maanantai 14. heinäkuuta 2014

Olivia, feminiininen rauhantuoja

O-li-vi-a… Kun sen sanoo hitaasti ja rauhassa makustellen, huomaa, kuinka vaivattomasti ja mukavasti se soljuu suussa. Ei töksähtelyjä taikka korvaan ikävästi särähtäviä kirjaimia. Samalla voi myös aistia kauneuden, pehmeyden ja herkkyyden; oikean feminiinisyyden hyökyaallon.

Olivia, tuo yksi nykypäivän niin sanotuista ”muotinimistä”, juontaa juurensa hyvin pitkälle historiaan, jopa raamattuun asti. Ensimmäisen kerran kyseistä nimeä käytti englantilainen näytelmäkirjailija William Shakespeare vuosien 1600–1601 välillä kirjoittamassaan komediassa Twelfth Night (Loppiaisaatto), jossa Olivia on kreivitär, yksi näytelmän päähenkilöistä. Siihen, kuinka Shakespeare keksi Olivia-nimen, on kaksi vaihtoehtoa: joko hän johti sen latinan kielen sanasta oliva (’oliivi’) tai miehen nimestä Oliver, joka puolestaan juontaa juurensa latinan oliivipuuta tarkoittavaan sanaan olivarius, keskieurooppalaiseen muotoon Olavista tai - mikä todennäköisintä - muinaissaksan nimeen Alfher (’keijuvihollinen’).

Myös sille, miksi yksi historian merkittävimmistä kirjailijoista antoi näytelmänsä sankarittarelle latinaksi oliivipuun lehvää eli lehtioksaa tarkoittavan nimen, on syynsä: todennäköisesti Shakespeare halusi nimen myötä ennakoida näytelmän loppua, joka alun surullisuudesta ja riidoista huolimatta on onnellinen ja rauhanomainen. Oliivipuuhan on yleisesti tunnettu rauhan ja elämän symbolina. Tästä löytyy viitteitä jo Raamatusta, kun Nooan lähettämä kyyhkynen palasi takaisin nokassaan tuore oliivipuun oksa, joka kertoi vedenpaisumuksen olevan ohitse ja rauhan ja elämän palanneen maan päälle. Nykypäivän maailmassa oliivipuun oksa esiintyy rauhan symbolina YK:n lipussa maailmankartan ympärillä.
Olivia on latinaksi oliivipuun lehvä. (Kuva: http://tinyurl.com/lpd76t5)

Olivia-nimi on saanut maassamme kantajia aina 1800-luvulta alkaen. Vuoteen 1900 mennessä nimi oli annettu Suomessa reilulle kahdeksalle ja puolelle sadalle henkilölle. Seuraavan parin vuosikymmenen aikana uusia nimen kantajia tuli niin ikään pitkälti yli 800. Vuodesta 1920 alkaen Olivia-nimen suosio alkoi kuitenkin laskea jyrkästi. Huonoimpana aikakautena, 1960–79, Olivia-nimen sai maassamme ainoastaan 123 henkilöä. 1980-luvulla alkoi kuitenkin Olivian uusi nousukausi, eikä loppua näy vielä tänä päivänäkään. 2000-luku on ehdottomasti ollut nimen kulta-aikaa: vuosina 2000–09 Olivia-nimi sai maassamme yhteensä 7772 kantajaa, kun kahden edellisen vuosikymmenen aikana kantajia oli 1321 kpl. Englannissa Shakespearen vaikutus näkyy yhä, sillä Olivia on myös siellä erittäin suosittu nimi. 2000-luvun alusta lähtien aina näihin päiviin asti Olivia on ollut joka vuosi kymmenen suosituimman tytön nimen joukossa ja napannut useina vuosina jopa kärkisijan.

Olivian nimipäivä on sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa almanakassa 29.5

Tunnetuja Olivia-nimisiä henkilöitä ovat esimerkiksi:
  • Olivia Wilde (amerikanirlantilainen näyttelijä)
  • Olivia Newton-John (australialainen näyttelijä ja laulaja)
  • Olivia Munn (amerikkalainen näyttelijä, koomikko, malli, tv-persoona ja kirjailija)
  • Olivia Palermo (amerikkalainen näyttelijä)
  • Olivia Nobs (sveitsiläinen lumilautailija)
  • Olivia Gallay Bertrand (ranskalainen alppihiihtäjä)
  • Linda Lampenius-Cullbergin esikoistytär on Olivia 

  Mitä mieltä te olette Olivia-nimestä? Asuuko teillä Olivia-nimisiä pikku-prinsessoja (tai vaikka vähän isompiakin prinsessoja)? :)

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)