riippuen: joillekin teistä listaamani nimet voivat olla jo entuudestaan tuttuja eivätkä siksi niin kovin erikoisia; toiset taas saattavat törmätä näihin nimiin ensimmäistä kertaa, jonka vuosi ne voivat tuntua hyvinkin oudoilta ja erikoisilta. Esittelemäni nimet ovatkin sellaisia, jotka ainakin omaan korvaani kuulostavat erikoisilta/harvinaisilta ja poikkeavat nimien valtavirrasta maassamme.

Olen kerännyt listaani tarkoituksella sellaisia nimierikoisuuksia, jotka sopivat hyvin myös suomalaiseen suuhun. Ne eivät siis sisällä monien kammoksumia vierasperäisiä kirjaimia (muutamaa nimeä lukuun ottamatta). Asia erikseenhän ovat sitten ne ”erikoiset” nimet, joista on haluttu tehdä eksoottisia ja erikoisia esimerkiksi korvaamalla k-kirjain c:llä tai v-kirjain w:llä. Olen jättänyt tarkoituksella listasta pois myös erilaiset yhdistelmänimet, joita esimerkiksi tuossa Iltasanomien artikkelissa oli monia. Tämä siksi, että lähes kaikista nimistä voi mielestäni saada yhdistelemällä erikoisen. Esimerkkinä tästä Iltasanomien uutisesta otettu Puromatti, jossa tuikitavallisesta Matista on saatu uniikki lisäämällä eteen harvinainen luontonimi. Niin, ja nuo luontonimethän ovat myös ihan oma lukunsa, sillä niistä löytyy runsain mitoin hyvinkin erikoisia tapauksia. Luontoaiheisista nimistä löydät enemmän juttua tästä postauksesta.

Ennen kuin päästään itse asiaan eli niihin itse nimiin, haluan vielä sanoa, että antaa kaikkien kukkien kukkia :) Ihmiset ovat erilaisia, ja niin on nimimakukin. Kaikki eivät tykkää kaikesta, eikä tarvitse tykätäkään. Siinä missä kokoamani lista on jollekin vain sekametelisoppa mitä ihmeellisimpiä nimihirvityksiä, voi joku toinen löytää siitä kauan etsimänsä unelmanimen tai saada ideoita ja inspiraatiota omiin nimipohdintoihinsa. Kaikenlaiset ”tunnot” on sallittuja! Samoin kuin kaikenlaiset asialliset kommentit ja keskustelunpoikaset aiheeseen liittyen ;)

Poikien erikoisia / harvinaisia nimiä:

Aaku, Aare, Aari, Aati, Aavo, Anttu, Asla

Elja, Ervi, Etvi

Halti, Hampus, Hanno, Helmeri, Hiski

Jamiel, Jaroel, Jaron, Jeeli, Jekku, Jermu, Jirka, Joska, Jura, Jusa, Jusu

Kaius, Karolus, Kas(i)mir, Kaspar, Kassius, Kauri, Keimo, Kosmo, Kouta

Matjus, Meeko, Miiko, Miklas, Miklos, Milko, Misa, Misael, Mortti

Neo / Neeo, Niikko, Niilas, Niku, Nino, Nuuti

Oleksi, Oulas

Patri, Peik, Pohto

Reipas, Remi, Renne, Riiko, Runo

Sakri, Sammeli, Seemi, Seeti, Setti

Teiko, Teo, Theo, Timjami, Tito, Totti

Ukri, Uula, Uurto

Valde, Valle, Valtti, Veetu, Venja, Verne, Verre, Vilkko, Vito


Siinäpä niitä! Toisessa osassa tulossa sitten tyttöjen erikoisia / harvinaisia nimiä ;)

Mitä mieltä te olette yllä olevista nimistä? Kivoja vai kamalia? Löytyikö nimistä jokin, joka oli ylitse muiden? Entäpä onko teillä itsellänne erikoinen nimi tai tunnetteko erikoisen nimen kantajia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)