lauantai 19. heinäkuuta 2014

Supersuosittu Veeti

Veetiin, tuohon yhteen nykypäivän ns. muotinimeen, liittyy ihmeellinen tarina: nopeaakin nopeampi nousu lähes tuntemattomasta pimeydestä kirkkaimpaan ja kuumimpaan valokeilaan. Veeti on vanha suomalainen nimi, mutta ollut maassamme hyvin harvinainen virallisena etunimenä kautta aikain. Oman nimipäivänkin se sai vasta vuonna 2005. 1990-luvun loppupuolella Veetin suosio alkoi kasvaa, ja 2000-luvulla se suoranaisesti räjähti käsiin. Veeti on pysytellyt koko 2000-luvun ajan poikien suosituimpien etunimien kärkipään lähettyvillä. Vuosina 2005, 2007 ja 2009 se jopa nappasi 1. sijan poikien suosituimpana etunimenä maassamme.

Tästä seuraakin mielenkiintoinen kysymys: Mihin Veeti-nimen nousu ja suunnaton suosio perustuvat? Osaltaan nimen suosioon on varmasti vaikuttanut suomalainen suosittu popmuusikko ja näyttelijä Veeti Kallio. Lisäksi Veetin suosio perustuu mitä todennäköisimmin ääniasultaan samankaltaiseen Eetu-nimeen ja sen aiempaan hurjaan suosioon: kun Eetu alkoi olla hyvin yleinen ja monien mielestä jo liian suosittu, alkoivat muut äänteellisesti samantyyppiset nimet tuntua paremmilta vaihtoehdoilta. Ja onhan Veeti hyvin suomalaiseen suuhun sopiva, sillä se ei sisällä hankalia kirjaimia tai kirjain yhdistelmiä. Nimi on lyhyt ja ytimekäs; napakka, mutta ei kuitenkaan kova tai korvaan ”särähtävä”. Veetistä löytyy myös jotain hauskaa ja vekkulimaista. Vaikka se hieman hullunkuriselta kuulostaakin, nimen suosiota voi olla myös kasvattanut juuri itse suosio: monet vanhemmat haluavat antaa lapselleen trendikkään, suositun ja sen hetken muodinmukaisen nimen. 

Veeti paloauto on iloinen kaveri (Kuva: http://tinyurl.com/poceles)

Veeti on nimien Fredrik ja Ferdinand suomalainen muunnos. Näistä Fredrik on alkujaan germaaninen nimi, joka tarkoittaa ’rauhallista hallitsijaa’, ’rauhan valtiasta’. Ferdinand puolestaan on muinaissaksalainen nimi, ja se merkitsee ’urheaa puolustajaa’. Joskus Veetin kantaniminä on pidetty myös nimiä Alfred, Feeliks tai Eevert.

Kuten jo aiemmin tuli esille, Veeti on lukeutunut maassamme ennen 1990-luvun loppupuolta harvinaisten etunimien joukkoon. Vuoteen 1899 mennessä Veeti-nimen kantajia oli Suomessa 21 kpl. Kahtena seuraavana vuosikymmenenä Veeti-nimen sai 36 henkilöä. Vuosina 1920–39 määrä jäi alle parinkymmenen. Sekä vuosina 1940–59 että 1960–79 Veeti nimi annettiin alle kymmenelle henkilölle. 1990-luvun loppupuolelle nimi alkoi yleistyä vauhdilla: se otti aimo harppauksen edellisiin vuosikymmeniin verrattuna, sillä 1980–99 Veeti nimen sai yhteensä 366 henkilöä. Vuosina 2000–09 Veeti-nimen kantajia tuli jo hurjat 4973 kpl. Viimeisen neljän vuoden aikana Veetin on saanut Suomessa nimekseen 1692 poikaa.

Veeti viettää nimipäiväänsä suomalaisessa kalenterissa 3.4

Tunnettuja Veetejä ovat mm:
  • Veeti Kallio (suomalainen popmuusikko ja näyttelijä)
  • Veeti Vainio (nuori suomalainen jääkiekkopelaaja)
  • Veeti Väliahdet (yksi Suomen lupaavimmista nuorista painijoista kreikkalais-roomalaisessa painissa)
  • Veeti paloauto (lasten animaatiohahmo)

Mitä mieltä te olette Veeti-nimestä? Ihana, kamala vai jotain siltä väliltä? Tunnetteko monia Veeti-nimen kantajia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)