maanantai 14. heinäkuuta 2014

Nimipäiväpostaus: Onnea Alisa & Aliisa!

Heinäkuun helteillä 14.7 nimipäiviään viettävät Alisa ja Aliisa. Ne ovat pehmeän, mutta samalla myös reippaan kuuloisia nimiä. Niin, ja hyvä vaihtoehto niille nimen valinnan edessä oleville vanhemmille, jotka pitävät nimistä Elisa ja Eliisa, mutta eivät halua nimeä, jonka suurin osa yhdistää välittömästi matkapuhelinoperaattoriin. Aliisasta taas useimmilla tulevat mieleen hellyttävät ikisuosikit muumit: Muumilaakson tarinoissa Aliisa on reipas, kiltti ja avulias oranssitukkainen pikku-noita, joka mummonsa vastusteluista huolimatta on muumien läheinen ystävä. 

Aliisa ja muumipeikko ovat hyviä ystäviä. (Kuva: http://tinyurl.com/lvkaf8y)

Aliisa ja Alisa ovat suomenkielisiä muunnoksia alkuaan ranskalaisesta nimestä Alice, joka on muuntunut nykyiseen muotoonsa useista erinimistä. Näitä nimiä ovat mm. muinaissaksan Adelheid (’jalosäätyinen’, ’jalomielinen kaunotar’), kreikan Aleksandra (’puolustajatar’, ’suojelijatar’) sekä heprean Elisabet (’Jumala on valani’, ’Jumala antaa avun’). Suomen ortodoksinen kalenteri puolestaan viittaa Aliisa-nimen kohdalla nimeen Kallis: kun siitä otetaan pois k-kirjain, jää jäljelle allis, joka muistuttaa äänneasultaan vahvasti Aliisaa.

Suomen almanakassa Alisa-nimi on ollut vuosina 1882–89. Muoto Aliisa on puolestaan ollut kalenterissa vuosina 1890–1928 ja uudelleen vuodesta 1950 eteenpäin. Alisa palautettiin takaisin kalenteriin Aliisan rinnalle vuonna 2005.

Aliisa nimi on pysynyt maassamme kautta aikain vankassa käytössä. Vuoteen 1899 mennessä Aliisa-nimen oli saanut maassanne yhteensä 244 naista. Vuosina 1900–19 Aliisa nimisiä naisia kastettiin 1538. Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana määrä kasvoi vähän vajaalla kolmella sadalla. Vuodesta 1940 aina vuoteen 1979 asti Aliisa-nimi koki huonoimman aikakautensa, kun sen suosio lähti jyrkkään laskuun. 1980-luvulla alkoi kuitenkin Aliisan uusi nousukiito. Kahtena seuraavana vuosikymmenenä Aliisa-nimi sai maassamme 1422 kantajaa ja myös vuosina 2000–09 mentiin kirkkaasti yli tuhannen viidensadan. Vuosina 2010–14 Aliisa nimen on saanut 886 tyttöä.

Myös Alisa muoto on ollut maassanne kautta aikain käytössä, joskin yleisesti ottaen jonkin verran vähemmän kuin Aliisa. Vuoteen 1899 mennessä maassamme oli yhteensä 109 Alisa-nimen kantajaa. Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana Alisa nimen sai reilusti yli 600 naista; sitä seuraavina vuosikymmeninä mentiin jo reilusti kuuden ja puolen sadan. Samoin kuin nimi Aliisa, myös Alisa koki suosion romahtamisen vuosien 1940–79 aikana sekä suosion nousemisen 1980-luvulta lähtien. Vuosina 1980–99 nimen sai hieman vajaat 1300 naista; 2000–09 Alisa-nimen kantajia oli lähes 2900. Näin ollen samana ajanjaksona Alisa nimisiä nimettiin melkein kaksinkertainen määrä Aliisaan verrattuna. 2010–14 Alisa nimen on saanut 1645 tyttöä.

Tunnettuja Alisa / Aliisa nimisiä henkilöitä: 
 • Alisa Drei (suomalainen taitoluistelija)
 • Alisa Galliamova (venäläinen shakin suurmestari) 
 • Alisa Camplin (australialainen freestylehiihtäjä)  
 • Alisa Arnah (englantilainen näyttelijä) 
 • Alisa Ganieva (venäläinen kirjailija) 
 • Aliisa, noidan lapsenlapsi Muumilaakson tarinoissa

4 kommenttia:

 1. Oi mahtavaa, tää blogi menee suosikkeihin! Nimijutut on ihania. Muistuttipa myös että pitäisi tervehtiä yhtä lähipiirissä pyöriskelevää Aliisaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Nimijutut on kyllä niin <3 Tervetuloa mukaan seurailemaan! :)

   Poista
 2. Nyt on mielenkiintoinen blogi! :) Meiltä löytyy Alisa, ihan nimensä oloinen taapero. Kakkonen mietinnässä, ja viimeksi ei keksitty/löydetty yhtään molempia miellyttävää pojan nimeä niin nyt aloin miettiä jo sitäkin :D Itseä miellyttää Eino, Niilo, Väinö.. Ja uutena tuo Aarni! Tällä hetkellä nuo kolme ensin mainitsemaani ovat vain vähän turhankin suosittuja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ihanaa kuulla, että sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy muitakin nimistä kiinnostuneita ;)

   Itseäkin harmittaa se, että monet omaan korvaan kivoilta kuulostavista nimistä ovat nykyään niin suosittuja... Toisaalta jos jokin nimi tuntuu "omalta", niin silloinhan ei pitäsi miettiä onko se suosittu vai ei... Mutta kun ainakaan itse en haluaisi, että samannimisiä naperoita tulee ihan joka nurkalla vastaan...

   Aarni sopisi kyllä todella hyvin yhteen Alisan kanssa. Aarni ja Alisa, siinäpä vasta olisi mainio parivaljakko! Onnea nimen valintaan sitten, kun se teillä on taas ajankohtainen. Uskon, että myös pikkukakkoselle löytyy lopulta se kaikkein paras, sopivin ja molempia miellyttävä nimi :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)