keskiviikko 27. elokuuta 2014

Elämää pursuava Viivi

Viivi. Ja Wagner. Monilla ensimmäinen mielikuva Viivi-nimestä on tämä Jussi ”Juba” Tuomolan suosittu parisuhdesarjakuva, jossa päähenkilöistä se kauniimpi ja fiksumpi osapuoli kantaa nimeä Viivi. Sinänsä ei millään tavalla paha mielikuva, vaikka elämä sika(ilevan) Wagnerin kanssa ei aina ole helppoa ;) Muita Viiviin liittyviä mielikuvia voivat olla Nelosen urheilu-uutisten ankkurina tunnetuksi tullut vaaleaverikkö Viivi Avellan sekä neljän vuoden takainen Miss Suomi Viivi Pumpanen. Joillekin saattaa olla tuttu myös Viivi Pusu, Tittamari Marttisen samannimisen tyttöjen kirjasarjan vauhdikas päähenkilö.

Nimenä Viivi on yksinkertainen ja selkeä, sillä se sisältää vain kahta eri kirjainta. Se myös kuulostaa veikeältä, pirtsakalta ja energiseltä; jollain tavalla elämäntäyteiseltä. Niinpä voikin todeta, että tässä tapauksessa nimi vastaa merkitystään paremmin kuin hyvin.

(Kuva: http://tinyurl.com/o462ybq)
Viivi on suomalainen muunnos ruotsalaisesta nimestä Vivi, joka puolestaan on muotoutunut muihinkin kieliin omaksutuista englantilaisista nimistä Vivian ja Vivien sekä ranskalaisesta nimestä Vivienne. Näiden nimien pohjana on latinankielinen miehen nimi Vivianus ja siitä johdettu naisen nimi Viviana. Nämä kantanimet juontavat juurensa latinan adjektiiviin vivus, joka tarkoittaa ’elävää’, ’eläväistä’ sekä latinan kielen verbiin vivo ’elää’. Viviana on myös muuntuma nimestä Bibiana, joka kuului 300-luvulla eläneelle roomalaiselle pyhimykselle ja marttyyrille. Suomen ortodoksinen kalenteri yhdistää Viivin nimeen Foibe pyhän diakonissa Foibe Kenkhreailaisen mukaan. Nimi Foibe lausutaan kreikassa Fi[i]vi, joka on äänteellisesti hyvin samantapainen kuin Viivi.

Suomenkieliseen almanakkaan Viivi on otettu suhteellisen myöhään, vasta vuonna 1973. Sen ruotsinkielinen vastine Vivi puolestaan pääsi almanakkaan jo vuonna 1950. Viivi-nimeä on kuitenkin tavattu maassamme jo 1800-luvulla, mutta suosittu siitä tuli vasta vuosituhannen vaihteessa.

Tähän vuoteen mennessä Viivi on annettu kokonaisuudessaan maassamme nimeksi 6989 naiselle. Ennen vuotta 1900 sen oli saanut nimeksi hieman alle 120 naista. 1900-luvun neljän ensimmäisen vuosikymmenen aikana uusia Viivi-nimen kantajia tuli maassamme lähes 680 kpl. Vuosina 1940–79 Viivin sai nimekseen vain 212 naista. 1900-luvun loppupuolella Viivin suosio kasvoi huimasti aikaisempiin vuosikymmeniin nähden: vuosina 1980–99 se annettiin maassamme nimeksi yhteensä 1945 naiselle. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana Viivi-nimisiä tyttöjä syntyi reilut 3020 kpl. Suosituimmillaan Viivi oli vuonna 2002, jolloin se nousi suomenkielisten tyttöjen toiseksi yleisimmäksi etunimeksi heti Saran jälkeen. Viimeisen neljän vuoden aikana Viivi on annettu maassamme nimeksi 1017 tytölle.

Viivi viettää suomenkielisessä almanakassa nimipäiväänsä 2.5. Samaisena päivänä on ruotsinkielisessä almanakassa Viivin ruotsalaisen vastineen, Vivin, nimipäivä. Ortodoksisessa kalenterissa Viivi juhlii nimipäiväänsä pyhän Foiben muistopäivänä 3.9.

Tunnettuja Viivejä ovat mm.
 • Viivi Avellan (toimittaja ja juontaja)
 • Viivi Hyvönen (kirjailija)
 • Viivi Koivu (kivääriampuja)
 • Viivi Luik (virolainen kirjailija ja runoilija)
 • Viivi Paarmio (kuvanveistäjä)
 • Viivi Pumpanen (Miss Suomi 2010)
 • Viivi Tamminen (ääninäyttelijä)
 • Juba Tuomolan parisuhdesarjakuvassa Viivi ja Wagner toinen päähenkilöistä on Viivi
 • Piirroshahmo Nakke Nakuttajan tyttöystävä on nimeltään Viivi
 • Viivi Vemmelsääri (Babs Bunny) on hahmo Tiny Toons -piirrossarjassa
 • Viivi Pusu on päähenkilö Tittamari Marttisen samannimisessä tyttöjen kirjasarjassa

Mitä mieltä te olette Viivi-nimestä? Tunnetteko eläväisiä pikku-Viivejä (tai vaikka vähän isompiakin)?

2 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)