sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Tästä se alkaa...

…nimittäin matka nimien kiehtovaan ja jännittävään maailmaan! Matkaoppaananne toimii ”Nuppu”, vajaa kolmekymppinen vannoutunut nimifriikki Pohjois-Suomesta. Olet lämpimästi tervetullut mukaan matkalle! :)

Näin alkuun pieni sananen omasta nimi-innostuksestani, joka sai alkunsa jo monta kymmentä vuotta sitten. Varhaisin nimiin liittyvä muistoni on, kun kerran pikku-tyttönä leikin suosikkileluillani Barbie-nukeilla: leikki ei voinut millään alkaa, ennen kuin olin keksinyt kaikille Barbie-perheen ison lapsikatraan jäsenille etunimet. Eikä mitkä tahansa nimet, vaan sellaiset, jotka sointuivat täydellisesti muiden Barbie-sisarusten nimiin. Taisin olla tuolloin eka-tokaluokkalainen. Ihan vasta satuin löytämään vanhan lapsuusajan päiväkirjani, jonne olin noin 10-vuotiaana lettipäänä kirjoittanut haparoivilla harakanvarpailla ylös suosikkinimiäni sekä kokonimet tuleville lapsilleni. Sisälläni asustava nimifriikki siis nosti päätään jo varhain.

Ikävuosien karttuessa myös nimihulluuteni on kasvanut. Sen myötä on tullut sekä luettua lukuisia nimikirjoja kannesta kanteen että tehtyä mitä erilaisimpia muistiinpanoja ja listoja nimiin liittyen. Unohtamatta tietenkään sitä kaikkein oleellisinta: tulevien lasten nimien suunnittelua ihan aikuisten oikeesti, vaikka niistä itse lapsista ei ole vielä tietoakaan. Tähän ikään mennessä omaa nimitietoutta on siis tullut kartutettua enemmän kuin tarpeeksi.

Mutta - kuten sanonta kuuluu - nälkä kasvaa syödessä. Vielä tänä päivänäkin nimet ovat aihe, johon en koskaan kyllästy; aihe, joka ei koskaan lakkaa kiinnostamasta. Nimiin kohdistuva uteliaisuus - tiedonjano - on loppumaton. Niinpä kirjastosta tulee edelleen kiikutettua kotiin nimikirjoja, vaikka suurin osa niistä on jo kertaalleen läpi käytyjä. Myös kynä sauhuaa usein tehden muistiinpanoja yhä uusista ja uusista nimistä. Liikunnan ohella yksi tämän hetken lempipuuhistani on sanomalehtien kastetut-palstan lukeminen. Sanalla sanoen: nimet ovat lähellä sydäntäni. Ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan.


Mutta mikä niissä nimissä sitten niin kovasti kiehtoo ja kiinnostaa? Itselläni se on lähinnä se, että erilaiset nimet ovat niin vahvasti läsnä elämässämme - ne ovat tärkeä ja merkittävä osa jokapäiväistä arkea ja kanssakäymistä. Etunimi onkin yksi tärkeimmistä ihmisen ominaisuuksista, sillä sitä tulee käytettyä päivittäin jatkuvasti. Se on ominaisleima, joka personoi ihmisen sekä erottaa hänet muista yhteisön jäsenistä.

Nimissä kiehtoo myös se, että niihin liitetään arkielämässä paljon erilaisia tunteita ja mielikuvia. Onhan nimi yleensä se ensimmäinen asia, joka muille ihmisille itsestä kerrotaan. Lisäksi kaikille on varmasti tuttu tilanne, jossa jonkin tietyn nimen kuuleminen nostaa pintaan negatiivisia tunteita: joskus elämässään on tuntenut kyseistä nimeä kantavan epämiellyttävän henkilön, jolloin koko nimi saa negatiivisen vivahteen. Nimiin on myös kautta aikojen liittynyt jotain salaperäistä. Tästä kertoo jo iänvanha latinalainen sananlasku Nomen est omen (”Nimi on enne”) sekä se, että lähes kaikilla nimillä on jokin merkitys.

Lähipiirissäni tämä nimihulluus on tiedostettu jo aika päivää sitten. Nykyisin jo kaikki tietävät, että uuden, harvinaisen nimen kuullessaan he tulevat kertomaan siitä ensimmäiseksi minulle. Nimen valinnan tullessa ajankohtaiseksi perheenlisäyksen myötä (tai muuten vain nimikiinnostuksen iskiessä) ovat lähipiiriläiset tulleet usein luokseni myös kysymään tiedänkö, mikä on tämän ja tämän nimen merkitys tai mikä on sen ja sen nimen alkuperä. Ja siitäpä se sitten lähtikin…


…nimittäin ajatus nimitietouden jakamisesta blogin muodossa muillekin siitä kiinnostuneille ja sitä tarvitseville. Ja tadaa! Tässä se nyt viimein on: Nimien nälkä. Blogi, jonka tarkoitus on antaa tietoa etunimistä sekä vinkkejä ja ideoita nimenvalintaprosessiin. Suurin osa blogin postauksista tulee olemaan juuri tavallisia nimipostauksia, joissa valotan valitsemani etunimen alkuperää, merkitystä, yleisyyttä jne. Tasapuolisuuden nimissä pyrin valitsemaan postauksiin sekä tyttöjen että poikien nimiä, niin suomalaisesta kalenterista kuin sen ulkopuoleltakin. Jos teillä tulee mieleen jokin nimi, josta haluaisitte saada tietoa, niin jättäkää ihmeessä viestiä kommenttiboxiin. Pyrin toteuttamaan postaustoiveenne mahdollisuuksien mukaan :) Tavallisten nimipostausten lisäksi ajattelin tehdä vähintäänkin kerran viikossa ns. nimipäiväpostauksen. Tässä ideana on se, että valitsen tarkastelun kohteeksi sellaisen nimen, joka viettää kyseisellä viikolla nimipäiväänsä.

Tässä kohtaan on varmaankin paikallaan pieni varoituksen sananen: minulla on mielipiteitä - varsinkin mitä nimiin tulee ;) Pyrin kuitenkin parhaani mukaan pitämään postaukset neutraaleina ja erillään omista nimiin liittyvistä mielipiteistäni. Tämä sen vuoksi, että blogini tarkoitus ei ole ”käännyttää” ihmisiä tykkäämään samoista nimistä, joista itse pidän, vaan jakaa tasapuolisesti nimitietoutta kaikenlaisista ja -tyylisistä etunimistä. Nimimieltymykset ovat osa ihmisen persoonaa ja mielestäni on rikkautta, että on olemassa yhtä monia nimimakuja kuin on ihmisiäkin. Kuinka tylsää ja turhauttavaa se olisikaan, jos meillä kaikilla olisi samanlainen nimimaku…? Silloin ei maamme etunimistö olisi ainakaan yhtä kirjava, monimuotoinen ja laaja kuin se tällä hetkellä on. Niin, ja voihan toki olla, että tulen jossain vaiheessa tekemään myös muutaman astetta henkilökohtaisemman postauksen esimerkiksi omasta nimimaustani - näissä postauksissa saakin sitten oma mielipide sekä näkyä että kuulua kunnolla! ;) 

Mutta pidemmittä puheitta: Antoisaa & makoisaa matkaa nimien ihmeelliseen maailmaan!

Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta muita nimifriikkejä?

<3 Nuppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)