keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Reipas ja rakastettu Rasmus

Voiko nimi olla samaan aikaan sekä jämäkkä että pehmeä? Sekä miehekäs että hauskan veijarimainen? Kyllä voi! Tästä loistavana esimerkkinä on Rasmus. Nimi, johon alun r-kirjain tuo reippautta ja jämptiyttä. Nimi, jota keskellä oleva m-kirjain pehmentää tekemättä nimestä liian kovan tai ”särähtävän” kuuloista. Nimi, joka s-kirjainten ansiosta on hauska, vekkulimainen, suussa kivasti suhahtava.

Entäs ne mielikuvat sitten? Monelle Rasmus-nimestä tulee ensimmäisenä mieleen suomalainen suosittu rock-yhtye The Rasmus. Ei mitenkään paha mielikuva, varsinkin jos sattuu pitämään kyseisen bändin musiikista. Joillekin taas saattaa nousta mieleen kuva hellyttävästä henkselihousuisesta, sinihattuisesta nallekarhusta. Tämä tanskalaisten Carla ja Vilhelm Hansenin vuonna 1951 luoma satuhahmo, Rasmus Nalle (Rasmus Klump), oli ainakin oman lapsuuteni suursuosikki ja monien lukuhetkien ihailtu seikkailija. Ja onhan Rasmus-nimeä käyttänyt myös maailman kuulu lastenkirjailija Astrid Lindgren kahdessa satukirjassaan, joissa Rasmus on topakka pikku-poika, tarinoiden päähenkilö. 

Rasmus Nalle on suloinen veijari. (Kuva: http://tinyurl.com/oawtefe )

Rasmus-nimi juontaa juurensa kreikkaan. Se on lyhentymä maailmalla laajasti käytössä olevasta nimestä Erasmus, joka on peräisin kreikan sanasta erasmios (’rakastettu’, ’kaivattu’). Almanakassa Erasmus-nimi on Pyhän Erasmuksen muistona. Pyhä Erasmus oli Diocletianoksen vainoissa 300-luvun alussa surmattu marttyyripiispa Syyrian Antiokiasta. Katolisessa kirkossa hänet on luettu yhdeksi neljästätoista ns. hädässä auttajasta, joiden puoleen käännytään etenkin sairauksien ja tapaturmien sattuessa. Erasmus on ollut tunnettu erityisesti merenkulkijoiden suojelijana.

Rasmus-nimi on vakiinnuttanut asemansa maassamme melko myöhään. Vuoteen 1899 mennessä kyseisen nimen oli saanut ainoastaan alle 10 henkilöä. Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana Rasmus nimi ei saanut ainuttakaan kantajaa. Myös vuosina 1920–39 sekä 1940–59 nimen suosio oli hyvin minimaalista: molempina aikakausina Rasmus-nimi annettiin vain alle kymmenelle henkilölle. Vuodesta 1960 lähtien nimen suosio alkoi hiljalleen nousta. Vuosina 1960–79 nimi oli saanut maassamme jo yli 150 kantajaa. 1980-luvulta eteenpäin Rasmus-nimen suosio otti aimo harppauksen: vuosina 1980–99 Rasmus-nimi oli annettu maassamme yhteensä 2120 pojalle. 2000-luku on ollut Rasmuksen kulta-aikaa, sillä vuosina 2000–09 nimi sai 3886 uutta kantajaa. Vuosien 2010–14 aikana Rasmuksen on saanut maassamme nimekseen 1431 poikaa.

Rasmus viettää nimipäiväänsä sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa kalenterissa 24.10

Tunnettuja Rasmuksia ovat mm: 

  • Rasmus Elm (ruotsalainen jalkapalloilija)
  • Rasmus Lerdorf (tanskalais-kanadalainen ohjelmoija, ensimmäisen PHP:n pääkehittäjä)
  • Rasmus Rask (tanskalainen kielitieteilijä)
  • Rasmus Rinne (suomalainen jääkiekkomaalivahti)
  • Rasmus Rissanen (suomalainen jääkiekkoilija)
  • Rasmus Ristolainen (suomalainen jääkiekkoilija)
  • Rasmus Schüller (suomalainen jalkapalloilija)
  • Rasmus B. Anderson (amerikkalainen kirjailija, professori ja diplomaatti)
  • Suomalainen The Rasmus yhtye
  • Rasmus Nalle (Rasmus Klump)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)