keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ihana, ikivihreä Iida

Iida on yksi niistä nimistä, joka tuntuu aina olevan jollain tasolla ”muotia”. Lyhyt ja ytimekäs Iida on nimenä ajaton. Sitä annettiin maassamme runsaasti etunimeksi jo ennen 1900-lukua ja annetaan vielä tänä päivänäkin. Toisaalta tämä ei ihmetytä yhtään: onhan Iida perinteinen, klassisen kaunis nimi, joka sopii kaiken ikäisille.

Useimmille Iida-nimi tuo mieleen ruotsalaisen lastenkirjailija Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemelin ja tämän pikkusiskon Iidan (ruotsiksi Ida). Tämä kyseinen pikku-Iida on iloinen ja tomera lettipää, jonka isoveli Eemeli muun muassa kerran hinaa lipputankoon roikkumaan. Jotkut - etenkin vanhemmat ihmiset - saattavat puolestaan yhdistää Iida-nimen Ida Aalbergiin; vuosina 1857–1915 eläneeseen kauniiseen naiseen, joka oli aikansa huomattavin ja kansainvälisesti tunnetuin näyttelijä Suomessa. Hän saikin aikoinaan runsaasti ihailua osakseen ja sen myötä myös lukuisasti kaimoja maassamme.

Vaahteramäen Eemelin pikku-sisko Iida on suloinen ja tomera tyttö (Kuva: http://tinyurl.com/ojhuwyf)
Iida on muinaissaksalaisen etunimen Ida suomalainen versio. Ida on etenkin Saksassa ja Ranskassa suosittu pyhimysnimi. Sen on katsottu olevan lyhentymä kaksiosaisista ida- ja idu-alkuisista nimistä, joita ovat mm. Id(a)berga, Iduberga ja Edburga -pyhimysten nimet. Iduberga-nimisiä pyhimyksiä oli kolme, joista merkittävin on vuoden 800 tienoilla elänyt saksalainen Pyhä Iduberga eli Pyhä Ida. Hänet tunnetaan erityisesti raskaana olevien naisten suojelupyhimyksenä. Nimien alkuosa id on puolestaan muinaisskandinaavinen sana, joka merkitsee ’työtä’, ’toimintaa’, ’tahtoa’ ja ’ahkeruutta’. Tästä kantasanasta on lähtöisin myös muinaisskandinaavien ikuisen nuoruuden jumalattaren nimi Idun. Ida esiintyy myös paikan nimenä: Kreetan saarella on Mount Ida -niminen vuori, jolla Zeus syntyi.

Suomen ortodoksinen kalenteri puolestaan viittaa Iida-nimen kohdalla nimeen Stefanida. Ortodoksisen tradition mukaan Stefanida Espanjalainen oli 100-luvun puolivälissä elänyt marttyyri. Ortodoksinen vastine nimelle Iida on Erotida (’rakastava’).

Iida-nimeä on tavattu saksankielisillä alueilla jo varhaisella keskiajalla muodossa Ida. Ruotsissa vanhin maininta Idasta on 1300-luvun puolivälistä, mutta yleinen nimestä tuli vasta 1800-luvulla. Suomessa puolestaan ensimmäiset Idat syntyivät tiettävästi 1800-luvun alussa. Iida puolestaan alkoi yleistyä 1800-luvun puolenvälin jälkeen. Iida ja Ida ovatkin eläneet Suomessa rinnakkain aina 1800-luvulta alkaen. Suomalaisessa almanakassa muoto Ida on ollut vuodesta 1864 lähtien, jolloin se oli aluksi syyskuun 8.päivän kohdalla. Vuosina 1865–92 Ida puolestaan oli kalenterissamme 14.9. Nimen kirjoitusasu Iida tuli suomalaiseen almanakkaan vuonna 1893, jolloin se sijoitettiin heti nykyiselle paikalleen 14.9.

Vuoteen 1899 mennessä Iida nimen oli saanut maassamme jo yli 8700 henkilöä. Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana uusia Iida-nimen kantajia tuli maassamme yhteensä 7320 kpl. Vuosina 1920–39 syntyneiden määrä oli 2213 kpl. Neljän seuraavan vuosikymmenen aikana, sotien jälkeen, Iida koki suosionsa osalta huonoimman aikakautensa: vuosina 1940–59 nimen sai maassamme 572 naista; 1960–79 puolestaan vain 110 naista. 1980-luvulta alkaen Iida kuitenkin alkoi jälleen kasvattaa suosiotaan hurjalla vauhdilla. Vuosina 1980–99 Iida annettiin nimeksi 5340 naiselle ja vuosina 2000–09 jo 6320 naiselle. Viimeisen neljän vuoden aikana uusia Iida-nimen kantajia on syntynyt maahamme 2539 kpl.

Tähän vuoteen mennessä Iida-nimisiä naisia on maassamme ollut yhteensä 33121 kpl; muoto Ida taas on annettu Suomessa nimeksi yhteensä 29 821 naiselle. Ennen vuotta 1900 Ida oli maassamme Iidaa suositumpi: vuoteen 1899 mennessä sen oli saanut etunimekseen melkein 10000 henkilöä. Vuodesta 1900 eteenpäin muoto Iida on kuitenkin ollut maassamme hieman Idaa suositumpi. Ainoina poikkeuksina tähän ovat vuodet 1960–79 sekä 1980–99, jolloin muotoa Ida annettiin nimeksi enemmän kuin Iidaa. Muuten Idan suosio ja kehityskaari ovat kulkeneet maassamme pitkälti samoja uomia Iidan kanssa.

Iidan nimipäivä on siis suomalaisessa almanakassa 14.9. Ruotsinkielisessä almanakassa samaisena päivänä nimipäiväänsä viettää Ida. Ortodoksisessa kalenterissa Iidan nimipäivä on 11.11.

Tunnettuja Iidoja ja Idoja ovat mm.
 • Iida Lampela (suomalainen näyttelijä)
 • Iida Piiroinen (suomalainen runoilija)
 • Iida Maria Ropponen (suomalainen lastenkirjailija)
 • Iida Vihuri (suomalainen kansanedustaja, SDP)
 • Iida-Liisa (Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin kirjasarjan päähenkilö)
 • Iida Nieminen / Ida Svensson (Vaahteramäen Eemelin pikkusisko)
 • Ida Aalberg (suomalainen näyttelijä)
 • Ida Asplund (suomenruotsalainen yhteiskunta-aktivisti)
 • Ida Auken (tanskalainen teologi ja poliitikko)
 • Ida Basilier (suomalainen oopperalaulaja)
 • Ida Bieler (yhdysvaltalainen viulisti)
 • Ida Corr (tanskalainen laulaja, säveltäjä ja musiikkituottaja)
 • Ida Ekman (suomalainen sopraano)
 • Ida Ingemarsdotter (ruotsalainen hiihtäjä)
 • Ida Krook (suomenruotsalainen lastenkirjailija)
 • Ida Lupino (englantilainen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja)
 • Ida Marcussen (norjalainen seitsenottelija)
 • Ida Pekari (suomalainen päätoimittaja, opettaja ja suomentaja)
 • Ida Pollock (brittiläinen kirjailija ja taidemaalari)
 • Ida Sargent (yhdysvaltalainen maastohiihtäjä)
 • Ida Silfverberg (suomalainen taidemaalari)

Miltä ikivihreä Iida teistä kuulostaa? Kumpi muoto teitä miellyttää enemmän: Iida vai Ida?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Vastaan kommenttiisi mahdollisimman pian! Ruusut ja risut tervetulleita :)